Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dingusieji be žinios: neviltis, ašaros ir ... džiaugsmas

„Ieško be žinios dingusio nepilnamečio...“, „Iš namų išėjusi pradingo mergina...“, „Be žinios dingo iš namų išėjęs vyras...“ – tokių ir panašių skelbimų pasitaiko gana dažnai. Artimiesiems pražuvėliai sukelia stresą, sumaištį ir neviltį, o pareigūnams – papildomą galvos skausmą. Laimė, kai ieškomas žmogus randamas greitai gyvas ir sveikas. Baisiausia, kai artimas žmogus dingsta mįslingomis aplinkybėmis be jokių pėdsakų ar randamas nebegyvas.

Aiškinamasi aplinkybes

Pasak dingusių žmonių paieška užsiimančių policijos pareigūnų, dingusiuosius neoficialiai galima skirstyti pagal keletą kategorijų. Viena jų – nepilnamečiai, nuolat bėgantys nuo tėvų ar iš vaikų globos namų, kita kategorija – neįgalūs ar įvairiomis senatvės ligomis sergantys žmonės, kurie, išėję iš namų vieni, nebeprisimena, kaip į juos grįžti, trečioji kategorija – tie, kurie netikėtai pradingsta kaip į vandenį, nors iki tol jokių rūpesčių artimiesiems nekėlė. Dar viena pražuvėlių grupė – „sezoniniai“. Taip vadinami miškuose ar brūzgynuose pasiklydę uogautojai ir grybautojai.

Visų jų likimai susiklosto labai įvairiai. Vieni surandami gyvi ir sveiki, kitų likimas – tragiškas.

Štai pora pavyzdžių. Rugpjūčio 17-ąją, apie 10 valandą, iš namų Kaišiadoryse išėjo ir nebegrįžo Laura M. (32 m.). Pasak jaunos moters artimųjų, Laura ketino važiuoti į Kauną. Motina vėliau keletą kartų bandė prisiskambinti dukrai mobiliojo ryšio telefonu, tačiau ši neatsiliepė. Kai į motinos telefoną tos pačios dienos vakare atskriejo keista žinutė, kad rasta Lauros rankinė, moteris sunerimo ir kreipėsi į policiją. Pražuvėlės buvo ieškoma visur: apklausti draugai, atsitiktiniai žmonės geležinkelio stotyje, pagalbos prašyta socialiniuose tinkluose. Deja, po kelių dienų paaiškėjo, kad Laura niekur neišvažiavo – jos kūnas buvo aptiktas Kaišiadoryse, dirbtiniame Girelės tvenkinyje, plūduriuojantis netoli kranto. Ištraukus skenduolę, pranešta, jog ant jos kūno išorinių smurto žymių nepastebėta. „Teismo medicinos ekspertai kiek vėliau teigė taip pat neaptikę smurto žymių ant merginos kūno, – „Akistatą“ informavo Kaišiadorių rajono policijos komisariato (PK) viršininkas Ramūnas Grigonis. – Tačiau ikiteisminis tyrimas dar vyksta, atliekami procesiniai veiksmai, aiškinamos merginos mirties aplinkybės.“

„Norėjo ir negrįžo“

O iš Šlienavos kaimo (Kauno r.) į vieną Kauno prekybos centrą trumpam žadėjusi važiuoti Daiva Š. visą parą negrįžo namo ir nedavė jokios žinios namiškiams. Pastarieji iki tol visada žinoję, kada grįš jų dukra, smarkiai sunerimo, kai Daiva nei po poros nei po daugiau valandų negrįžo ir nepaskambino, nepranešė, kur užtruko, todėl kreipėsi į policiją. Laimė, viskas baigėsi gerai. Po paros mergina buvo rasta Jonučiuose (Kauno r.) pas savo pažįstamus. Kodėl mergina taip neatsakingai pasielgė, neaišku.

O Panevėžyje pareigūnai beveik savaitę ieškojo iš namų pradingusios Evelinos G. (16 m.). Pasak merginos ieškojusių pareigūnų, savo pabėgimo iš namų priežasčių ji nepaaiškino, nepasakojo ir kur klaidžiojo. Artimieji dėl šios paauglės dingimo į policiją kreipėsi pirmą kartą, tačiau paaiškėjo, kad mergina gana dažnai dingsta iš namų ir grįžta, kada jai šauna į galvą.

Bėgliai – paaugliai

Kalbinti pareigūnai sakė, jog neretai jauni žmonės, susitikę su draugais ir įsitraukę į linksmybes, pamiršta informuoti savo artimuosius ir netgi pyksta, kai šie, patys ilgai neradę savo dukrų ar sūnų, sukelia ant kojų policijos pareigūnus. O kai vargais negalais dingusieji pagaliau randami, šie neretai pareiškia, kad, girdi, švenčia ir grįš tuomet, kai baigsis vakarėlis... Ir apskritai, koks kieno reikalas, kur jie esantys...

Nepilnamečiai dažniausiai bėga iš vaikų globos namų arba iš tų šeimų, kuriose niekas jų neprižiūri. Tokie, „pamiršę“ kelią į namus, vadinami trumpalaikiais bėgliais, kurie po paros ar kelių sugrįžta patys arba būna grąžinti pareigūnų.

Pasak Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos skyriaus vyresniosios specialistės Rasos Černauskaitės, nepilnamečių dingimo reiškinys Panevėžio apskrityje nėra labai dažnas. „Dažniau pasitaiko atvejų kuomet vaikai nustatytu laiku nepareina į vaikų globos namus ir policija apie tai visada gauna pranešimą, – sakė R. Černauskaitė. – Tačiau paaugliai visada grįžta. Iš 187 apskrityje šiemet dingusių asmenų 115 – nepilnamečiai. Iš viso surasti 175 dingusieji “.

Kaip informavo Tauragės apskrities VPK Komunikacijos grupės specialistė Rūta Janavičiūtė, šiais metais jų apskrityje buvo pradėta apie 30 ikiteisminių tyrimų dėl dingusių asmenų.

„Paaugliai gana jautriai reaguoja į visokias problemas, – sakė R. Janavičiūtė. – Niekas laiku neištiesia jiems pagalbos rankos, „pražiūri“ jų nesėkmes ar tiesiog jų rūpesčių nelaiko problema, tad šie ir išdrožia savais keliais, neretai nutarę pasitraukti iš gyvenimo. Štai prieš pusmetį dėl nesutarimų šeimoje iš namų pradingo penkiolikmetė moksleivė. Pareigūnai jos ieškojo, tačiau nelaimei už akių spėjo užbėgti neabejinga šilutiškė. Nusiminusią moksleivę prie Šyšos upės sutikusi moteris, sugebėjo ją atkalbėti nuo baisaus žingsnio“.

Tebeieško penkių žmonių

Tauragės apskrities VPK šiuo metu tebevykdomi 5 ikiteisminiai tyrimai dėl dingusių asmenų. Šilutės policijos komisariato (PK) (Tauragės apskr.) pareigūnai iki šiol ieško be žinios dingusių: liepos viduryje iš namų išėjusios Anos A. (34 m.) ir nuo rugpjūčio 9-osios iki šiol apie save jokių žinių nedavusio Vytauto A. (27 m.). Turima duomenų, kad šie abu pražuvėliai turi rimtų psichikos problemų.

Šilutės rajono PK viršininkas Artūras Mikalauskas teigia, kad daugiau pradingėlių savo rajone neturi. „Iš namų niekam nepranešę dažniausiai išeina žmonės, turintys įvairių negalių: susirgę depresija, kamuojami kitokių psichikos ligų arba tie, kuriems įgimtas valkatavimas, – apibendrina dingusiųjų portretą viršininkas. – Žinoma, pasitaiko ir bėglių iš vaikų globos namų, tačiau pastarieji labai greitai – panaktinėję – grįžta atgal nespėjus net mums įsikišti“.

Priežastys įvairios

Dingusių žmonių paieška užsiimantys pareigūnai pasakoja ir įvairių kuriozinių istorijų. Pasak R. Černauskaitės, būna, jog pareigūnai, suradę dingusį be žinios žmogų, sulaukia pykčio ir priekaištų, kad šio ieškojo. „Pasitaiko atvejų, kai artimųjų ieškomi dingusieji iš tiesų tiesiog nutraukė ryšius su artimaisiais ir nenori pranešti apie savo buvimo vietą. Būna net kuriozų, kai išsigandę sutuoktiniai ieško savo antrųjų pusių, jaudindamiesi, kad jiems nutiko nelaimė, o policijos pareigūnai šiuos „bėglius“ suranda svetimame meilės guolyje, – dingimo priežastis vardijo specialistė. – Kartais paaiškėja, kad į užsienį išvykę asmenys atlieka bausmes už nusikalstamas veikas užsienio valstybėse, o artimieji jų ieško kaip dingusių“.

Kai policija randa pilnamečius, pasislėpusius nuo savo artimųjų (tuos, kurie nutarė nutraukti visus saitus su jais), praneša tiems, kurie ieškojo, kad jų ieškomas žmogus yra sveikas ir gyvas, tačiau neturi teisės atskleisti, kur jis yra. Ši taisyklė negalioja, kai surandamas dingęs nepilnametis.

Beje, paieška pradedama nedelsiant, nuo paskutinės dingusio žmogaus buvimo vietos ir vykdoma iki tol, kol pradingėlis surandamas arba nustatoma tiksli jo buvimo vieta.

Sezoniniai galvos skausmai

Dar viena pradingėlių kategorija – grybautojai ir uogautojai. Juos, kaip minėjau, pareigūnai vadina „sezoniniais“. Su tokiais paklydėliais vargsta kiekvienos apskrities policijos pareigūnai. Aukštaitijos miškuose pernai Panevėžio apskrities kinologai ieškojo 11 tokių paklydėlių, o šiemet, grybų ir uogų sezonui dar nepasibaigus – jau 15. Šiek tiek mažiau Žemaitijos miškuose – apie 10.

Rugpjūčio pradžioje iš Raseinių rajono į svečius atvykusi moteris (53 m.) kartu su draugu išėjo grybauti į Eičių mišką, esantį Tauragės rajone. Begrybaujant vyras su moterimi nuklydo kas sau. Kai moteris ėmė šaukti draugą, o šis neatsiliepė, apsidairiusi suprato, kad pasiklydo. Kaip išeiti iš miško – neišmanė. Bėda dar ir ta, kad moteris neturėjo ir mobiliojo ryšio telefono.

Iki vakaro draugės taip ir nesulaukęs vyriškis, kreipėsi į policiją. Į moters paiešką buvo išsiųsti 4 policijos ekipažai. „Šukuojant“ Eičių miško teritoriją, po bene 5 valandas trukusių paieškų, moteris buvo surasta klaidžiojanti miško masyve. Laimei, jai nieko nenutiko. Pasiklydusi grybautoja buvo sveika ir medikų pagalbos atsisakė.

Naktis po egle

Naktį iš rugpjūčio 16-osios į 17-ąją pelkinguose Rukundžių kaimo miškuose (Plungės r.) praleido nuo tėvo nuklydęs paauglys. Tik paryčiais 16-metis buvo išgelbėtas policininkų.

Vaikinukas kartu su tėvu grybavo ir nė nepajuto kaip pasiklydo. Paauglys bandė mobiliuoju telefonu susiekti su tėvu ir broliu, tačiau nesėkmingai, o vėliau – išsikrovė baterija.

Laimė, kad nepilnametis nepasimetė – beklaidžiodamas buvo įbridęs ir į pelkę, bet laiku sustojo, suvokdamas, kad sutemus gali pelkėje ir nuskęsti. Todėl nakčiai įsitaisė po tankia egle tikėdamasis, kad kas nors jį suras.

Vaikinuko artimieji į policiją kreipėsi jau sutemus, kai jų pačių jėgos nuo paieškų jau buvo išsekusios. Tuoj pat iš Klaipėdos buvo iškviesta kinologė su tarnybiniu šunimi. Nors keturkojis ir išmokytas ieškoti žmonių, tamsioje ir pelkėtoje vietovėje paieškos buvo bevaisės.

Kadangi šioje vietovėje pelkės labai gilios ir klampios – pražūtingos žmogui, pareigūnai nutarė paieškas pratęsti vos prašvitus. Apie 6 valandą ryto pareigūnai sustatė savo automobilius tose vietose, kur saugu eiti ir įjungė mašinų garsinius signalus. Juos išgirdęs paauglys laimingai išėjo iš miško.

Pakėlė sraigtasparnius

Prasidėjęs grybų sezonas gausus ne tik grybų, bet ir pasiklydėlių skaičiumi ir Dzūkijoje. Vien rugpjūčio 22-ąją Alytaus apskrities VPK buvo gauti net 4 pranešimai, apie Varėnos miškuose pasiklydusius vyrus. Pareigūnai reagavo nedelsdami, tačiau vien policijos pajėgų neužteko, nes į itin miškingas vietoves įžengti nepavyko, todėl dingusiųjų paieškoms buvo nuspręsta prašyti Valstybės sienos apsaugos tarnybos Aviacijos rinktinės pagalbos. Virš Varėnos miškų, į orą, buvo pakeltas sraigtasparnis.

Kaip rašoma Alytaus apskrities pranešime, po keletą valandų trukusių intensyvių paieškų, bendras Alytaus apskrities policijos pareigūnų ir pasieniečių darbas, davė rezultatų. Apie puse septynių vakaro Pirčiupių kaimo miške rastas Lentvario (Trakų r.) gyventojas (75 m.). Jis perduotas medikams.

Po trijų valandų Zervynų kaimo miške buvo surastas garbaus amžiaus senolis (70 m.). Vyras visą parą praleido miške ir sukorė kone pusę šimto kilometrų. Į grybautojo paiešką pasitelktas pasieniečių sraigtasparnis apylinkes žvalgė iš oro, o pareigūnai su tarnybiniais šunimis „šukavo“ gretimas apylinkes. Buvo stabdomi automobiliai, o jų vairuotojams rodoma dingusiojo nuotrauka. Vieno sustabdyto miškovežio vairuotojas pareigūnams papasakojo, kad panašų žmogų pastebėjęs ryte, apie 10 valandą, kelyje Alytus – Merkinė, netoli Ilgininkų kaimo.

Arčiausiai buvęs paieškos ekipažas patikrino nurodytą vietą ir netrukus surado paklydėlį einantį Alytaus link. Senolis sakė, kad jaučiasi gerai ir medikų pagalbos atsisakė. Pareigūnams vyras papasakojo, jog naktį praleido įlindęs į konteinerį, nes lauke buvo labai šalta.

Tą patį vėlų vakarą, šiek po dešimtos, Viečiūnų kaimo miške (Druskininkų sav.) rastas pasiklydęs grybautojas (56 m.) iš Vilniaus.

Ketvirtojo Naujųjų Valkininkų kaimo miške pasiklydusio vyriškio (59 m.) pareigūnams rasti nepavyko visą naktį. Tačiau kitos dienos rytą žmogus laimingai pats sugrįžo į namus.

Patarimai „sezoniniams“

  • Policijos pareigūnai nuolat perspėja, kad grybauti ar uogauti geriausia žinomame miške arba su žmogumi, kuris tą mišką gerai pažįsta.
  • Jei į mišką atvykote ne vienas, stenkitės nenutolti nuo kitų grybautojų, stebėkite, kad vienas ar daugiau žmonių būtų jūsų matymo ribose.
  • Miške reikėtų stebėti vietas, kuriomis einate, įsidėmėti pasitaikančius tam tikrus objektus (nuvirtusius medžius, miško laukymes, griovius, upelius), kurie padėtų orientuotis.
  • Pravartu klausytis garsų, nes netoliese gali būti kelias arba sodyba. Būtina pasiimti mobiliojo ryšio priemonę arba švilpuką.

 

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

Rekomenduojami video