Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Jei trukdo, gresia bauda

 „Su žmona esame išsiskyrę. Dėl mano matymosi su dukra tvarkos buvo patvirtintas susitarimas. Tačiau žmona sąžiningai laikėsi tik iš pradžių, o dabar ėmė gudrauti, kad su dukra susitikčiau kuo rečiau. Kai ateina diena, skirta mano ir dukros susitikimui, nuolat kas nors nutinka: tai neva ji suserga, tai nespėja iš kur nors grįžti ir t. t.. Kaip tokiu atveju turėčiau elgtis?“ – klausia Virginijus iš Varėnos.

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Balticlaw Pranckevičius, Valiulis ir partneriai“ advokatas Andrius Pranckevičius.

Atsakant į šį klausimą būtina paminėti, kad Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 3.170 str. 3 d. numato, kad tėvas ar motina, pas kurį gyvena vaikas, neturi teisės kliudyti antrajam iš tėvų bendrauti su vaiku bei dalyvauti jį auklėjant.

Susiklosčius tokiai situacijai, kai vienas iš tėvų nevykdo susitarime numatytos kito iš tėvų matymosi su vaiku tvarkos, siekiant padaryti kuo mažesnę žalą vaikui, pirmiausia reikėtų kreiptis į rajoninį Vaiko teisių apsaugos skyrių. Ten dirbantys specialistai paprastai tarpininkauja siekiant suderinti vaiko perdavimą susitarime numatytu laiku bei tvarka.

Kita vertus, tuo atveju, jei vis dėlto taikiai šio klausimo išspręsti nepavyksta, pasitelkiamas antstolis. Jis, esant poreikiui, surašo faktinių aplinkybių konstatavimo protokolą, kuriame užfiksuojamas faktas, kad šiuo konkrečiu atveju mama trukdo vaikui susitikti su tėvu. Gavęs tokį dokumentą, tėvas turi teisę kreiptis į teismą bei įrodinėti, jog jam trukdoma pasimatyti su vaiku. Tokiu atveju teismas paprastai išduoda vykdomąjį dokumentą bei numato antstolio veikimo ribas šiai situacijai išspręsti. Be kita ko, tėvui, trukdančiam vaikui susitikti su kitu iš tėvų, teismo nuožiūra gali būti paskiriama bauda.

 

Anksčiau pateikta informacija yra bendro pobūdžio, pagrįsta aktualiomis Civilinio kodekso nuostatomis, todėl kiekvienu atveju turi būti vertinama atsižvelgiant į konkrečias esamos situacijos aplinkybes.

Rekomenduojami video