Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Galvos skausmas dėl „Pieno LT“ finansavimo

Po didelių vargų pirmoji kooperatinė pieno perdirbimo įmonė Lietuvoje pradėjo gamybą, tačiau galutinis produktas – išdžiovinto pieno baltymų koncentratas – baigiamas gaminti naudojantis vienos gamyklos Lietuvoje ir dviejų gamyklų Lenkijoje paslaugomis. Pieno produktų išgarinimo ir džiovinimo įrangą kooperatyvas „Pienas LT“ žada sumontuoti iki rugsėjo pabaigos, tačiau Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Projektų atrankos komitetas vis dar abejoja, ar skirti 4 mln. eurų paramą. Šis klausimas bus sprendžiamas kitą savaitę vyksiančiame posėdyje.

Paslaptingi skundai

Pastarajame Lietuvos pieno gamintojų asociacijos posėdyje daug iečių sulaužyta kalbantis dėl kooperatyvo „Pienas LT“ perdirbimo įmonės Kauno laisvosios ekonominės zonos teritorijoje finansavimo. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė tikino, kad pinigai gamyklos statytojams numatyti, jie gali būti bet kada pervesti, tačiau paskutinius mėnesius dirbanti ministrė sakė norinti apsaugoti savo, kaip politikės, ateitį.

Noriu įsitikinti, kaip kooperatyvas vykdo įsipareigojimus. Nenoriu ateityje minti teismų slenksčių ir kartu nenoriu problemų palikti būsimam žemės ūkio ministrui. Mus pasiekia prieštaringa informacija, todėl noriu atvykti į gamyklą ir įsitikinti savo akimis“, – aiškino V.Baltraitienė.

Tiesa, ministrė taip ir neįvardijo, kas jai pateikė tą prieštaringą informaciją. Neoficialiomis „Valstiečių laikraščio“ žiniomis, skundas dėl „Pieno LT“ finansavimo pasiekė net kelias specialiąsias tarnybas. Tačiau jos kol kas tyli, nebent tyrimą atlieka slapta.

Valandos ekskursija

Žemės ūkio ministrė ištesėjo pažadą – apsilankė kooperatyvo „Pienas LT“ pieno perdirbimo įmonėje. V.Baltraitienė ir ją lydėję ŽŪM Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis bei Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) direktorius Erikas Bėrontas maždaug per valandą įveikė kelią nuo įmonės durų iki šiuo metu gaminamo produkto krovimo vietos, tačiau daugiausia laiko užtruko trijų džiovyklų, t. y. pieno produktų išgarinimo ir džiovinimo montavimo patalpose. „Pieno LT“ perdirbimo įmonė visverte taps tik tada, kai dabar montuojamos džiovyklos bus prijungtos prie jau veikiančios pieno perdirbimo sistemos. Kol kas darbai atliekami kooperatyvo narių lėšomis. Priminsime, kad 2010 m. rugsėjo 17 d. ŽŪK „Pienas LT“ projektui „Žemės ūkio kooperatyvo „Pienas LT“ plėtra įkuriant naują modernią pieno perdirbimo gamyklą“ skirta 14,18 mln. eurų parama. 2010 m. spalio 1 d. „Pienas LT“ pasirašė paramos sutartį su NMA. Bendra projekto vertė siekė 24,6 mln. eurų. Įgyvendinus projektą ir pastačius gamyklą numatyta perdirbti daugiau nei 235 000 t natūralaus pieno per metus, arba 650 t natūralaus pieno per dieną.

Projekto grąžinimo paslaptys

Dabartinės problemos kilo 2015 m. gruodžio 18 d., kai kooperatyvas „Pienas LT“ pateikė kitą paraišką paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą. Pagal ją numatoma įsigyti pieno produktų technologinės įrangos II dalį – pieno produktų išgarinimo ir džiovinimo bei pakavimo įrangą ir vandens paruošimo įrangą. Prašoma paramos suma – 4 mln. eurų. NMA, atlikusi projekto vertinimą, ministerijai pateikė projekto vertinimo ataskaitą su rekomendacija skirti šią paramą, ir ši buvo pateikta Projektų atrankos komitetui (PAK) svarstyti. Ir štai 2016 m. gegužės 25 d. PAK priėmė sprendimą grąžinti projektą NMA pervertinti. Pastaroji 2016 m. birželio 14 d. ŽŪM pateikė pervertinto projekto vertinimo ataskaitą, kuri vėl buvo pateikta PAK svarstyti. 2016 m. birželio 23 d. įvykusio PAK posėdžio metu priimtas sprendimas grąžinti projektą NMA pervertinti antrą kartą.

Ministrės apsilankymo dieną kooperatinėje įmonėje vyko ir „Pieno LT“ valdybos posėdis. Jo metu valdybos nariai tikino nesuprantantys, kodėl PAK iki šiol vis dar abejoja dėl šio projekto palaiminimo.

Ar nenori pasidalyti uždaro PAK posėdžio detalėmis?“ – girdint „Pieno LT“ kooperatyvo valdybos nariams ministrė paklausė ją lydinčio R.Krasuckio. „Grįšite į ŽŪM, tada ir papasakosiu“, – šnairuodamas į posėdyje dalyvavusius žurnalistus atsakė departamento direktorius.

Pažadai be garantijų

Vizito pabaigoje žemės ūkio ministrė pareiškė, kad iki rugpjūčio 25d. turėtų įvykti dar vienas PAK posėdis, kuriame ir turėtų būti priimtas sprendimas. O kokias išvadas pasidarė pati ministrė, prieš savaitę sakiusi, jog nori savo akimis įsitikinti, ar perdirbimo įmonė vykdo prisiimtus įsipareigojimus?

Po šiandieninio vizito įmonėje man argumentų užtenka. Tikiuosi, kad tokią pat nuomonę susidarys ir Projektų atrankos komiteto nariai“, – sakė V.Baltraitienė.

Uždaroje „Pieno LT“ valdybos posėdžio dalyje diskutuota apie kooperatyvo finansavimo trukdžius. Ar ir ministrė jaučia jų įtaką?

Nemanau, kad man daromas spaudimas, tačiau pripažįstu, kad daug kas domisi, kaip bus įgyvendinamas šis projektas“, – patvirtino V. Baltraitienė.

Šioje istorijoje svarią įtaką turi ir NMA direktorius E.Bėrontas. Kokia jo nuomonė? „Džiovyklos montuojamos. Galime konstatuoti, kad įmonė jau gamina numatytą produktą. Tiesa, kol neveikia džiovyklos, kooperatyvas džiovinimo paslaugą perka iš kitų įmonių. NMA kontroliuos, kaip šis projektas bus baigiamas, kol pradės veikti džiovyklos “, – aiškino E.Bėrontas.

Klausimą, kada džiovyklos pradės veikti, „Pieno LT“ valdybos pirmininkui Nagliui Narauskui vizito metu ministrė uždavė ne mažiau kaip tris kartus. Aiškaus atsakymo nesulaukta., tik atsargiai užsiminta apie statybininkų pažadus darbus baigti rugsėjo pabaigoje. Dėl to, pasak E.Bėronto, sutartyje teks keisti terminus. „Gal buvo galima projekte palikti galimybę pirkti džiovinimo paslaugą, kaip tai daroma dabar, tačiau nenorime nukrypti nuo projekto, be to, ir pati įmonė nori turėti džiovyklas, nes tai naudinga ekonomiškai“, – sakė E.Bėrontas.

Perka džiovinimo paslaugą

Nuo liepos 1 d. „Pieno LT“ kooperatinė pieno perdirbimo įmonė dirba dviem pamainomis, per parą perdirba 150 t pieno ir planuoja perdirbimo apimtį didinti iki 650 t. Žaliavinį pieną kooperatyvui tiekia 220 kooperatyvo narių. Pieną iš ūkių surenka 16 pienovežių. Iki rudens ketinama įsigyti dar du.

Šiuo metu įmonė gamina vadinamuosius šlapius pieno baltymus, o juos džiovina dviejose įmonėse Lenkijoje ir vienoje įmonėje Lietuvoje. Pasak N.Narausko, vėliau ši produkcija eksportuojama į Didžiąją Britaniją, Olandiją bei Graikiją, o artimiausiu metu „Pienas LT“ laukia delegacijos iš Japonijos.

O kaip mums žinoti, kad jūs tą produkciją tikrai gaminate?“ – klausė ministrė. „Galime pateikti važtaraščius“, – nesutriko N.Narauskas.

Vėliau V.Baltraitienei buvo suteikta galimybė pirštais pačiupinėti ir net paragauti išdžiovinto pieno baltymų koncentrato miltelių – jų mėginius įmonė ruošia būsimiems produkcijos pirkėjams.

 
Rekomenduojami video