Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Būtina mulčiuoti

„Auginu keletą šilauogių krūmų. Mano nuostabai, pats ankstyviausias iš jų žiemą pasitinka žydėdamas. Tiesa, žiedelių vos vienas kitas, tačiau norėčiau žinoti ar tai nereiškia, kad augalas gali kitais metais nevesti uogų? Norėčiau dar pasisodinti šių vertingų krūmų, tačiau bijau, kad spalį gali būti jau per vėlu“, – klausia Viktoras.

Atsako UAB „Jūsų sodui“ direktorius, biologas Petras Basalykas.

Atsakydamas į pirmą klausimą, galiu patikinti, kad tie keli žiedeliai nieko blogo nereiškia. Ne tik šilauogės, bet ir vaismedžiai rudenį kartais sukrauna vieną kitą žiedą.

Šilauogės – ypač vertingi augalai, tad jei turite vietos, sodinkite jų daugiau. Spalį tai daryti gal kiek vėloka, bet jei tinkamai paruošta vieta ir turite kuo gerai užmulčiuoti, galite sodinti. Svarbu žinoti, kad šilauogėms auginti tinkamiausi rūgštūs lengvi ir humusingi priesmėliai, aukštapelkių durpės. Tinkamiausias dirvožemio pH – 4–4,5. Sunkiuose dirvožemiuose į 0,6 m gylio duobę pilama 5–10 cm rupaus žvyro, aukštapelkių durpių. Priesmėlio dirvose galima naudoti durpių ir spygliuočių pjuvenų ar perpuvusių lapų mišinį. Mulčiuojama spygliuočių medžių žieve, pjuvenomis, rūgščiomis durpėmis. Šilauogėms netinka užmirkstanti žemė. Jas reikėtų apsaugoti nuo šiaurės vėjų. Jei sodinama plantacija, reikia ištirti dirvožemį: nustatyti pH, humuso, fosforo, kalio kiekius.

Renkantis sodinukus, svarbu apžiūrėti, ar jie sveiki. Augalų ūgliai turi būti tvirti, nepažeisti ligų, šaknys – gausios ir sveikos. Iškėlus iš vazono, turi matytis daug smulkių šaknelių. Jei indas, kuriame auga šilauogė, per mažas, šaknys bus susivijusios, gal net apipuvusios. Tokie sodinukai gal ir pigesni, bet naudos iš jų mažai.

Verta rinktis ankstyvųjų veislių šilauoges Bluejay, Reka,Duke,Puru‚Nui,Spartan, kiek vėliau noksta Toro,Sunrise. Iš vėlyvesnių veislių rekomenduotinos Patriot, Bluecrop, Bluegold, Blueray. Sodinti tinkami 2–3 metų sodinukai.

Pasodintus augalus reikia gausiai palaistyti. Ne visi žino, kad šilauoges būtina laistyti ir vėlų rudenį. Labai gerai būtų ruošiant augalus žiemojimui palaistyti rūgštikliu.

Rekomenduojami video