Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Garažas: ką verta žinoti

Turintiesiems garažą „Valstiečių laikraštis“ pataria, kaip jį tvarkyti, ko jame nelaikyti ir koks jis turėtų būti, kad tarnautų pagal paskirtį.

Jūsų teisė rinktis

Kaip teatras prasideda nuo rūbinės, taip garažas – nuo vartų. Tradiciniai vartai – atveriamieji, dviejų staktų, su į priešingas puses atsiveriančiomis varčiomis. Palyginti su naujos statybos namuose vyraujančiais automatiniais garažo vartais, jie yra pigesni, lengviau montuojami.

Atveriamieji vartai gaminami iš medžio ar metalo. Medines garažo duris nagingesnis žmogus, turėdamas laisvo laiko, gali pasidaryti ir pats. Metalinės atveriamosios durys yra plonesnės nei medinės. Jų šilumos izoliacinės savybės yra prastos, todėl jos dažniausiai naudojamos nešildomų garažų kompleksuose.

Atveriamieji vartai, atidaromi į lauką, atima daug vietos, sumažina kiemo erdvę, kai prisninga, reikia ilgai darbuotis kastuvu, kol bus įmanoma atidaryti garažą. Mediniai atveriamieji vartai laikui bėgant deformuojasi, o metaliniai kelia rūpesčių per šalčius. Įsirengus pakeliamuosius vartus, dėl viso to jaudintis nebereikia.

Palyginti su automatiniais, atveriamieji vartai sukelia nepatogumų: privažiavus reikia išlipti ir juos atidaryti arba atvirkščiai – uždaryti. Be to, medinės durys, nors ir atrodo natūraliai, reikalauja priežiūros, ypač jei norima, kad jos būtų ilgaamžės.

Pigiausi – plokštuminiai

Pakeliamieji plokštuminiai vartai, atsidarantys į išorę, sutaupo daug erdvės aplink garažą, nes vartų plokštuma pasikelia ir susistumia po garažo stogu. Šie vartai lengvi, jie dažniausiai gaminami iš cinkuoto metalo. Jiems pakelti naudojama pakėlimo sistema. Galima rinktis ir rankomis pakeliamus vartus (su rankena apačioje). Tačiau garažo vartų pardavėjai teigia, kad tokius vartus pasirinkę pirkėjai linkę įsirengti ir pakėlimo mechanizmą. Iš trijų automatinių garažo vartų tipų plokštuminiai yra pigiausi. Jie, kaip ir metaliniai atveriamieji, praleidžia šaltį, todėl rekomenduojami pastatams, kurie nesujungti su gyvenamosiomis patalpomis.

Nerekomenduojama tokių vartų bandyti apšiltinti patiems – papildomas svoris gali sutrikdyti pakėlimo sistemos darbą arba gali tekti ją pakeisti galingesne.

Atsidaro vertikaliai

Pakeliamieji sekciniai (segmentiniai) garažo vartai kyla tiesiai į viršų, lenkiasi ties sąrama ir nuslysta prie lubų neišsikišdami nei į lauką, nei į vidų, todėl automobilį galima statyti prie pat vartų tiek garaže, tiek kiemo pusėje. Tai leidžia maksimaliai išnaudoti pastato ir lauko erdvę.

Pakeliamieji sekciniai vartai rekomenduojami, jei garažas šildomas arba sujungtas su šildomomis patalpomis. Segmentiniai vartai gaminami iš cinkuoto plieno, o jų šilumos izoliacija paprastai būna poliuretano putų sluoksnis. Tokie vartai gali būti įvairaus storio.

Kai kam atrodo, kad garažą būtina šildyti. Bet patirtis rodo, kad to daryti neverta – žiemą automobilis jame po truputį rūdija. Šildyti garažą yra prabanga, jo plotas nėra mažas, o vartai, kad ir kokio storio jie būtų, vis tiek yra laidesni šilumai nei sienos.

Specialistai rekomenduoja geriau apšiltinti su garažu besiribojančias namo sienas ar pasirinkti šiltesnes duris iš garažo į namą. Garaže tiesiog svarbu užtikrinti gerą vėdinimą, kad nebūtų drėgna.

Nereikia išlipti

Automatiniai susukamieji garažo vartai pakeliami ir susukami sąramos aukštyje. Jie užima minimaliai vietos garažo viduje. Susukamieji vartai nėra stori, todėl įsirengus juos nepavyks išsaugoti garaže šilumos. Jei branginate garažo erdvę ir jo nešildote, susukamieji vartai – tinkamas pasirinkimas.

Priklausomai nuo vartų, gamintojo ir tiekėjo, galima rinktis įvairius apdailos sprendimus. Jie skiriasi tiek spalva, tiek faktūra. Norintieji suteikti vartams natūralesnę išvaizdą gali pirkti vartus su medžio imitacija.

Pagrindinis automatinių vartų privalumas – nereikia išlipti iš automobilio norint juos uždaryti ar atidaryti. Įsirengdami naują garažą ar atnaujindami seną, žmonės linkę patikėti šį darbą mechanizmams. Jų įvairovė didelė, atsižvelgiant į vartų tipą ir galimybes.

Galima pasirinkti ir daugiau įvairių įtaisų, pavyzdžiui, apsauginius fotodaviklius, neleidžiančius užsidaryti vartams, jeigu po jais yra kokia nors kliūtis, ar iš vidaus vartus atidarantį mygtuką. Standartinį komplektą sudaro du pulteliai, antena ir pats mechanizmas. Automatiniai vartai užtikrina saugumą – kadangi jie valdomi pulteliu, niekas kitas negalės patekti į garažą. Dingus elektrai, numatyta galimybė vartus atrakinti rankomis.

Pakeliamuosiuose sekciniuose vartuose galima įrengti dureles ar įstatyti nedidelius langus. Individualių namų savininkams tokių sprendimų dažniausiai nereikia, jie daugiau naudojami verslo įmonėse (tarkime, langeliuose matoma elektros šviesa už uždarų durų stovinčiam interesantui gali pranešti, kad toje patalpoje dirbama).

Ko neverta laikyti?

Garaže sudėtinga sureguliuoti mikroklimatą, todėl nereikėtų jame laikyti maisto produktų – jie tik pritrauks graužikus ir kitus kenkėjus. Ši taisyklė galioja ne vien sausam maistui maišeliuose ar dėžutėse, bet ir konservuotiems produktams.

Tik tam tikromis oro sąlygomis nešiojami drabužiai, tarkim, vilnoniai švarkai, guminiai batai, apsiaustai nuo lietaus, turi būti laikomi hermetiškuose konteineriuose. Jeigu šie daiktai bus laikomi garaže paprastai, nuo dūmų ir smulkių dulkių jie įgaus nemalonų kvapą.

Nevertėtų garaže saugoti knygų, žurnalų, nuotraukų albumų, kitų popierinių daiktų. Dėl drėgmės svyravimo popieriaus pluoštas išbrinks ir susitrauks, puslapiai susibanguos. Jeigu garaže drėgna, gali atsirasti pelėsio dėmių. Garaže paliktoms knygoms gresia tokie kenkėjai kaip cukriniai žvyninukai, vorai ar graužikai, tad jas reikėtų laikyti gyvenamosiose patalpose.

Laikui bėgant dėl drėgmės tvirtumą praras ir kartoninės dėžės. Todėl visus garaže laikomus daiktus būtina sudėti į vandeniui atsparius plastikinius konteinerius.

Ant garaže laikomų medinių baldų užmestas koks nors apdangalas nepadės jų išsaugoti. Mediniai baldai ypač jautrūs drėgmės pokyčiams. Medienos pluoštas brinksta ir traukiasi, veikiamas ore esančios drėgmės. Bėgant laikui, atsiranda įtrūkų, kurias sutvarkyti sudėtinga, o kartais ir neįmanoma.

Išmintingiausia būtų visiems šiems daiktams atrasti kitą saugojimo vietą. Tuomet garažas atliks pirminę savo funkciją.

Rekomenduojami video