Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dėl šilauogių derliaus dar neaišku

„Sode auginu apie dešimt šilauogių krūmų. Atšalus orams bandžiau uždengti juos daržo plėvele. Norėčiau sužinoti, ar šilauogių žiedpumpuriai nepašalo. Ką daryti, kaip prižiūrėti šiuos vertingus augalus?“ – klausia Vaidotas iš Panevėžio r.

Atsako UAB „Jūsų sodui“ direktorius agronomas Petras Basalykas.

Kol kas sunku pasakyti, ar šilauogės nukentėjo nuo beveik tris savaites besilaikiusių šalčių. Mūsų šilauogių plantacija yra Varėnos rajone, Dargužių kaime. Čia naktimis atšaldavo iki 2–3 laipsnių šalčio, vėliau spustelėjo iki 5–7 laipsnių. Apžiūrinėdamas augalus mačiau, kad kai kur žiedpumpurius dengiantys lapeliai šiek tiek pašalę. Svarbiausia, kad nuo šalčio nenukentėtų žiedų piestelės ir kuokeliai. Tuomet derliaus nesulauksime.Sodininkai mėgėjai šilauoges galėjo apdengti daržo plėvele, kuri neblogai sulaiko šaltį. Pramoninėje plantacijoje to nepadarysi, todėl mes naudojome jau išbandytą būdą: ginėmės nuo pavasario šalnų laistydami.

Šaltomis naktimis šilauogės buvo iš viršaus purškiamos vandeniu, kuris, patekęs ant pumpurų, spaudžiant šalčiui suledėdavo. Ne visi žino, kad geriau, kai pumpurai spaudžiant šaltukui pasidengia ledu, kuris tekant saulei lėtai nutirpsta. Tuomet ląstelėse esantis vanduo neišgaruoja, augalas lieka nepažeistas. Tokias laistymo sistemas nesunkiai galėtų įsirengti ir daugiau šilauogių auginantys sodininkai mėgėjai.

Sumaniusiems pasisodinti šilauogių patarčiau neskubėti, iš anksto paruošti vietą, kurioje jos augs. Labai gerai, jei į rūgščias durpes bus įmaišyta pušų spyglių. Jau auginantieji šilauoges turėtų nepamiršti jų laistyti ir saikingai tręšti. Geresnio derliaus galima tikėtis naudojant specialų substrato rūgštiklį.

Rekomenduojami video