Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip išsirinkti tą vienintelę?

Tokia dilema kyla ne tik planuojantiems sukurti šeimą, bet ir ketinantiems įsirengti vaizdo stebėjimo apsaugą. Tad į kokius kriterijus reikėtų atsižvelgti, renkantis tą išskirtinę, naujausią, patikimiausią ir mažiausiai kainuojančią vaizdo stebėjimo sistemą?

Pigiai ir patikimai“

Dažnas suvokia, kad pasimokyti iš svetimų klaidų verta, bet ne kiekvienas tai daro. O reikėtų. Ypač norint įsigyti puikiai veikiančią vaizdo įrangą. „Nors yra daugybė kompetentingų specialistų, galinčių suteikti daug naudingos informacijos, vis dar, liaudiškai tariant, lipama ant to paties grėblio“, – sakė apsaugos sistemų bendrovės „Levoriškis“ generalinis direktorius Giedrius Taraškevičius.

Anot G.Taraškevičiaus, dažniausiai daroma klaida, kai per draugus ar pažįstamus ieškoma meistro, galinčio pigiai ir patikimai sumontuoti vaizdo stebėjimo kamerą. Pigiai ir patikimai, pasak pašnekovo, nebūna. Ypač atsargiai reikėtų vertinti rekomenduotą įrangą, kurios patikimumas nusakomas žodžiais „šią sistemą renkasi visi. Juk ne veltui patarlė byloja: kas tinka viskam, tas netinka niekam. Renkantis apsaugos sistemą būtina atsižvelgti į individualius poreikius ir rinktis juos atitinkantį prietaisą.

It katė maiše

Bendrovės nuotr.

meistrų nevertėtų pirkti ir įrangos, nes dažniausiai už ją permokėsite. Eiliniai montuotojai patys įrangos neimportuoja, todėl negali pasiūlyti geros kainos. Meistrų darbas įrengti, sujungti ir suderinti tai, ką išsirinkote ir įsigijote, pabrėžė G.Taraškevičius. Be to, meistras privalo turėti kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus, išduotus ne seniai kaip prieš dvejus metus, ir atliktam darbui suteikti 5 metų garantiją.

Ne pats geriausias sprendimas vaizdo stebėjimo įrangą pirkti internetu. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo labai patrauklu, vilioja didelis pasirinkimas, mažos kainos, galimybė greitai gauti prekę.

Kaip rodo nagus nusvilusių klientų patirtis, įsigyti vaizdo stebėjimo įrangą internetu – tas pats, kas pirkti katę maiše. Neretai internetinėje parduotuvėje siūlomas tik kameros paveiksliukas. Po juo mažomis raidėmis išvardyta keletas techninių duomenų, o „patraukli“ kaina išryškinta stambiu šriftu. Tai puiki priemonė suvilioti pirkėją, tačiau naudotojui tokia informacija nepakankama, aiškino G.Taraškevičius.

Rinkitės atidžiai

Bendrovės nuotr.

Dažniausiai pagrindiniai kameros duomenys, lemiantys jos tinkamą darbą (raiška, jautrumas, gebėjimas gerai matyti naktį, tinkamumas dirbti lauko sąlygomis ir t. t.) nutylimi. Tad už mažą kainą įsigijamas neaiškios kokybės įrenginys. Įjungus tokią kamerą vaizdas ne visada būna ryškus. Blogiausia, kad gali nesutapti kameros ir vaizdo registratoriaus programinė įranga. Dėl to tokia sistema tiesiog neveiks. Keblumų gali iškilti ir nusprendus nekokybišką kamerą pakeisti. Viskas gali baigtis kartėliu, suvokus, jog pinigai buvo paleisti vėjais.

Pasak G. Taraškevičiaus, internetas turi kitą, kur kas svarbesnę naudą, nei galimybė pigiau nusipirkti. Jame esanti informacija, forumai, straipsniai ir net internetinės parduotuvės gali tapti pagrindiniu šaltiniu, supažindinančiu su šiuo metu esamu vaizdo stebėjimo sistemų techniniu ir kainų lygiu, gamintojų užimamomis pozicijomis bei prekės ženklų atstovavimu vietos rinkoje.

Pasikliaukite profesionalais

Norint išsirinkti patikimiausią vaizdo stebėjimo kamerą, geriausia būtų pasikonsultuoti su profesionaliais šios įrangos tiekėjais. Jie turi galimybę parodyti „gyvai“ veikiančias sistemas ir atskleisti vienos ar kitos įrangos pranašumus bei trūkumus. Pirkėjui, besikreipiančiam į oficialius įrangos atstovus, nereikės pačiam analizuoti vaizdo stebėjimo sistemos duomenų. Jam pakaks pasakyti pardavėjui, jog ieško vaizdo kameros, galinčių užfiksuoti vagies veidą ir veiksmus.

Vaizdo kameros, o kartu ir jo stebėjimo sistemos, šiandien skirstomos į analogines ir tinklines (IP). Vaizdo registravimo įrenginys privalo užrašyti vaizdą (tarkim, vagių veidus) maksimalia raiška. Ji turi atitikti kamerų perduodamo vaizdo raišką. Įrenginys gali būti ir didesnės raiškos, tačiau jokiu būdu ne mažesnės. Kameros vaizdas turi būti įrašomas maksimaliu greičiu, t. y. 25 kadrai per sekundę. Jei vaizdo įrašymo greitis bus mažesnis, greitai judantis objektas (pvz., vagis) gali praeiti pro kameras, bet jo veidas nebus užfiksuotas. Technikų kalba kalbant, jis „liks tarp kadrų“.

Lyg žmogaus akis

Bendrovės nuotr.

Besirenkantieji vaizdo stebėjimo sistemas dažnai klausia, kiek kamerų reikia sumontuoti, kad viską matytų.. Norėdami atpažinti ateinantį žmogų ar perskaityti atokiau esančio automobilio numerį, turime susiaurinti stebimą plotą ir visą dėmesį sutelkti į dominantį objektą. Daugeliu atveju, netgi pažįstamo žmogaus veidas atpažįstamas tik jam priartėjus 3050 metrų atstumu. Stebėdamas didelį plotą ir žvelgdamas plačiai, žmogus tuo pačiu metu negali išskirti ir atpažinti atskirų daiktų, esančių toliau nei už 30 metrų. Netikite – pabandykite“, – siūlė G.Taraškevičius. To negali padaryti ir vaizdo kamera. Visos stacionarios kameros (analoginės ir IP) vagies veidą atpažins tik tuo atveju, jei jis nuo kameros nebus toliau kaip 1530 metrų. Taigi, atsižvelgiant į šį atstumą, nesunku suskaičiuoti, kiek kamerų reikia konkrečiam objektui stebėti.

O kas, jei vagis ateis užsidengęs veidą? Kamera neperskros kaukės ir neparodys jo veido. Tačiau bus užfiksuota įsibrovėlio apranga, eisena ir daug kitų detalių, galinčių padėti atpažinti ilgapirštį“, sakė G.Taraškevičius. Įrengiant vaizdo stebėjimo sistemą nekviestiems svečiams pravartu paruošti ir staigmenų, pvz., įrengti vieną ar kelias slaptas vaizdo kameras, tokias kaip „Signa VCS J11“. Jos atliks tai, ko nesugebėjo padaryti stacionarios matomos kameros. O vagiui neliks vilties išvengti atpildo.

Rekomenduojami video