Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dieve, saugok Ameriką!

Taip būtų galima apibūdinti pirmąją užsienio spaudos reakciją į JAV prezidento rinkimų rezultatus.

Pristatė prezidentienę

Jungtinių Valstijų dienraštis „The Washington Post“, rašydamas apie tai, kokį įspūdį žinia apie naująjį Baltųjų rūmų šeimininką Donaldą Trumpą padarė Rusijos valdžiai, negalėjo atsistebėti keista jo išraiška. Viena vertus, Rusijos Dūmos deputatai naujieną apie tai, kad D.Trumpas išrinktas Amerikos prezidentu, sutiko plojimais, oficialiesiems šios šalies atstovams kalbant apie rinkimų JAV baigtį buvo jaučiamas akivaizdus palengvėjimas. Kita vertus, prieš pat rinkimus vienas didžiausių Kremliaus kontroliuojamų televizijos kanalų parodė nuogos D.Trumpo žmonos Melanios nuotraukas ir perspėjo, kad rinkimų rezultatai gali būti suklastoti. „Pačiose rinkimų išvakarėse Kremliui paklusnūs televizijos komentatoriai, pasišovę įtikinti rusus, kad išgirtieji demokratiniai rinkimai Amerikoje iš tikrųjų neturi nieko bendra su demokratija, kaip reikiant pasiraitė rankoves“, – teigė „The Washington Post“. Matyt, siekdamas pabrėžti, kad rinkimai Amerikoje tėra didelis sekso skandalas, šis Rusijos televizijos kanalas paviešino nepadorius D.Trumpo komentarus, nuogos M. Trump bei buvusio JAV prezidento Billo Clintono sekso skandalo veikėjos Monicos Lewinsky nuotraukas. Gana keistas būdas demonstruoti simpatijas kandidatui, kuris iš visų pretendentų į JAV prezidentus per rinkimų kampaniją santūriausiai atsiliepdavo apie Rusiją.

Stulbinama D.Trumpo pergalė – tai ir Vladimiro Putino sėkmė, skelbė Vokietijos dienraštis „Die Welt“. Pasak jo, Vokietijos, ypač šios šalies kanclerės Angelos Merkel, požiūriu situacija iš esmės pasikeitė. „Vietoj Hillary Clinton reikalus su prezidentu, kuris žadėjo pasodinti H.Clinton už grotų, kankinimus laiko būtina tardymo priemone, neaišku, ką mano apie branduolinius ginklus ir yra pavadinęs A.Merkel politikos, kurios negalima vykdyti, šalininke, dabar tvarkys būtent Vokietijos kanclerė“, – teigė dienraštis ir pridūrė, kad Vašingtonas Rusijos vadovui suteiks dar daugiau veikimo laisvės Vokietijos politinėje scenoje. Jei Prancūzija kitų metų pavasarį vyksiančiuose prezidento rinkimuose vadovauti šaliai pasirinks „Nacionalinio fronto“ lyderę Marine Le Pen, o ši įvykdys savo grasinimą išstoti iš ES, A.Merkel turės vadovauti valstybei, apsuptai nacionalistų bei populistų, ir sukti galvą, ką daryti griūvant eksporto rinkoms.

Grėsmė ES projektui

Didžiojoje Britanijoje leidžiamas verslo dienraštis „Financial Times“ redakcijos skiltyje konstatavo, kad D.Trumpo pergalė reiškia griausmingą dabartinės politinės ir ekonominės padėties pasikeitimą. „Pati galingiausia pasaulio valstybė išrinko jokios darbo vyriausybėje patirties neturintį nekilnojamojo turto verslininką, diktatorių, niekinantį sąjungininkus, mandagią kalbos manierą ir demokratines tradicijas. Jeigu jis nepakeis savo asmenybės, jo pergalė, regis, taps iššūkiu vakarietiškam demokratijos modeliui“, – rašė „Financial Times“. Dienraščio teigimu, pasaulis ir finansų rinkos, kurios jau spėjo išsigąsti, nervingai stebės pirmuosius prezidento D.Trumpo. Tai esąs didelio pavojaus ženklas. D.Trumpo pergalė kartu su Didžiosios Britanijos referendume priimtu sprendimu trauktis iš ES tapo nauju žiauriu smūgiu liberaliai tarptautinei tvarkai, teigiama skiltyje.

Ispanijos dienraštis „El Pais“ redakcijos skiltyje tvirtino, kad D.Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose yra liūdna žinia visoms demokratinėms pasaulio šalims. Ji esą pradžiugino demokratijos priešus ir suteikė jiems palankių galimybių. „El Pais“ D.Trumpą vadino neprognozuojamu ir dėl to pavojingu lyderiu ir teigė, kad jo pergalė gali paskandinti pasaulį visiškoje nežinioje. Pavyzdžiui, iškilo pavojus, kad Vašingtonas nusigręš nuo Europos šalių pačiu sudėtingiausiu istoriniu laikotarpiu. „Po „Brexit“ referendumo JAV prezidento rinkimų rezultatai gali tapti mirtinu smūgiu Europos projektui, kurį Jungtinės Valstijos visada rėmė ir saugojo“, – rašoma „El Pais“.

Rekomenduojami video