Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kad išgyventų, ūkininkai prekiauja ir karantino sąlygomis

Suvalkijos ūkininkai teigia, kad jų ūkių ekonominę situaciją antroji karantino banga paveiks stipriau nei pirmoji. Jie nežino, kaip pavyks išgyventi iki pavasario, todėl savo produkcija dar aktyviai prekiauja turgeliuose. Šeštadienį Marijampolės ūkininkų turguje, įsikūrusiameS.Dariaus ir S.Girėno gatvės aikštelėje prie „Norfos“ prekybos centro, buvo gausu tiek prekiautojų, tiek pirkėjų.

Vietoj lašinių bus daug mėsos

Marijampolės ūkininkų turguje siūloma žalios mėsos, rūkytų mėsos gaminių, mėsos konservų, šaltienos, kepenų pašteto ir kitokių skanėstų tiesiai iš ūkių. Vilkaviškio rajono Bebrininkų kaimo ūkininkė Rima Padimanskienė prekiauja tik penktadieniais ir šeštadieniais.

Rima Padimanskienė

„Mums, ūkininkams, per karantiną tikrai nebus lengva, nes bus sudarytos visos palankios sąlygos parduotuvėms. Neuždarys turgelių, bet taip gausiai žmonės į turgelius per pandemiją neis. Matėme per pavasario karantiną, kas buvo. Būdavo atbėga ir sako: „Oi, nusipirkau parduotuvėje.“ Jie norėtų mūsų pagamintos šaltienos, kepenų pašteto, nes visada pirkdavo, bet sako galvoję, kad mūsų nebus.Todėl jau dabar pirkėjai klausia, ar neuždarys mūsų turgaus, ar dar atvažiuosime“, – pasakojo R.Padimanskienė, jaučianti, kad ne tik ūkininkams, bet ir pirkėjams iškyla labai daug klausimų, tik kol kas niekas į juos negali atsakyti, nes nežinoma, kada pandemija atsitrauks, kiek laiko ir koks bus karantinas.

Prakalbusi apie ūkio situaciją, R.Padimanskienė guodėsi, jog pirmas karantinas jau pridarė labai daug žalos, tik ji dar toli gražu ne visa atsiskleidė. „Labai didelės žalos padarė tai, kad per pavasario karantiną iš užsienio net nebuvo įvežama sperma kiaulėms sėklinti. Sėklinome ta sėkla, kokią patys ūkiuose turėjome. Pavasarį vietoj lašinių bus daug mėsos, nes užauginsim vien tik mėsines kiaules. O pirkėjai vien tik „kūdo“ kumpio nenori, reikia, kad būtų ir lašinukų“, – apgailestavo ūkininkė, prekiaujanti rūkytais lašiniais ir kumpiu su lašinukais.

Konservai vis dar paklausūs

Vaidos Vinčiauskienės šeimos ūkis Jungėnų kaime (Kalvarijos sav.) ūkininkų turgelyje konkurentų neturi – prekiauja šviežia namine, ekologiškai auginta vištiena bei jos konservais. Šeimos ūkis turi galvijų fermą, tad siūlo ir jautienos konservus. Vištos ir jautiena iš ūkio, konservus pagamina tarpininkas, o prekiauja vėl pats ūkis. Vištienos bei jautienos konservai buvo itin paklausūs tarp pirkėjų pirmojo karantino mėnesiais.

V. Vinčiauskienė

Nors per karantiną vištienos ir jautienos konservai kiekvienuose namuose gali būti panaudoti kaip atsargos, ūkininkė V.Vinčiauskienė sakė tuoabejojanti. „Tikrai sukels sunkumų. Žmonių jau matomai sumažėjo, todėlretiname važiavimus į turgų. Dabar yra antrospandemijos bangos pradžia. Pavasarį buvo kitaip, nes žmonės buvo labai išsigandę, mėsos konservus labai pirko, o dabar to nesijaučia. Nežinia, kaip bus toliau“, – situaciją apibūdino ūkio savininkė.

Daržovių nestinga

Užkalbinta šio turgaus senbuvė, Patašinės kaimo (Marijampolės sav.) daržininkė Gražina Vasiliauskienė per daug nedžiūgavo.„Jeigu mažiau žmonės užsuks ir per karantiną prasčiau pirks, ir pati rečiauį turgų važiuosiu, nes grįžusi iš turgaus ne viską galėsiu padėti į sandėlį, kad palauktų kitos dienos. Jeigu neišpirks žalumynų, pavyzdžiui, petražolių, krapų, salotų, juos teks išmesti“, –pastebėjo ūkininkė Gražina.

Gražina Vasiliauskienė

Daržininkė buvo atvira – jau kuris laikas yra sunkumų. Kas metai vis prasčiau – perkančiųjų vis mažiau. „Manau, kad tam įtakos turėjo ne tik karantinas, bet ir kitos priežastys. Žmonės prisilaiko ir neleidžia bet kam pinigų, taigi, finansiškai visiems sunkiau. Vasarą prekyba jau buvo beveik atsigavusi, bet nepasakyčiau, kad mums buvolabai gerai. Jeigu šį rudenį ar žiemą būtų taip, kaip vasarą,dar išgyventume“, –savo nuomonę dėstė G.Vasiliauskienė.

Be to, jau ir patiems ūkininkams, pasak moters, nelabai saugu prekiautiturguje. Pirkėjai kaukes nešioja, bet yra nedrausmingi – per arti prieina vieni prie kitų eilėse. „Mes pratiname, raginame, kad laikytųsi atstumų, bet pamiršta. Labai sudėtinga viską pamatyti – ir prekiauti, ir žmones sužiūrėti, ir tvarką palaikyti“, – pastebėjo ūkininkė, džiaugdamasi, kad nors prekiautojai tarp prekystalių išlaiko saugius atstumus, nes jų prekybos vietos turgaus aikštelėje yra griežtai sužymėtos.

Ši ūkininkė neneigė, kad Marijampolėje per pastaruosius metus atidarius dar porą naujų ūkininkų turgelių skirtingose miesto vietose, šiame Marijampolės ūkininkų turguje, kuriame prekiauja daug ūkininkų, pasijutosumažėję pirkėjų srautai. Žmonės pasidalina, kur jiems patogiau, ten ir eina. „Aš visada važiuoju į tą patį turgų, keisti nenoriu. Turiu savo klientus ir noriu juos išsisaugoti“, –prigijusi šiame turguje jaučiasiG.Vasiliauskienė.

Krito realizacijos apimtys

Žolynų šeimos daržovių ūkiui Šilavoto kaime (Marijampolės sav.) atstovaujanti ūkininko Povilo Žolyno motina Dalė Žolynienė jau ne vienus metus turguje siūlo bulvių, burokėlių, kopūstų – visko, ką galima išauginti. Pakalbinta ji net neabejojo, kad karantinas ir pandemija stipriai paveiks prekybą ūkininkų turgeliuose.

Dalė Žolynienė

„Prekyba iš sūnaus ūkio daržovių sandėlio jau yra sumenkusi. Kur kas mažiau žmonių atvažiuoja pirkti bulvių ir daržovių į patį ūkį. Jeigu dar užsidarys vaikų darželių bei mokyklų valgyklos ir jie nepirks, pirkimų mastai tikrai sumažės. Tad ūkio finansinę situaciją karantinas tikrai paveiks – gaunamos pajamos kris. Jau pavasarį paveikė, tad net nekyla dvejonės“, –rūpestį dėl išauginto gausaus derliaus, kurį sūnus tiekdavo į ikimokyklinio bei mokyklinio amžiaus vaikų ugdymo įstaigas, išsakė D.Žolynienė.

Ūkininko motina minėjo, kad sūnus dar tiksliai neskaičiavo, bet produkcijos realizacija per karantiną krito tikrai nemažai – kritimą galima skaičiuoti dešimtimis procentų. „AčiūDievui, kad paramą dar davė, kaip kompensaciją. Sunku pasakyti, ar ir šį kartą šalies vadovai pagalvos apie paramą ūkininkams. Labai norėtume, bet ar taip bus, kol kas neaišku“, –apie ūkio išgyvenimą šiais metais kalbėjo D.Žolynienė.

Valgyti nori ir per karantiną

Bulves bei kitas daržoves auginantis ir šiame ūkininkų turguje jomis prekiaujantis ūkininkas Zigmas iš Igliaukos, kuris nenorėjo viešinti savo pavardės, sakė viruso iš viso nebijantis. „Jokių problemų, nes čia dirbame lauko sąlygomis. Matot, kokie mes nešvarūs, žemėti. O ką šita bakterija (virusas) ima? Gražuolius švaruolius, kurie per daug apsišvarinę“, – sau ir kitiems šeštadieninę nuotaiką kėlė Zigmas.

Daržininkas Zigmas iš Igliaukos pavardės nenorėjo viešinti

Patyręs daržininkas tikino, kad sumažėjusi daržovių realizacija turguje jam seniai pasijuto ir, jo nuomone, čia kaltas ne koronavirusas, o gal tuštesnės žmonių piniginės. „Gal ir prisideda, nežinau. Abejoju, ar čia dėl karantino baimės. Dabar vėl bijoti? Tai išpūstas burbulas“, – tiesiai šviesiai sakė Zigmas ir tikino nežadantis atsisakyti prekybos net ir tokiomis nepalankiomis sąlygomis.

Optimistiškai buvo nusiteikusi ir prekiautoja sūriais bei varške, atvežta iš Liudvinavo seniūnijos (Marijampolės sav.) ūkininko Vaclovo Glinsko ūkio. Ūkio atstove turguje prisistačiusi moteris teigė, kad karantino banga ūkininkų turgaus gyvenimo Marijampolėje nepakeis.

„Man taip atrodo. Maisto vis tiek reikės –žmonės norės valgyti, todėl būsime reikalingi. Manau, kad produkciją tiekiantiems sunkumų tikrai nebus. Gal net daugiau ateis pirkti į turgelį, nes parduotuvės yra uždarose patalpose, o čia dirbame lauke. Matysit, turgelių neuždarys“, – VL tikino prekiautoja V.Glinsko pieno ūkio produkcija.

Permainos nedidelės

Karolis Podolskis, Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius

Turgaviečių veiklos ribojimų per karantiną atskirai nenumatome, tik tuos,apie kuriuos skelbia Valstybės operacijų centras. Taigi, turgavietės toliau dirbs kaip dirbusios.

Šiemet Marijampolės regiono ūkininkams buvo iškilusi rimta problema – kur reikės realizuoti savo užaugintą produkciją, įsigyti ar parduoti grūdus, pašarus, ūkiui reikalingus darbo įrankius, padargus. Nuo vasaros pradžios mieste patogioje vietoje startavo nauja ūkinė turgavietė, kurią administruoja savivaldybės administracija. Čia galioja savivaldybės tarybos priimtas sprendimas, leidžiantis pensininkams ir neįgaliems asmenims prekiauti nemokamai. Ši aikštelė, kurioje prekiauja ūkininkai,yra netoli miesto centro ir gyvenamųjų rajonų, autobusų bei traukinių stočių, todėl patogi gyventojams. Čia prekyba vyksta tik šeštadieniais nuo 6 iki 12 valandos.

Turgelis prie „Norfos“ bei Degučių turgus – privatūs. Kai Degučių turgus persitvarkė, nuo sausio pirmosios nebus galima prekiauti automobilių stovėjimo aikštelėje šalia šio turgaus, nes ji skirta daugiabučio namo gyventojų mašinoms.

Turgavietėse prekyba menksta

Vytenis Butkevičius, asociacijos „Lietuvos prekyvietės ir turgavietės“ prezidentas.

Turgavietės ir prekyvietės šiandien patiria labai didelį sunkmetį. Žmonės mažiau perka, vartojimas mažėja. Prekybininkai skundžiasi, kad neparduoda tiek, kiek anksčiau, ir turi nuleisti kainas, norėdami išlikti konkurencingi šioje rinkoje. Tai reiškia, kad jie daug mažiau uždirbs. Žmonės saugosi, daug kas neina pirkti nebūtiniausių prekių. Prekybininkai taip pat saugosi, daug kas neprekiauja, nes taip pat paiso karantino. Taigi, prekyba smuko labai smarkiai, sakyčiau net 50 proc.

 

 

Rekomenduojami video