Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Į daržininkų šiltnamius žingsniuoja darbymetis

Barzduose (Šakių r.) gyvenantys Vytautas ir Virginija Paukščiai žinomi kaip smulkūs daržovių augintojai. Jie yra įsirengę du šiltnamius, kuriuose augina įvairias sezonines daržoves. Pavasarį jie skina svogūnų laiškus, salotas ir ridikėlius, vasarą – pomidorus, agurkus, paprikas. Sutuoktiniai neneigia, kad pandemija verčia skaičiuoti ir mažinti auginimo apimtis, nes nėra garantijų, jog išaugintą derlių pavyks parduoti.

Daržai ant palangių

Daržininkė V.Paukštienė pasakojo, kad kovo mėnesį prasidės šių metų sezono darbai, nes orai šyla. Vasariui baigiantis Zanavykijoje jau buvo itin šiltų dienų, o tai ženklas, kad sparčiai bunda gamta. Šis pavasaris neįprastai ankstyvas. „Tikimės, kad šilti orai nepabėgs“, –dar labai atsargiai tokius gamtos reiškinius vertino Virginija.

Ūkininkams Paukščiams pirmiausia rūpi laiku prisiauginti ankstyvųjų žalumyninių daržovių – svogūnų laiškų, salotų ir ridikėlių. Pavasarį jie vieni pirmųjų skuba skinti svogūnų laiškus, salotų lapus ir rauti ridikėlius šviežioms, pavasariu kvepiančioms salotoms.

Sutuoktiniams taip pat reikia laiku išsiauginti agurkų, pomidorų bei paprikų daigų. Šis procesas prasideda jų namuose: visos palangės būna nuklotos loveliais, o kai jų pritrūksta – uždeda stalus. „Šią savaitę jau sėjame“, –džiugiu balsu darbus planavo Virginija.

Iš sėklų pasėtų daigelių zanavykai tikisi sulaukti pagal tai, kaip susiklostys klimato sąlygos. Jeigu lauke laikysis pliusinė temperatūra, ant palangių auginami daigeliai prasikals ir ūgtelės, tada jie bus pernešti į kiek vėsesnę patalpą, kad užsigrūdintų. Po to augalai keliaus į šiltnamius.

Vasariui baigiantis Zanavykijoje jau buvo itin šiltų dienų, o tai ženklas, kad sparčiai bunda gamta.

Globoja kaip kūdikius

Ankstyvosios žalumyninės daržovės paprastai užima beveik visą Paukščių ūkio šiltnamį. Daržoves Paukščiai augina rotacijos principu: kai nuskina ir nurauna ankstyvąsias žalumynines daržoves, sodina kitas, o po jų ateina eilė sodinti pomidorus, agurkus.

Jeigu pavasaris dėkingas, šiltas, svogūnų laiškų, salotų lapų bei ridikėlių Paukščiai paragauja gana anksti – kartais jų pavyksta užauginti kovo pabaigai ar balandžio pradžiai. Velykų laikotarpiu, jeigu šios vėlyvesnės, Paukščiai prekiauja ūkio produkcija turgeliuose Šakiuose, Kaune bei Vilniuje. Ar šiemet pavyks šių žalumyninių daržovių užauginti Velykų stalui, dar nežino.

Daržininkystė nuo sėklos iki daigo ūkininkams sukelia nemažai rūpesčių, kol galop daigus užaugina iki galutinio produkto. Ūkio šeimininkė neneigia, kad ir šioje srityje pakanka krapštymosi. „Mūsų darbas nesunkus, bet yra ką veikti – reikia sužiūrėti, kada laistyti, kad būtų pakankamai saulės ir netrūktų šviesos, šilumos. Mes turime rūpintis daigeliais. Šiems augalams reikia to paties kaip ir mažam žmogui“, –kūdikio ir daigelio auginimą lygino daržininkė.

Augins mažiau

Daržininkai Paukščiai šių metų sėjos apimtis planuoja atsargiai, pasveria galimybes parduoti. Jų teigimu, gali prisiplanuoti ir priauginti kažin kiek, o kai valdo nesibaigianti baimė dėl COVID-19, prekyba vyksta kur kas prasčiau. Todėl jų planuose užauginti mažiau negu pernai. Pasak V.Paukštienės, darbo netrūksta ir viskas nemažai kainuoja, o paskui, jeigu negalės parduoti, patys tokių kiekių nesuvalgys.

Šeimininkų dėmesio reikalauja ne tik ankstyvosios žalumyninės daržovės, bet ir pomidorai. Nors Barzdų miestelio daržininkai ir šioje srityje jau nėra pradedantieji, būna visko. „Su pomidorais pasiseka kaip kada. Pomidorų auginimas ne visada pasiteisina, ypač kai pasitaiko netinkama veislė. Kitą kartą gal sąlygos neleidžia. Būna, nespėji sužiūrėti laiku ir augalus užpuola ligos. Pernai mūsų pomidorai labai gražiai augo“, – pamena Virginija.

Po žalumyninių daržovių V.Paukštys išaugina daug pomidorų.

V.Paukštienė teigė, kad pomidorų sėklas perka arba pasiruošia savo. Kurios veislės pomidorus žmonės labiau perka, tos ir pasilieka. Pernai pomidorai gana neblogai užaugo iš savų sėklų. Jų šiltnamiuose gerai dera slyviniai, jaučio širdies ir geltoni ananasiniai pomidorai. Šie pomidorai priskiriami senoviškesniems,užtat jie skanūs,nerūgštūs. Sutuoktiniai per sezoną išaugina nemažai šiltnaminių ir lauko agurkų. Jie taip pat turi paklausą.

Duonai užsidirba

Paukščių šeimos ūkyje daržininkystė yra daugiau Vytauto užsiėmimas, o žmona Virginija – jo pagalbininkė. Sutuoktinė teigė, kad Vytautas domisi daržininkyste ir labai daug dirba. Jam patinka daržininkauti. Žmonos teigimu, taip susiklostė savaime. Iki daržininkystės V.Paukštys dirbo tekintoju, vairuotoju, traktorininku, bet visų šių darbų nebeliko.

Jos teigimu, nebuvo kito pasirinkimo, teko galvoti, kaip išgyventi nemenką atkarpą iki pensijos. Šeima turėjo žemės, pasistatė šiltnamius ir ėmėsi auginti sezonines daržoves.„Reikėjo užsidirbti duonelei, pasirūpinti, kad dar kažkam pinigų liktų“, – sakė zanavykė.

Be daržininkystės Paukščiai dar ir bitininkauja. Nors jų bitynas nedidelis, greta daržovių Paukščiai gali pasiūlyti medaus, bičių duonelės, pikio, žiedadulkių, o tai vėl prideda apčiuopiamos naudos.Virginija sugalvojo, kad dar ir skinamos gėlės ūkyje nepamaišytų. Vasarą jų sodyboje pražysta marios gėlių. Šeimininkai skina ramunes,astrus, kardelius ir veža į turgų.

Ūkininkė sutinka, kad jos vyras turi moteriškas rankas – ir šiltnamiuose sugeba, ir su bitėmis susidraugavo, ir gėlininkystės išmoko. „Ką daugiau daryti, jei nėra kitos išeities. Turi pamėgti tuos darbus“, – kalbėjo visur vyrui talkinanti Virginija. Moteris pridūrė, jog dabar jie yra daržininkai,bitininkai,gėlininkai. Taip ir karantininė žiema neprailgo – šią šaltą žiemą turguose vyras neprekiavo, todėl namų dirbtuvėlėje meistravo avilius, rėmelius, o žmona pavalydavo dirbtuvę, pagramdydavo rėmelius.

Paukščiai džiaugiasi, kad visose srityse atsirado sugebėjimų. Ūkininkai stebi, kad jau ir klientai būna tie patys: kai nuperka vieną kartą, ateina ir antrą, jeigu ta produkcija patinka.

Sezonas prasidėjo

Dar daugiau sėjos darbai pasistūmėję Žemaitijos regiono ankstyvųjų žalumyninių daržovių augintojo Antano Baliutavičiaus ūkyje, įsikūrusiame Tvibių kaime (Šiaulių r.). Daržininkas VL pasakojo, kad šiemet ankstyvuosius žalumynus jis augins tik viename šiltnamyje– turės nedaug svogūnų laiškų, špinatų, salotų, ridikėlių, krapų.

„Svogūnai jau pasodinti. Viena špinatų lysvė pasėta, kitą „partiją“baigsime sėtirytoj. Ridikėlių sėklos jau žemėje. Salotas sėjome į paletes, o ridikėlius, svogūnus – tiesiai į šiltnamį. Oro sąlygos leidžia sėti į šiltnamio žemę, tačiau viduje pasėtą lysvę pridengiame agrodangomis, kad būtų šilčiau“, – kovo 1 dieną VL sakė A.Baliutavičius.

Baliutavičių šiltnamiai paprasti, nešildomi. Kai nuims svogūnų laiškus, špinatus, salotas, nuraus ridikėlius, gegužės mėnesį sės ankstyvuosius agurkus, sodins pomidorų daigus. Šiemet pirmųjų šiltnaminių daržovių A.Baliutavičius tikisi balandžio 10–15 dienomis. Jo nuomone, balandžio viduryje jau turėtų išaugti pardavimui.

Tvibių kaimo daržininkas mano, kad šis pavasaris gana neblogas – šalčiai baigėsi. Jo teigimu, džiaugtis dar nereikėtų, nes gal rytoj ar poryt bus šalta, bet daugiau kaip 10 laipsnių šalčio jau neturėtų būti, todėl daržininkui sezono pradžia dėkinga.

Rekomenduojami video