Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Geriausia danga – sniegas

Rožės džiugins žiedais ir ateinančiais metais, jei sėkmingai peržiemos. Kad taip būtų, reikia jas tinkamai paruošti.

Pasirinkus veislę, kurios genetikoje užprogramuota, kad ji yra atspari šalčiams, nebus daug bėdų. Dauguma senovinių veislių rožių ir įvairių erškėčių hibridų nebijo šalčio, todėl juos galima sodinti ne tik savo kieme, bet ir sodyboje, į kurią važiuojama tik vasaromis. O remontantines, vijoklines, hibridines arbatines rožes geriau uždengti. Kuo didesni žiedai, lepesnė veislė, tuo daugiau darbo. Todėl labai svarbu tinkamai pasirinkti dar perkant sodinuką.

Geriausia genėti rožes ne vėlyvą rudenį, o pavasarį. Jokiu būdu negenėkite rožių vasaros pabaigoje arba rudens pradžioje, nes taip tik paskatinsite išleisti naujus ūglius, kurie nespės sumedėti iki žiemos ir nušals. Vėlyvą rudenį iškirpkite tik tas šakas, kurios pasenusios, pažeistos. Jei pašalinsite daug šakų arba drastiškai patrumpinsite, augalui bus sunku ištverti žiemos šalčius. Be to, kai kurios rožės, pavyzdžiui, vijoklinės, žiedus augina tik ant antramečių šakų. Dabar nukirpę ūglius, padarysite sau meškos paslaugą ateinantiems metams. Tad lapkritį ar gruodį rimtų operacijų nedarykite. Geriausia, jei nuo genėjimo iki apdengimo praeitų bent savaitė ar dvi.

Redakcijos archyvo nuotr.

Geriausia danga – sniegas. Jis išlaiko daugmaž pastovią temperatūrą. Todėl sniegu apdengta rožė gali nepajusti didelių temperatūros svyravimų: didžiųjų šalčių sausį ir staigių, apgaulingų atlydžių vasarį. Panašią stabilią temperatūrą išlaiko ir žemė arba durpės. Suberkite bent 20–25 cm kauburį, kad jautriausia rožės dalis – skiepo vieta – būtų kuo labiau apsaugota (rožės sodinamos taip, kad skiepo vieta būtų paslepiama 5 – 10 cm gylyje, tačiau rimtesnis žemių kauburys prieš žiemą dar labiau padidins apsaugą). Dar labiau šąlant, kauburį papildomai apdenkite daržo plėvele. Išlaikyti pastovesnę temperatūrą padės ir sukurtas oro tarpas. Pastatykite specialų apie 50–60 cm aukščio karkasą, jį apdenkite. Tai bus tarsi mini šiltnamis. Svarbu užtikrinti vėdinimą. Jei karkasas sandarus, šiltomis dienomis  pradarykite ir šiek tiek pravėdinkite.

Galite rožes apdengti ir storu eglišakių sluoksniu. Specialistai teigia, kad eglių šakas galima naudoti kaip vieną iš dengimo dalių. Jei bijote, kad karkase ar durpėse apsigyvens pelių, eglių šakos padės jas atbaidyti. Be to, eglišakės sudarys šiek tiek pavėsio per pirmąsias kaitrias žiemiškas dienas, kad jos nepradėtų per anksti sprogti. Naudokite daržo plėvelę, venkite polietileno: jis neleidžia kvėpuoti, rožė gali sušusti.

Kai atvėsta oras, rožės po truputį pereina į žiemos režimą, prisitaiko, grūdinasi. Per anksti apdengtos jos gali iššusti. Kai nusistovi 5 ar 10 laipsnių šalčio temperatūra, jau galima apdengti. Pirmiausia suberkite kauburį prie stiebo, vėliau apdenkite visą prilenktą rožę. Jei tik šį rudenį pasodinote augalą, tada dar lengviau, nereikės nieko lenkti. Tiesiog kauburį apdenkite kelis kartus perlenktu daržo plėvelės sluoksniu ir dar kartą užberkite žemių, kad vėjai nenupūstų. Pavasarį neskubėkite atidengti, pratinkite rožę prie pirmosios saulės laipsniškai.

geltonaskarutis inf.

 

 

Rekomenduojami video