Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Į turgų eina suprantantys

Į sostinės Kalvarijų turgų parduoti daržo, miško ir kitų gėrybių suguža ūkininkai ir prekybininkai iš visos Lietuvos. „Valstiečių laikraštis“ nusprendė  pasižvalgyti po turgavietę, pasidomėti, ką perka vilniečiai ir už kiek.

Pats metas pirkti

Rudeniu kvepiančiame turguje gausybė prekeivių ir pirkėjų, juk šiuo metų laiku parduodamas derlius – pigiausias ir šviežiausias. Jau lapkritį prekeivių gerokai sumažės. Apie 30 proc. jų pasirodys tik balandį. Atvežę pirmųjų sodinukų, vėl pradės sveikintis su pavasariu ir išsiilgusiais klientais. Mėnesio abonementinis stalo mokestis Kalvarijų turgavietėje kainuoja nuo 61 euro, kampinių vietų, kurios  laikomos geresnėmis, kainos didesnės.

Pasak Kalvarijų turgaus valdymo grupės direktoriaus pavaduotojos Ingridos Talžūnienės, kelti kainų kol kas nesiruošiama, nes norima pritraukti kuo daugiau prekeivių. Tiesa, prekiaujantiesiems kioskuose mokesčiai didesni.

Regionų skyriai

Už Kalvarijų turgavietės vartų gatvėje stovintys prekeiviai mielai laukiami viduje. Čia jiems už įrengtą vietą tereikėtų mokėti eurą. Tačiau prekiaujantieji gatvėje tuo nesinaudoja, esą skubantys pro šalį praeiviai rinksis jų siūlomas gėrybes. Todėl tokius „gatvinius“ administracija nuskuta dvigubai  – nenorite patogesnės, bet nuošalesnės vietos, mokėkite 2 eurus.

I.Talžūnienė prisipažino, kad jau pamiršo, kas yra prekybos centrai. Pasak jos, kvaila eiti į parduotuvę, kai darbe supa tiek gėrybių. „Iš prekeivių pateiktų dokumentų matau, kuri prekė lietuviška, o kuri – lenkiška“, – teigė ji. Direktoriaus pavaduotoja  patvirtino, kad turgavietėje yra apie 30 perpardavinėtojų, tačiau dauguma prekių yra lietuviškos.

Kai baigsis rekonstrukcijos darbai, atgimusi Kalvarijų turgavietė stebins ne tik šiuolaikiškomis prekyvietėmis, bet ir pagal regionus suskirstytais skyriais. Tarkime, vienoje vietoje prekiaus žemaičiai, kitoje – dzūkai, suvalkiečiai ar aukštaičiai ir pan. Visi siūlys savo regiono produkciją.

Gėlių ir daržovių rojus

Viena gražiausių vietų turgavietėje – gėlių prekybos zona. Olandiškomis gėlėmis prekiauja 6 nuolatiniai prekeiviai, o kiti, laikinieji, stovi turgavietės centre ir pirkėjus vilioja savo išaugintomis gėlėmis. Rudenį čia lieka tik tie, kurie džiugina klientus  spalvingais kardeliais (1 vnt. – 1 euras), nepaprasto grožio jurginais, kainuojančiais nuo 30 centų, ir įvairiaspalviais astrais.

P. Lileikio nuotr.

Prie tuštoko prekystalio sėdinti ponia Bronislava siūlė miško gėrybių. Litras voveraičių – 1,5, bruknių – 3, spanguolių – 2,8, šaltalankių uogų – 3 eurai. „Visur tokios kainos“, – tikino Bronislava, tačiau supirkėja Genutė pardavinėjo uogas pigiau: už litrą bruknių prašė 2 eurų, už spanguolių – 2,5 euro.

Jautienos bumas

Ką dažniausiai valgo mūsų tautiečiai? Atsakymas lyg  ir aiškus – mėsą ir truputėlį daržovių. Tokios mūsų tautos mitybos tradicijos atsispindi ir prekyvietėje. Prie mėsos  prekystalių kartais net eilutė išsirikiuoja. Dabar daugelis gurmanų ateina rinktis jautienos, o kiauliena praranda populiarumą.

Pakalbintas Donatas Galiauskas iš Molėtų krašto pristatė savo siūlomą produkciją. „Pats važiuoju pas žmogų,  išsirenku gyvulį, nusiperku, nuvežu į skerdyklą, atitinkančią ES standartus. Prekiauju mūsų mišrūnų galvijų mėsa. Tokios lietuviškos jautienos kumpio vidutinė kaina – 6–7 eurai už kilogramą.“

D. Gailiauskas. P. Lileikio nuotr.

Kainoms turi įtakos sezoniškumas. Rudenį supirkėjai pigiau perka gyvulius, o  lapkritį mėsa brangsta. Beje, mėsos kainos turguje didesnės nei parduotuvėje. Tačiau, pasak sutikto nuolatinio pirkėjo Ginto, kiekvienas save gerbiantis žmogus perka turguje. Čia jis ne tik randa šviežios produkcijos, bet ir pabendrauja su jau gerai pažįstamu pardavėju. Beje, sutiktasis gurmanas pasiūlė jautieną pabrandinti mėnesį nulinėje temperatūroje – tuomet kepsnys bus tiesiog nuostabus.

Kaip išgyventi iš 30 ha?

Ant ūkininko Arūno Žibarto iš Šilalės prekystalio kilogramas jautienos nugarinės  kainuoja 5,8, sprandinės – 4,6, kumpio – 6,7, kulninės – 5,2 euro. „Auginu tiek, kad suspėčiau pats parduoti, – savo verslo paslaptimis dalijosi Arūnas. – Jei nuperku mažesnį gyvulį, auginu tiek, kiek reikia. Pats sėju grūdus, pats šienauju – žemės kartu su uošviais turime 30 ha. Vilniaus turguje dirbu tik 3 dienas – penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį. Kitomis dienomis šeimininkauju ūkyje. Kitų žmonių nesamdau. Iš savo žemės daug gaunu, nes ją gerai apdirbu, laikausi sėjomainos, todėl ji man atsilygina.“

Šilutiškis ūkininkas A. Žibartas parduoda savo išaugintų gyvulių mėsą. P. Lileikio nuotr.

Ūkininko teigimu, šiemet supirkimo kainos pradėjo augti, nes daug gyvulių išvežama į Turkiją. Dabar Žemaitijoje už kilogramą gyvojo svorio duoda 1,5 euro. Paklaustas, kuo pasižymi jo jautiena, ūkininkas sakė nenorintis savo mėsos nei peikti, nei girti. „Auginu mėsinius galvijus. Pastaruoju metu visoje Lietuvoje varoma antireklama, esą turgavietėse parduodama tik karvių mėsa. Galiu tvirtai pasakyti, kad šiame turguje kokie penkeri metai nėra buvę karvės mėsos. Toks ponas Benas Gudelis, kuris „deda“ ant mūsų mėsos, tegul ateina į turgų ir pasižiūri“, – piktinosi jis.

Į pokalbį įsiterpė ir nuolatinis pirkėjas Ramūnas: „Perkant matyti, ar čia mėsinio ar pieninio gyvulio mėsa. Tie, kurie paragauja turguje nusipirktos geros mėsos, parduotuvėje daugiau pirkti nenori.“

Turgaus vyrai

Senbuviai turgavietės prekybininkai ir pirkėjai juokauja, kad beveik nebeliko turgaus bobų, atsirado daugiau turgaus vyrų. Iš tiesų tarp prekiaujančiųjų nemažai vyriškių,  prekiaujančių savo išaugintomis daržovėmis. Vienas iš jų, Jonas Kvedaris iš Maišiagalos, augina putpeles, siūlo pirkėjams ir salotų, burokėlių.

Turgavietėje jis vadinamas novatoriumi, nes dažnai savo pirkėjams pasiūlo ypatingų naujovių. Tarkim, lapinių Kale kopūstų ar lapinių burokėlių, vadinamųjų mangoldų. Mums bešnekant pardavė paskutinius atsivežtus pankolius.

Prie J. Kvedaro užaugintų daržovių driekiasi eilės. P. Lileikio nuotr.

Jonas „Valstiečių laikraščio“ skaitytojams pasiūlė žuvies receptą. Žuvį su pankoliais, daržovėmis ir žalumynais įsukti į foliją ir pašauti į orkaitę. Sakė, iškepę valgydami pirštus aplaižysite. Pabandykite pasigaminti ir nuostabių salotų. Kaliaropes supjaustykite kubeliais, įdėkite fetos sūrio, priplėšykite ledo (aisbergo) salotų ir salotinių cikorijų lapų, įpjaustykite pomidorų, kitų mėgstamų daržovių, citrinos.

Prie Jono siūlomų daržovių išsirikiuoja eilė. „Tikriausiai todėl, kad jos ką tik iš daržo.  Vežu tik tai dienai, – verslo niuansais dalijosi jis. – Turiu 3 hektarus daržovių. Jei pats viską parduodi, išgyventi įmanoma. Viskas iš pirmų rankų. Džiugu, kad žmonės ieško kokybiškos produkcijos.“

Viršininkė varna

Daržovių karalienėmis turguje vadinamos seserys Emilija Radziun, Božena Lavecka ir jų mama Irena Ševel kilogramą agurkų pardavinėjo po 1 eurą, o Rodničiok veislės  – po 1,5 euro. Mat jų sezonas jau baigiasi, todėl ir brangesni. Salotų kilogramas – 3–4 eurai.  Moterys pačios užsiaugina daržovių 1 hektaro plote Vilniaus rajone, Melekonių kaime. Tik šie metai, pasak daržininkių, nebuvo geri.

Šalia stovinti karalienių pusseserė Andželika Išorienė daržoves augina 14 arų sklype.  „Daug metų kartu prekiaujame, taip smagiau, – pasakojo ji. –  Man patinka ir prekiauti, ir dirbti darže. Darbo daug, tačiau kai jis mielas, nepavargsti.“

Varnos išdaigos

Įkyri turgaus varna prekybininkus aplanko kiekvieną dieną. P. Lileikio nuotr.

Prekiautojai juokauja, kad Kalvarijų turgaus simboliu galėtų tapti paprasčiausia varna. Įkyruolė atskrenda kiekvieną dieną ir atsitūpia ant prekystalio, reikalaudama savo dalies – riešuto. Jei jo negauna – ima mėtyti  etiketes, todėl su pikta kaimyne prekeiviai stengiasi draugauti, net žada jai vardą išrinkti.

O kol kas rudeninis turgavietės šurmulys įtraukia daugelį norinčiųjų išskirtinio skonio produkcijos. Šią vietą itin pamėgo turistai. Anot prekybininkų, japonų ir kinų siauros akys, paragavus rūkytų mėsos gaminių, net išsiplečia iš nuostabos ir malonumo.

Vidutinės kainos Kalvarijų turguje

Daržovės ir vaisiai (EUR/kg)

Agurkai  0,79–1

Pomidorai 0,60–0,80

Paprikos 0,80–1

Morkos 0,50

Bulvės 0,25–0,50

Obuoliai 0,50–0,80

Slyvos 0,80–1

Salotos 3–4

Paukštiena

Viščiukų ketvirčiai 1,69

Blauzdelės 1,99

Šlaunelės 2,60

Sparneliai 1,99

Šlaunelių mėsa 4,35

Malta vištiena 3,15

Kalakutienos filė 6,50

Kalakutų šlaunelės 4,05

Mėsa ir jos produktai

Smulkinta kiauliena 3–3,50

Kiaulienos nugarinė 3,50

Kiaulienos išpjova 4,99

Kiaulienos kumpis 3,20

Jautienos kumpis 6–7

Malta jautiena 4,10

 

Rekomenduojami video