Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Genėsi – daugiau turėsi

Tinkamai prižiūrimi vaismedžiai sodininkui atsilygina derliumi. Dažniausiai sodininkai sekatorių ar pjūklą paima į rankas tik pavasarį, nors specialistai ragina genėti medžius ir nuskynus derlių.

Klaipėdos rajone gyvenanti Ona Rimeikaitė praėjusiais metais sodą genėjo lapkričio mėnesį. „Laukiau, kol atvažiuos žentas, nes pati jau neturiu jėgų imtis tokio darbo. Vaismedžiai buvo seniai negenėti, kai kurios šakos nulūžusios. Iš pradžių maniau, kad nupjausime tik vieną kitą šaką. Kai pradėjome genėti, paaiškėjo, kad turime būti negailestingi. Iš kai kurių medžių vainiko liko tik pusė“,  – pasakojo moteris. Ji baiminosi, kad ne vieną dešimtmetį augintos obelys, kriaušės ir slyvos gali neišgyventi. Ona buvo įsidėmėjusi vadovėlinę genėjimo taisyklę – vaismedžius reikia išgenėti iki rugsėjo dvidešimt pirmos dienos. Vėliau jų liesti esą negalima.

Būdama agronomė ji šventai laikėsi kolegų sodininkų profesionalų rekomendacijų. Tačiau aplinkybės privertė joms nusižengti. Ji galėjo pasidžiaugti tik tuo, kad sodas buvo genimas šiltą giedrą dieną, tad padarytos žaizdos spėjo apdžiūti. Moteris nekantriai laukė pavasario, bijojo, kad sodas nepabus po žiemos. „Kai pamačiau sprogstančius pumpurus, buvau devintame danguje. Visi medžiai sulaukė pavasario, sulapojo ir sužydėjo. Tiesa, beveik nederėjo, nes šią vasarą jie ir taip turėjo pramečiuoti. Neabejoju, kad kitais metais obelų ir kitų mano medelių šakos links nuo vaisių“, – pasakojo pašnekovė.

Vilniaus rajone sodininkaujantis Arvydas Kasperaitis kiekvieną rudenį nuėmęs obuolių derlių išgeni medžius. „Rudeninius obuolius šiais metais išskynėme anksčiau, tad ir nereikalingas šakas išgenėjome anksčiau, iki rugsėjo vidurio. Žieminės obelys dar brandina vaisius, tad genėsiu jas spalio pabaigoje ar net lapkričio pradžioje. Įsitikinau, kad rudenį išgenėti medžiai vasarą užaugina mažiau vilkūglių“, – sakė pašnekovas.

Paklaustas apie rudeninį genėjimą, Lietuvos arboristikos centro vadovas Algis Davenis atsakė, kad rudenį medžius galima genėti ir nesibaiminti, kad tai augalams pakenks. „Anksčiau manyta, kad tinkamiausias laikas genėti – pavasaris, o dabar daug kas mieliau geni vasarą ir rudenį,  – sakė specialistas. – Didžiausias privalumas genint rudenį – nepažadinami miegantys pumpurai, todėl augalai nepriaugina vilkūglių.“ Jis priminė, kad ruduo – tinkamas laikas nupjauti senas, negyvas, puvinio ar ligų pažeistas šakas, taip pat tas, kurios, smarkiai trindamosi viena į kitą, pažeidžia žievę. A.Davenis perspėjo, kad prieš genint vaismedžius reikia įvertinti kiekvieno jų būklę. Jei augalas silpnesnis, pasak jo, patartina išpjauti mažiau šakų, kad pavasarį jis nežūtų, o jei stiprus, galima pašalinti daugiau. Jis priminė, kad išpjovus šakas nereikėtų naudoti sodo tepalo, nes pastebėta, kad žaizdos greičiau užgyja be jo.

Rekomenduojami video