Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Europos Komisija skendo pieno milteliuose

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (LPGA) narių delegacija šį pirmadienį Briuselyje dalyvavo Europos pieno tarybos (EPT) surengtoje akcijoje dėl Europos Komisijos (EK) sprendimo parduoti intervenciniu būdu iš ES pieno perdirbėjų supirktus pieno miltelius. Pieno gamintojai ragino griežčiau reguliuoti ES pieno rinką, o perteklinius pieno miltelius išdalyti neturtingoms šalims arba panaudoti gyvulininkystėje.

Pieno miltelių fejerverkas

EK pastatas ir į jį vedanti gatvė Briuselyje pirmadienio vidurdienį skendėjo pieno milteliuose. Septyni traktoriai su specialia įranga per keliolika minučių išpurškė penkias tonas pieno miltelių. Jų srautas kilo 20–30 m ir leidosi ant simbolinio žemėlapio, kuriame buvo pavaizduoti Europos ir Afrikos žemynai. Netrukus Europos kontūrus padengė storas pieno miltelių sluoksnis.

Akcijai pasibaigus į darbą kibo švaros tarnybos, tačiau padarė klaidą, nes tikėjosi pieno miltelius paprasčiausiai nuplauti vandens srove. Tačiau, susimaišę su šaltu vandeniu, jie sulipo ir priminė smalą. Beje, dalis jų nusėdo ir ant Afrikos žemyno. Žemdirbiai juokavo, kad tai galbūt simbolinis ženklas į ten būtų galima išvežti produkcijos perteklių.

„Deja, nėra jokių garantijų, kad milteliai pasiektų tuos, kuriems jie būtų skirti. Didelė tikimybė, kad dovanoti pieno milteliai patektų į tarpininkų rankas ir jie šiuos produktus patiektų į rinką“, – sakė akcijoje dalyvavęs LPGA vadovas Jonas Vilionis.

Iš tikrųjų EPT akciją Briuselyje surengė ne tiek dėl pieno miltelių, kiek dėl EK atsakomybės stokos.

„Prisiminkime – nepaisydama pieno gamintojų prieštaravimų EK atsisakė pieno kvotų tvarkos, tačiau nepasiruošė pasekmėms, kurias pieno gamintojai prognozavo, t. y. nepagalvojo, kad, padidėjus pieno gamybai ir perdirbimui, kils problemų realizuojant pieno produktus. Taip ir nutiko“, – aiškino tikrąją akcijos Briuselyje priežastį J.Vilionis.

Reikalauja reguliuoti

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje pieno supirkimo kainos Lietuvoje artėjo prie ES vidurkio – vidutinė kilogramo kaina buvo pasiekusi 28 ct, ES vidutinė supirkimo kaina buvo didesnė tik 2 ct. Tačiau paskutiniuose praėjusių metų ir pirmuosiuose šių metų tarptautiniuose aukcionuose pieno produktų kainos pradėjo mažėti. Ekspertai vylėsi, kad šiuos kainų svyravimus lėmė šventinis laikotarpis. Tačiau EPT versija kitokia.

„Nerimą pieno rinkoje sukėlė vien žinia apie intervencinių pieno miltelių pardavimą. Pradėjo mažėti pieno produktų kainos, neabejoju, kad šia padėtimi vėl pasinaudos pieno perdirbėjai – mažins pieno supirkimo kainas“, – sakė LPGA vadovas J.Vilionis.

Kokia išeitis? Iš karto po akcijos Briuselyje mūsų pakalbintas LPGA tarybos pirmininkas sakė vienareikšmiškai pritariantis EPT reikalavimams ES rinkoje įvesti griežtą reguliavimą. Be to, EPT siūlo pieno miltelius rinkai tiekti nedideliais kiekiais, skirti labdarai arba panaudoti, pavyzdžiui, gyvulininkystėje.

Laikysis atsargios pozicijos

Akcija pirmadienį surengta neatsitiktinai – sausio 23 d. Briuselyje vyko ES žemės ūkio ministrų posėdis. Jame dalyvavo ir Lietuvos žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, beje, prieš tai susitikęs su akcijos dalyviais. Ministras pripažino, kad EK sprendimai gali turėti įtakos pieno produktų kainų svyravimui: „Taip nutiktų, jeigu EK nuspręstų į rinką patiekti didelį kiekį sukauptų intervencinių pieno miltelių. Todėl Lietuva laikosi atsargios pozicijos. Kol kas iš 400 tūkst. t parduota tik 40 tūkst. t., kita vertus, sukauptų pieno miltelių negalima ilgai laikyti sandėliuose.“

Pasak Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovo Egidijaus Simonio, Lietuvos intervenciniuose sandėliuose šiuo metu sukaupta apie 34 tūkst. t pieno miltelių. Be kita ko, EK paskelbė, kad gruodžio mėnesį surengtame aukcione jų paklausa buvo menka, todėl pirmasis bandymas parduoti 22 tūkst. t pieno miltelių pradine kaina nepavyko. Šis niuansas ir kelia pavojų, nes EK priversta mažinti jų pardavimo kainą. Toks sprendimas gali daryti įtaką pieno rinkoms – gali sumažėti tiek pieno produktų, tiek pieno supirkimo kainos.

 

 

Rekomenduojami video