„Sulaukus gausaus vaisių ir daržovių derliaus iškyla klausimas, kaip juos išlaikyti. Neturiu problemų dėl bulvių ar morkų laikymo, tačiau kaip išsaugoti kopūstus, kad jie rūsyje nesugestų, juk šių daržovių lapai švelnūs ir jautrūs visokiems grybeliams ir pernelyg žemoms temperatūroms?“ – klausia Rimantas P. iš Kėdainių.
Atsako agronomas Dainius Petrauskas
Ruoškimės vasarą
Pagalvoti apie tai, kaip saugoti kopūstus žiemą, reikia dar vasarą, kai šios daržovės tik pradeda bręsti. Būtina tinkamai nuimti jų derlių – nereikėtų kopūstų rinkti lietingą dieną. Geriausia tai daryti kelias dienas esant sausam ir giedram orui. Sunkiau laikyti kopūstus, jeigu vasarą buvo lietinga, tada jų galvos linkusios trūkinėti.
Ilgalaikiam saugojimui skirtas šias daržoves reikia iškasti kartu su šaknimis ir atsargiai pašalinti žemę. Surinkus visą kopūstų derlių, būtina pažeistas ir smulkias galvas atskirti nuo sveikų ir didesnių.Tarp saugoti sudėtų sveikų kopūstų jokiu būdu negalima palikti pūvančių arba pažeistų. Geriau juos panaudoti kitiems tikslams, pavyzdžiui, užraugti.
Visus surinktus kopūstus reikėtų sudėti po stogu sausoje ir vėsioje vietoje. Svarbu išdėstyti juos atskirai, kad jie tolygiai pradžiūtų. Praėjus parai galima apipjaustyti šaknis ir kopūstkočius.
Rūsio paruošimas
Norint kopūstus išlaikyti kokybiškus, reikia tinkamai paruošti rūsį arba kitą jų saugojimo vietą. Šių daržovių laikymo patalpoje oro temperatūra turi būti -1ºС – + 4ºС, gerai būtų, kad ji nesvyruotų. Didelė patalpos drėgmė tinkamai surinkus kopūstų derlių ir jį tinkamai paruošus bus netgi naudinga, tačiau tik tuo atveju, jei joje nėra grybelių ir pelėsių. Nors kartą per mėnesį patartina patalpą išvėdinti. Pats paprasčiausias ir populiariausias būdas – laikyti kopūstus medinėse arba kartoninėse dėžėse. Šios daržovės dedamos vienu sluoksniu, kad nesiliestų viena su kita. Taip pat kopūstus galima laikyti ant lentynų, tačiau jos turėtų būti ne siauresnės kaip 20 cm, o aukštis tarp lentynų – ne mažesnis kaip 30 cm.
Žiemą kopūstus saugoti galima ir drobiniuose maišuose arba ant medinių lentynų. Kad nesupūtų, kiekvieną galvą galima apvynioti popieriumi. Kopūsto galva gali būti suvyniojama į polietileno plėvelę (apvynioti kelis sluoksnius) ir dedama kotu į viršų. Kotą galima ištepti kreida ar gesintomis kalkėmis. Tai padės išvengti grybelinių ligų.
Žiedinius kopūstus (kalafiorus) geriausia užšaldyti. Tai darant reikia nupjaustyti kopūsto žiedynus, suberti juos į polietileno maišelį, o paskui dėti į šaldiklį.
Jeigu nurinkdami kopūstus palikote ilgą kotą (ne mažiau kaip 8 cm), šias daržoves galite laikyti sausame smėlyje. Į 20 cm smėlio sluoksnį kopūstas tiesiog įbedamas kotu į apačią. Kai kurie daržininkai kopūstams saugoti mėgsta naudoti molį. Sumaišomos 2 dalys molio ir 1 dalis vandens, gauta mase aptepami kotai, išdžiovinami ir kopūstai dedami į rūsį. Jeigu šių daržovių turite labai daug, o vietos rūsyje nebeliko, virve apvyniokite kopūstų kotus ir pakabinkite. Svarbiausia, kad taip kabančios kopūstų galvos nesiliestų.
Saugojimas šaldytuve
Neturint rūsio kopūstus galima laikyti šaldytuve. Kiekvieną galvą apvyniokite maistine plėvele ir dėkite į apatinį šaldytuvo skyrių, skirtą daržovėms laikyti. Kopūstus reikia nuolat tikrinti: kai tik plėvelė pasidengia kondensatu, ją reikia pakeisti. Jeigu turite pakankamai didelį balkoną, jame galite pastatyti medines dėžes, jas apšiltinti iš vidaus (pavyzdžiui, putų polistireno plokštelėmis) ir naudoti šioms daržovėms laikyti, tik svarbu kiekvieną kopūstą apvynioti plėvele ar popieriumi. Svarbu vis pažiūrėti, kaip laikosi daržovės. Išvydus bent mažiausius pažeidimus, kopūstus reikėtų tuoj pat sunaudoti.