Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Brokolius auginame ekologiškai

Brokoliai, palyginti su žiediniais kopūstais, turi labiau išvystytą šaknų sistemą, yra atsparesni stresinėms auginimo sąlygoms, pakantesni drėgmės trūkumui, derlingesni. Dėl šių savybių jie tinkamesni auginti ekologinėmis sąlygomis nei žiediniai kopūstai.

Auginant brokolius, veislės ir sodinimo laiko parinkimas – esminiai veiksniai kokybiškai produkcijai gauti.

Ekologinė gamyba – tai ūkininkavimo sistema, užtikrinanti aukštos kokybės žemės ūkio produktų gamybą be sintetinių trąšų, pesticidų ir kitų cheminių medžiagų. Siekiant padidinti ekologiškai auginamų žemės ūkio augalų derlingumą ir pagerinti išauginamos produkcijos kokybę, svarbu taikyti tinkamas priemones. Brokolinius kopūstus auginant ekologinėmis sąlygomis, pasirinkta veislė turi būti atspari stresinėms aplinkos sąlygoms, ligoms. Tinka auginti hibridai Fiesta F1 ir Belstar F1.

4314

Gerai sveikatai ir organizmo švarai

Brokoliniai kopūstai (Brassica oleracea L. var. italica) – vienmetė kopūstinių šeimai priklausanti daržovė, žiedinių kopūstų atmaina. Tai dietinė, lengvai virškinama daržovė. Brokoliuose gausu baltymų, angliavandenių, yra daug kalio, kalcio, fosforo, natrio, geležies ir kitų mineralinių medžiagų. Juose itin daug A, B ir C grupės vitaminų. Beta karoteno juose yra 10 kartų daugiau nei žiediniuose kopūstuose. Mokslininkai teigia, kad visi žalios spalvos vaisiai ir daržovės gerina medžiagų apykaitą, padeda greičiau deginti riebalus, ramina, harmonizuoja viso organizmo, ypač nervų sistemos ir plaučių, veiklą. JAV atlikti tyrimai parodė, kad brokolių žiedynuose esančios medžiagos stiprina žmogaus imunitetą, gali suaktyvinti organizmo apsaugos nuo vėžio sistemą.

Auginant rudens derliui

Brokolius auginant rudens derliui, rekomenduojama į lauką sodinti daigais, juos išsiauginant daigyklose. Taip išaugintus daigus sodinant į lauką, jie labiau apsaugomi nuo stresų, o šaknų sistema – nuo pažeidimų, todėl geriau prigyja ir auga.

Daiginimo paletės (31 × 52 cm dydžio, 54 duobučių) pripildomos ekologiniams ūkiams rekomenduojamu durpių substratu. Substratas turi būti nerūgštus, purus, laidus orui ir vandeniui, derlingas. Sėklos sėjamos 1 cm gyliu. Pasėjus daigyklos uždengiamos agrodanga, kuri sulaiko drėgmę, o į lauką išneštus daigus apsaugo nuo kenkėjų. Kai daigai yra dviejų lapelių tarpsnio, danga nuimama.

Auginant daigus, būtina laikytis optimalaus šilumos, šviesos ir drėgmės režimo. Iki sudygimo šiltnamyje palaikoma +20 °C temperatūra, daigams sudygus, temperatūra mažinama iki +10 °C. Po 7 dienų auginimo temperatūra daigams augti saulėtą dieną turėtų būti +16 °C, apsiniaukusią – +14 °C, naktį – +9 °C.

Jei labai karšta, daigai iš šiltnamio išnešami į lauką. Aukšta temperatūra skatina priešlaikinį žiedyno formavimąsi. Daiginimo paletėse substratas turi būti drėgnas, bet ne šlapias. Per didelė drėgmė skatina juodosios kojelės infekciją. Kai daigyklose trūksta drėgmės, prieš laiką gali susiformuoti maži žiedynai.

Daigai auga 35–40 dienų. Į lauką sodinami 2–3 lapų tarpsnio pagal schemą 70 × 35 (40) cm. Rudeniniam derliui tankiau sodinti nerekomenduojama, nes esant drėgmės pertekliui ir prastam vėdinimui, tarp augalų gali plisti infekcija. Brokoliams augti optimali 16–25 °C šiluma, drėgna, bet ne šlapia dirva. Oro temperatūrai esant daugiau kaip +25 °C, ypač jei yra sausa, sulėtėja augalų vystymasis, užauga maži lapai, vėluoja žiedynų formavimasis, jie būna nedideli.

Brokoliams skirtą lauką pavasarį rekomenduojama išlyginti ir sukultivuoti. Priešsėlis – ankštiniai augalai žaliajai trąšai.

Tręšimas

Brokolinius kopūstus auginant ekologinėmis sąlygomis, tręšiama sertifikuotomis, ekologiniams ūkiams skirtomis organinėmis trąšomis, rekomenduojamomis konkretaus produkto normomis. Trąšos išberiamos prieš sodinimą ir įterpiamos kultivatoriumi su akėčiomis.

Norint rudenį brokolių turėti ilgą laiką, rekomenduojama sėti ir daigus sodinti skirtingais terminais (daigai pradedami išsodinti birželio antrąjį dešimtadienį kas 10–14 dienų) arba auginti nevienodo ankstyvumo veisles.

Sodinimas

Brokolius ekologiškai auginant Lietuvos agroklimato sąlygomis, vėliausias sodinimo terminas – liepos antrojo dešimtadienio vidurys. Taip sodinant brokolių derlių galima imti iki pirmųjų stipresnių šalnų dėl iš lapų pažastyse esančių pumpurų išaugusių šoninių ūglių, nuėmus centrinį žiedyną. Trejų metų tyrimo vidutiniais duomenimis, ekologiškai augintų brokolinių kopūstų (žiedynai 100 g ir didesni) didžiausias prekinis derlius (2,2 t/ha) gautas, kai daigai buvo sodinti liepos pirmojo dešimtadienio pabaigoje – antrojo pradžioje, o didžiausias suminis derlius (4,1 t/ha) gautas, kai brokolių daigai buvo sodinti birželio antrojo dešimtadienio pabaigoje.

Rudens derliui augintų brokolių pagrindinio žiedyno masė kito nuo 450 iki 100 g, šoninių ūglių masė – nuo 10 iki 100 g. Nuėmus pagrindinį derlių, esant palankioms meteorologinėms sąlygoms, šoninių ūglių derlių dar galima imti maždaug tris savaites. Vėliau žiedynai smulkėja ir derlius būna nekokybiškas.

Nelaistant ir esant sausai bei karštai vasarai, derliaus nuėmimo pradžia gali vėluoti 10 dienų, žiedynai išauga smulkesni. Derlių rekomenduojama imti iš ryto, tada mažiausias pavojus žiedynams suvysti. Nuimti žiedynai įvyniojami plėvelę ir laikomi +1–3 °C temperatūroje.

Apsauga

Brokolinius kopūstus auginant ekologinėmis sąlygomis ir nesant galimybių naudoti herbicidų, piktžolės naikinamos mechaniniu būdu – purenant tarpueilius ir jas išravint. Nuo kopūstinių kandžių bei kopūstinių baltukų ir amarų brokoliniai kopūstai purškiami ekologiniams ūkiams registruotu biologiniu insekto-akaricidu NeemAzal (v. m. azadirachtinas A), 0,5 proc. koncentracijos tirpalu.

 

Dr. Ona Bundinienė ir Roma Starkutė,

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas

Rekomenduojami video