Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Darže ant palangės galioja savos taisyklės

Gamta prie mūsų neprisitaiko – mes turime taikytis prie jos ritmo. Pavasarį pabosta žvelgti į vos vos kylantį termometro stulpelį ir norisi pagreitinti gamtos budimo procesą. Bent jau savo namuose. Todėl skubame į sėklų parduotuves ieškodami, kas galėtų džiuginti akį ir skrandį čia pat, ant palangės kambaryje ar jaukioje virtuvėje. Tačiau ir šitame mažame darže galioja savos taisyklės.

Sėjant daržoves ar prieskoninius augalus, kuriuos auginsite ant palangės, būtina paisyti geležinės taisyklės – neužberti žeme storiau nei trigubas sėklos skersmuo. O ką auginti, priklauso nuo skonio, poreikių ir galimybių. Pavyzdžiui, lapiniai ridikėliai užauga maždaug per savaitę. Maistui naudojami skilčialapiai, tačiau galima naudoti ir su šaknelėmis. Svogūnų laiškams galima pabandyti pasisėti iš sėklų. Tankiai suželdintus juos patogu naudoti maistui. Jei į vandenį merkiamos ar į žemę sodinamos svogūno roputės, jas reikėtų sodinti vieną šalia kitos platesniame inde – šitaip ant palangės sutaupoma vietos.

Prieskonių mėgėjams

Gražgarstė sėjama ir auginama kaip pipirnė ar lapiniai ridikėliai. Lapelių skonis šiek tiek aitrokas. Jaunais gardinamos salotos, padažai, sūrių patiekalai.

Pipirnė – mažiausiai priežiūros reikalaujantis ir greičiausiai išauginamas augalas namų sąlygomis. Pakanka ant lėkštelės patiesti popierinę servetėlę, ją sušlapinti ir vienos sėklos storio sluoksniu paberti pipirnės sėklas. Svarbu periodiškai drėkinti servetėlę ir jau po kelių dienų matysis augimo rezultatas. Dar po kelių dienų galima „imti derlių“. Aštroko skonio pipirnės naudojamos sumuštiniams paskaninti, padažams. Maistui vartojami stiebeliai su lapeliais.

Prieskoniams ir arbatoms vartojamos čiobrelių šakelės su lapeliais.

Atidesnės priežiūros reikia ant palangės auginamam bazilikui, kuris turi būti dažnai laistomas, nes per plačius lapus išgarina daug drėgmės. Jis puikiai tinka salotoms, dera su česnakais ir petražolėmis. Maistui vartojami bazilikų lapai. Jie gali būti išauginami iš sėklų arba iš vandenin pamerktos ir taip sudaigintos šakelės, kuri vėliau perkeliama į indą su žemėmis. Dažnai laistomi ir krapai. Bet žiemą ar ankstyvą pavasarį juos sudėtinga auginti, mat negaudami daug saulės šviesos jie ištįsta, tampa beverčiai maistiniu požiūriu. Nuskinti jie neatauga, todėl norėdami visada turėti šviežių krapų ant palangės turėsite jų nuolat pasėti.

Patyrusios šeimininkės ant palangės pasisodina ir rudenį iš daržo parsineštą petražolę. Jos priežiūra paprasta, nes augalas nėra lepus, tačiau jam reikia pakankamai šviesos. Norėdami gausaus derliaus, turime tręšti, tačiau jokiu būdu ne trąšomis iš parduotuvės. Tam gerai tinka čiobrelių ir jonažolių arbata.

Nevertėtų sėti ant palangės vaistažolių, nes, trūkstant natūralios šviesos, jos nesukaupia tiek naudingų medžiagų, be papildų sunku jas išauginti. Jas sveikiau naudoti džiovintas.

Rekomenduojami video