Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Arklių mėsai tenka ieškoti su žiburiu

Augintojai tikina, kad pastaraisiais metais arklius auginti tapo nepelninga dėl sumažėjusių jų supirkimo kainų. Praretėjo ne tik gyvulių bandos, bet ir supirkėjų gretos. Užsieniečiams, vertinantiems arklieną, kasmet jos atitenka vis mažiau.

Žemos supirkimo kainos

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenimis, Lietuvoje nuo 2010 m. iki 2013 m. arklių skerdimų skaičius mažėjo. Itin arklių skerdimai sumažėjo 2013 m. – net 46,7 proc. (iki 1,006 tūkst. vnt.), palyginti su 2012 m. Tačiau 2014 m. Lietuvos įmonėse buvo paskersta 1,529 tūkst. arklių – 52 proc. daugiau, palyginti su 2013 m., tačiau 19 proc. mažiau, palyginti su 2012 m. Minėtu laikotarpiu arklienos buvo pagaminta 565,696 tonos – tai yra 53,3 proc. daugiau nei 2013 m., tačiau 17,1 proc. mažiau, palyginti su 2012 m.

Kalbinti arklių augintojai pasakojo, kad gyvulio išlaikymas per metus jiems brangiai atsieina, o supirkėjai siūlo labai mažą kainą. Pasak pašnekovų, per metus jiems tenka investuoti apie 438–579 eurus į pašarus, į dokumentų ir kanopų tvarkymą, taip pat pirkti privalomus vaistus, tvarkyti gardus, ruošti kraiką bei atlikti kitus darbus. „Kumeliukas iki didelio arklio auga 3 metus. Vadinasi, jo auginimo išlaidos per tuos metus yra 1304–1739 eurai. O mėsininkai, supirkdami darbinius arklius, už jų kilogramą siūlo nepilną eurą, o už veislinius – 1,5 euro. Arklių svoris labai įvairus, net ir tos pačios veislės, pavyzdžiui, Lietuvos sunkiųjų, arklių. Gyvulių svoris gali būti 400–450 kg ir daugiau. Tai kiek už tokį arklį pasiūlys supirkėjai? Tik 500 eurų?“ – sakė gyvulių augintojai.

Ūkininkų teigimu, pastaraisiais metais sumažėjo ne tik gyvulių supirkimo kainos, bet ir jų skaičius. „Arklių sumažėjo, nes beveik sunyko mažieji 2–3 ha ūkiai. Šių ūkių šeimininkai turėdavo arkliuką, kuris jiems pasitarnaudavo darbuose. Kumelės atsivesdavo prieauglį. O dabar, važiuojant per kaimus, retame kieme yra arklys“, – pasakojo Marijampolės rajono ūkininkai. Jie teigė, kad jų krašte sumažėjo ir gyvulių supirkėjų. Anksčiau, anot pašnekovų, vien Marijampolės rajone buvo 5–6 supirkėjai, o dabar galbūt visoje Lietuvoje jų tik tiek likę. „Manome, kad dabar visi supirkti gyvuliai telpa į vieną furgoną. Jei nėra kiekių, tai ir rinka siaura. Todėl parduodant vieną kitą gyvuliuką negalima ir normalios kainos užsiprašyti“, – atviravo ūkininkai.

Nori pasipelnyti

Marijampolės rajono ūkininkas Juozas Bekampis veisia Lietuvos sunkiuosius arklius. Jis sakė, kad prieš dešimtmetį šios veislės arkliai buvo ties sunykimo riba, nes arklienos mėgėjai italai ir prancūzai šluote šlavė šiuos gyvulius. Pats ūkininkas taip pat parduodavo užsieniečiams arklius, bet tik tuos, kurie neatitikdavo standartų, netikdavo veislei. „Gyvulių supirkėjai, vadinamieji tarpininkai, už gyvulį siūlydavo labai menką kainą, nes ir jie norėdavo užsidirbti. Tačiau didesnį kiekį gyvulių pavykdavo parduoti tiesiai į užsienį ir gauti didesnę pinigų sumą“, – sakė J.Bekampis. Pasak ūkininko, pastaruoju metu arklių augintojams už arklį siūloma apie 300–500 eurų. Tai – maksimali suma. „Dabar supirkėjai nekreipia dėmesio į gyvulio svorį. Anksčiau buvo galima išsiderėti pagal svorį, o dabar dauguma supirkėjų už arklius moka „agulniai“, kaip sakoma, pasakė 300 eurų, ir viskas. Jei nori – duok, jei ne – neduok“, – pabrėžė J.Bekampis.

Kaišiadorių rajone gyvenantis Marijonas Auglys pasakojo, kad neseniai jis padėjo parduoti arklį kaimynui. „Arklys dar buvo nesenas,16 metų, bet jam buvo dusulys. Jis svėrė 500 kg. Gyvulys darbui netiko, tik mėsai. Atvažiavę supirkėjai žiūrėjo, kaip kainą numušti ir žmogų „apknisti“. Aš pasiūliau jam pagalbą, nes pats kadaise vykdžiau šią veiklą“, – sakė M.Auglys.

Vyras atviravo, kad pardavinėti ir įvertinti arklių sveikatos būklę jis išmoko iš romų tautybės žmonių, nes pasitaikydavo atvejų, kai, nupirkus arklį ir pavedus jį porą kilometrų, gyvulys krisdavo negyvas. „Aš pats iš žmonių arklius supirkdavau, palaikydavau mėnesį du, nupenėdavau, nuplaudavau, karčius nukirpdavau, kanopas sutvarkydavau ir parduodavau. Žinojau, ką padaryti, kad arklio prekinė išvaizda būtų kuo geresnė, taip pat mokėjau ir laikinai „nuimti“ arklius kamuojantį dusulį“, – sakė pašnekovas. M.Auglys pabrėžė, kad jei arklys yra tinkamas darbui, jo pardavimo kaina – viena, jei mėsai – kita. „Perekupčikai“ telefonu siūlo padorią kainą, bet kai su autofurgonu atvažiuoja į vietą ir pasižiūri, iš karto sumažina kainą. Jie nuolat sako: „Oi, koks čia arklys? Nieko gero nėra. Jei būčiau žinojęs, būčiau visai nevažiavęs. O parduodamas arklys būna nupenėtas ir gražus. Bet jie šitaip sako, norėdami žmogui kuo mažiau sumokėti“, – apie supirkėjų gudrybes porino M.Auglys. Kaišiadorių rajono gyventojas pasakojo, kad didžiausią vertę turi baltos spalvos arkliai. Juos superka prancūzai, vokiečiai, italai ir lenkai. Kaimynai lenkai perka ir kitų spalvų arklius, tačiau siūlo mažesnę kainą.

Mėsa keliauja ne tik į užsienį

Kelmės rajono žemės ūkio kooperatyve „Šaukėnų agroservisas“ auginami Lietuvos sunkiųjų veislės arkliai. Kooperatyvo vadovas Kazymeras Gudaitis sakė, kad kooperatyvas arklių mėsai neparduoda. „Gal žmonės, nupirkę iš mūsų prieauglį, ir išgabena į užsienį. Apie tai nieko nežinau, niekas nesigiria. Jaunus 5–6 mėnesių eržiliukus parduodame už 300–400 eurų“, – tikino K.Gudaitis.

Arkliai skerdžiami vienintelėje skerdykloje, esančioje Šakių rajone. UAB „Samsonas“ skerdyklos viršininkas Petras Stankevičius sakė, kad skerdimo paslaugomis naudojasi vos keli verslininkai, pastaruoju metu skerdžiamų arklių skaičius sumažėjo.

Individualiosios įmonės, užsiimančios arklienos eksportu, savininkas Saulius Vaitėnas pabrėžė, kad arklių pasiūla pastaruoju metu yra sumažėjusi, sunkiau sekasi rasti ir gyvulių. „Arklius įsigyjame ne tik iš smulkių, bet ir iš stambių ūkių, taip pat ir iš prekybos įmonių, kurių darbuotojai patys superka gyvulius, juos šeria bei augina“, – teigė S.Vaitėnas. Pasak individualiosios įmonės savininko, už arklius mokama tiek, kiek jie yra verti. Tai priklauso nuo amžiaus ir nuo įmitimo. Už kilogramą supirkėjas siūlo 0,87–1,6 euro. Per savaitę S.Vaitėno individualioji įmonė į Italiją ir kitas Vakarų Europos šalis specialiais automobiliais-šaldytuvais eksportuoja apie 30 arklių skerdienos.

Lietuviams šviežią arklieną ir gaminius iš arklienos parduoda Valdas Skiesgilas. Antrus metus gyvuojančios firminės arklienos parduotuvės savininkas teigė, kad arkliena tarp mūsų tautiečių nėra tokia paklausi, kaip kiauliena, tačiau žmonės, paragavę šios mėsos, ją perka. „Šviežios arklienos būtina užsisakyti iš anksto. Kilogramas mėsos kainuoja 7–17 eurų. Pati brangiausia išpjova. Rūkyti ir vytinti gaminiai iš arklienos parduodami didžiosiose „Rimi“ parduotuvėse Vilniuje ir Kaune“, – sakė V.Skiesgilas. Kalbėdamas apie arklieną, pašnekovas teigė, kad ši dietinė mėsa pati švariausia, lengvai virškinama. Ji labai gražios raudonos spalvos ir puikios struktūros, o kumeliukų mėsa – itin minkšta.

Rekomenduojami video