Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Iššūkis pasidalyti turtą

 „Gresia skyrybos, gali tekti bylinėtis dėl buto padalijimo. Kartu auginame du nepilnamečius vaikus. Kaip tokiu atveju sprendžia teismas: butą į dvi dalis padalija man ir žmonai ar įtraukia ir vaikus bei butą padalija į keturias dalis? Ir ar galiu vėliau savo buto dalį parduoti arba išnuomoti?“ – klausia Vytenis iš Alytaus.

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Balticlaw Pranckevičius, Valiulis ir partneriai“ advokatas Andrius Pranckevičius.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 3.117 str. numato, kad dalijant turtą laikoma, jog sutuoktinių bendro turto dalys yra lygios, tačiau įstatymas numato ir išimtis. Teismas dalydamas sutuoktinių turtą gali nukrypti nuo sutuoktinių lygių turto dalių principo. CK 3.123 str. nuostatose teigiama, kad, atsižvelgdamas į nepilnamečių vaikų interesus, vieno sutuoktinio sveikatos būklę, jo turtinę padėtį arba kitas svarbias aplinkybes, teismas gali nukrypti nuo sutuoktinių bendro turto lygių dalių principo ir priteisti vienam iš sutuoktiniui didesnę turto dalį.

CK 3.127 str. 3 d. nustatyta pirmenybė santuokinio turto padalijimui natūra. Tačiau visais tais įstatyme išvardytais atvejais, kai nėra galimybės turtą padalyti natūra (pavyzdžiui, turtas yra nedalus (CK 4.6 str.), arba atsižvelgiant į nepilnamečių vaikų interesus ir kitas svarbias aplinkybes, vienam sutuoktiniui perduodamas visas turtas, kartu jį įpareigojant pinigais kompensuoti jam tenkančio kito sutuoktinio turto dalį, taip užtikrinant sutuoktinių bendro turto lygias dalis (CK 3.117 str. 1 d.). Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėtose šios kategorijos bylose yra ne vieną kartą išaiškinęs, kad teismas, parinkdamas turto padalijimo būdą, vienam sutuoktiniui skiria visą turtą, o kitam – kompensaciją, kai dalijamas turtas yra nedalus, taip pat apsaugodamas nepilnamečių vaikų interesus.

Kita vertus, jei vis dėlto nutraukus santuoką buto dalys priteisiamos abiem sutuoktiniams, kiekvienas iš jų gali savo nuožiūra disponuoti sau priklausančia buto dalimi. Padalyto turto dalis gali būti parduodama, dovanojama, paveldima ar nuomojama. Pabrėžtina, jog parduodant buto dalį, kitas tame pačiame bute gyvenantis sutuoktinis turi pirmumo teisę pirkti šią buto dalį, o šios teisės atsisakymas įforminamas notarine tvarka. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, jog parduodant nekilnojamąjį turtą, kuris yra šeimos gyvenamosios patalpos, bei turint nepilnamečių vaikų, būtinas teismo leidimas.

Anksčiau pateikta informacija yra bendro pobūdžio, pagrįsta aktualiomis CK nuostatomis, pateikta įvertinus klausime nurodytas aplinkybes, todėl kiekvienu atveju turi būti vertinama atsižvelgiant į konkrečias esamos situacijos aplinkybes.

 

Rekomenduojami video