Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Iš tamsos atkovotas grožis

Sodas gali būti gražus ir sutemus, kai naktis uždengia visa, kas kurta ir puoselėta ne vienus metus.

Sukurs nuotaiką

Lauko apšvietimas – daugialypė sistema, kurią sudaro įvairūs apšvietimo prietaisai. Apgalvota kiemo apšvietimo sistema leis lengvai orientuotis sklype tamsiuoju paros metu, o apšviesti gėlynai, takeliai, vandens telkiniai, medžiai ir krūmai sukurs nuotaiką ir suteiks galimybę grožėtis išpuoselėtu sodu naktį bei jaustis saugiai.

Lauko šviestuvai pasirenkami atsižvelgiant į keletą kriterijų, Vienoks kiemo apšvietimo sprendimas tiks intensyviai naudojamai erdvei, kitoks – ramesnei. Šviestuvai turi būti atsparūs drėgmei ir, pageidautina, žemos įtampos – saugūs naudoti lauke.

Svarbios zonos

Savo kiemą galima padalyti į keletą zonų. Pirmoji – įvažiavimas į sklypą. Dažniausiai čia įrengiami automatiškai užsidegantys šviestuvai, apšviečiantys kelią. Paprastai jie vartoja mažai elektros energijos, todėl automatinis įsijungimas rekomenduojamas nuo sutemos daviklio, kad grįžtant namo iš tolo pasitiktų jaukiai apšviestas namų įėjimas, įvažiavimas. Jeigu vartai su mūriniais, akmeniniais ar kitokiais stulpais, puikiai tiks tvoros stulpų žibintai. Jeigu vartai ažūriniai, juos gražiai išryškins takelio šviestuvai.

Antroji zona – įėjimas į namą. Čia įrengti šviestuvai atlieka dekoratyvinę ir apsauginę funkciją, nes vedantys į namą laipteliai svečiui neturėtų būti staigmena. Jiems apšviesti puikiai tiks ant sienos kabinami bra tipo lauko šviestuvai.

Autorės nuotr.

Saugumas pirmiausia

Trečioji zona – takeliai. Pagal apšvietimo kontūrą iki metro aukštyje įrengti šviestuvai turėtų stovėti apie 5 metrus vienas nuo kito. Jei takelis pakankamai vingiuotas ir apsodintas aukštais krūmokšniais, atstumą tarp šviestuvų reikėtų sumažinti. Žemai įrengtas šviesos šaltinis atrodo labai gražiai, bet mūsų klimato sąlygomis reikalauja daugiau priežiūros, nes gali tekti valyti sniegą. Jei tai bus padaryta, iš duobučių tarp pusnių žiemos vakarais liesis šviesa, kuri suteiks aplinkai nepaprasto grožio.

Ketvirtoji zona – gėlynai, alpinariumai. Sutemus jie tiesiog pradingsta. Gėlynams apšviesti galima naudoti takelio šviestuvus, ypač tuos, kurie nukreipia šviesos srautą žemyn. Gražiai atrodo ir šviečiantys rutulio formos šviestuvai, galintys keisti spalvas. Pavėsinės, lauko griliai taip pat turėtų būti apšviesti.

Verta skirti dėmesio ir sodyboje esantiems lieptams, fontanams, kriokliams. Objektams, esantiems vandenyje, apšviesti reikia didesnės apsauginės klasės IP 68 klasės šviestuvų. Lieptui apšviesti tiks įleidžiami LED šviestuvėliai. Fontanui, kriokliui – prožektorius, įmontuotas natūralaus akmens imitacijoje. Svarbu rinktis modelius, veikiančius nuo žemos įtampos.

Autorės nuotr.

Ramūnas Rėderis, konsultantas

Naudingi patarimai

Netgi pačios mažiausios galios šviestuvai turi būti patikimai apsaugoti nuo drėgmės ir dulkių. Kuo tarptautinio indekso IP, kurio pirma raidė rodo apsaugos lygį nuo dulkių, o antra– nuo drėgmės, rodikliai aukštesni, tuo apsauga patikimesnė. Pvz., lauko šviestuvai turi būti ne žemesnės nei IP 44 saugumo klasės.

Naudokite kabelius, kurių dvisluoksnė izoliacija leidžia kloti juos tiesiai žemėje. Norėdami išvengti kabelių klojimo apsauginiuose šarvuose, rinkitės žemos įtampos 12 V apšvietimo sistemą, vedžiokite kabelius pakraščiais, vejos ir takelių, vejos ir tvoros sandūrose, o ravimuose gėlynuose palikite žemos įtampos 12 V kabelį neužkastą. Ravėdami matysite, kur eina kabelis, bet iš toliau jo nesimatys – slėpsis po gėlių lapais.

Naudokite lauko šviestuvus, tvirtinamus įsmeigiamais grunto smeigtukais. Tai labai patogu, kai norima perkelti šviestuvą ar, pvz., netyčia užkliudžius žaidžiant futbolą su vaikais.

Palikę užstatą lauko šviestuvų pardavėjui, pirma išbandykite pasirinktą šviestuvą savo sode.

Įsigiję 12 V lauko šviestuvų su specialiomis jungtimis, tinkančiomis užkasti po žeme, pirmiausia susmaigstykite juos pasirinktose vietose, išvedžiokite kabelius nuo šviestuvų iki transformatoriaus, sujunkite kabelius, šviestuvus ir transformatorių kištuku (prie šviestuvo) ir šakutės lizdu (prie kabelio), įjunkite ir palikite iki vakaro. Vakare įsitikinkite, kad išsirinkote tas vietas, kurių tikrai norėjote, jeigu reikia, pataisykite šviestuvų vietas, apšvietimo kampus ir pan. Kitą dieną užkaskite kabelius.

Įsirenkite jutiklį su laikmačiu, kad automatiškai įsijungtų ir išsijungtų lauko apšvietimo sistemos. Namo viduje naudoti jungiklį apšvietimui valdyti nepatogu, o žiemą kas vakarą sugrįžti į jau apšviestus namus – labai malonu ir saugu, ypač išvykus į kelionę.

 

Rekomenduojami video