Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaitra praretino daržovių derlių

Alinantis pastarųjų savaičių karštis neteikia džiaugsmo daržovių augintojams. 36 laipsnius perkopusi kaitra labiausiai pakenkė smulkiesiems ūkiams, kuriuose auginamos bulvės, salotos ir šiltnaminiai agurkai. Todėl derlius bus menkesnis.

Pakenkė kaitra

Smulkių daržininkystės ūkių šeimininkai, auginantys daržoves šiltnamiuose, teigė, kad daržoves nuo karščių gali apsaugoti tik stambūs augintojai, kurie yra investavę į apsaugos nuo saulės priemones, drėkinimo ir lietinimo sistemas.

„Mes esame priklausomi nuo gamtos sąlygų ir negalime kovoti su kaitra. Šiais metais patirsime nuostolių, derlius bus prastesnis ir menkesnis“, – sakė kelis arus šiltnamių prižiūrinti ir lauko agurkus bei kitas daržoves auginanti Kėdainių rajono ūkininkė Ana Perednienė.

Ukmergės turgavietėje daržoves pardavinėjanti moteris teigė, kad karštis labiausiai pakenkė šiltnamiuose auginamiems agurkams. Kaitra buvo siaubinga, šiltnamyje ji siekė daugiau nei 50 laipsnių. Todėl agurkų žiedai ir užuomazgos nuo karščio nukrito. Moteris sakė, kad užmegzti agurkėliai auga prastai.

„Karštis sumažino ne tik derlių, bet ir pirkėjų skaičių. Daugelis žmonių į turgavietes per karščius nėjo. Todėl prekyba vyko vangiai“, – akcentavo A.Perednienė.

Prasti metai

Įvairių daržovių savo ūkyje auginantis Radviliškio rajono smulkus ūkininkas Zenonas Rožėnas tvirtino, kad šie metai daržininkams – prasti. Dėl sausros daug sėklų nesudygo. Todėl jo ūkyje šiais metais nebus morkų, petražolių ir kt. daržovių. Zenonas teigė petražoles atsėjęs antrą kartą, bet ir vėl nesėkmingai.

Pastarosiomis savaitėmis, kai laukus alino kaitra, Z.Rožėnas daržoves gelbėjo laistymu. Didžiausio vandens poreikio reikalavo agurkai. Jie ūkyje buvo laistomi kas antrą dieną. Viliamasi, kad kaitra agurkams nepakenkė, dabar jie – augimo stadijoje. Bet koks bus jų derlius, Zenonas neprognozavo. Daržovių ūkio šeimininkas atviravo, kad prasčiausiai yra šiltnamyje auginamiems agurkams.

„Mano dukra agurkus augina šiltnamyje. Šiais metais derliaus ji neturės, nes agurkai nemezga vaisių. O viso to priežastis paprasta. Kai oro temperatūra šiltnamyje perkopia 27 laipsnius, o ji šiais metais buvo per 50, ji yra labai žalinga vyriškos giminės žiedams. Dėl aukštos temperatūros žiedadulkės sterilizavosi, apsidulkinimas neįvyko“, – aiškino Z.Rožėnas.

Ūkininkai nedejuoja

Alytaus rajono ūkininkai Jovilė ir Eivydas Amšiejai nedejuoja. Jie šmaikštavo, kad per karščius daržovių nepardavinėjo, nes „ilsėjosi“ jas laistydami. Jovilė sakė, kad dauguma daržovių ūkyje dar tik dygsta. Tiems daigams, kurie buvo sodinami per kaitrą, idealių augimo sąlygų nebuvo, todėl juos teko laistyti rankiniu būdu.

J.Amšiejienė atviravo, kad kaitra labiausiai pakenkė kopūstinėms daržovėms. „Per kaitrą sėjome morkas, burokėlius ir pastebėjome, kad 7 cm dirvos gylyje visai nebuvo drėgnumo. Šiuo metu šiek tiek palijo, todėl tikimės, kad morkos ir burokėliai sudygs“, – sakė ūkininkė.

Jovilė Amšiejienė

J. ir E.Amšiejai salotas augina šiltnamyje, kuriame įrengta lietinimo sistema, todėl bėdų neturėjo. Karštis pakenkė tik azijietiškoms žolėms. Agurkai ir pomidorai – taip pat auga šiltnamyje, kurį nuo kaitros šiek tiek apsaugojo šalia auganti eglių gyvatvorė.

„Agurkams šiluma tiko, bet pomidorų žiedai nuo kaitros turėtų būti išdegę. Rezultatus matysime vėliau. Šiluma labai tiko šiltnamyje ir lauke auginamiems arbūzams“, – akcentavo pašnekovė.

Gelbėjo nuo kaitros

Smulkų prieskoninių daržovių ūkį prižiūrintis Šalčininkų rajono ūkininkas Antanas Lekstutis sakė, kad šiltnamyje auginamus augalus gali išgelbėti laistymo ir vėsinimo sistemos. Taip pat specialios uždangos, vadinamosios užuolaidas, kurios augalams suteikia pavėsį ir neleidžia perkaisti. Pasak A.Lekstučio, tam, kad augalai nenukentėtų nuo karščio, ūkininkai turi daug investuoti.

Prieskoniniams augalams – bazilikams, petražolėms, svogūnų laiškams ir kt., auginamiems vazonėliuose, – A.Lekstutis yra skyręs 0,3 ha. „Visa produkcija auginama šiltnamyje per karščius nenukentėjo, nes jie buvo laistomi, vėsinami ir apsaugoti nuo kaitros. Visos prieskoninės daržovės auga gražiai“, – džiaugėsi Šalčininkų rajono ūkininkas.

Kėdainių rajone nedidelius agurkų ir pomidorų šiltnamius prižiūrintis Vladas Baltrūnas sakė daržoves nuo išdegimo saugojęs šiltnamių viršų balindamas kreidos mišiniu. „Jeigu šiltnamis bus nepritemdytas, agurkų ir pomidorų žiedai bus tušti, neves vaisių. Pomidorus ir agurkus laistėme rankiniu būdu kas antrą dieną. Manau, kad derlius bus menkas,“ – pasakojo vyras.

Privalome daryti išvadas

Vidas Juodsnukis

Vidas Juodsnukis, Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas

Nuo kaitros labai nukentėjo bulvės, įvairių rūšių salotos, morkos ir kt. Retas kuris smulkus ūkininkas turi laistymo sistemas, bet ir jos negelbėjo, nes vandens resursai yra labai riboti. Šių metų vandens lygis yra daug žemesnis už vidutinį daugiametį. Kaitrai jau turime ruoštis. Šiltnamius prižiūrintys ūkininkai juos turėtų užpavėsinti, tamsinti. Dėl klimato kaitos privalome daryti išvadas ir ruoštis spręsti tas problemas, kurios liečia ūkininkus. Tai visų reikalas: tiek žemės ūkio, tiek aplinkosaugos specialistų. Jei jos nebus sprendžiamos, ateityje turėsime labai rimtų pasekmių.

Didins laistymo pajėgumus

2.Zofija-Cironkienė

Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė

Šie metai daržininkams – sudėtingi. Kaitros pasekmes pirmiausiai pajuto tie daržininkai, kurie augino ankstyvąjį derlių. Menkesnio derliaus sulaukė traškiųjų salotų augintojai. Sausra pakenkė ir nelaistomoms bulvėms. Manoma, kad ateityje daržininkai didins laistymo pajėgumus.

 

Rekomenduojami video