Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Apmokestinamos tik didelės dovanojamų pinigų sumos

„Duktė su šeima išvyko gyventi į Angliją. Kiekvieną mėnesį ji man tarptautiniu pavedimu perves tam tikras sumas, kad galėčiau išgyventi. Ar tie pinigai bus kaip nors apmokestinti? Ar svarbus sumos dydis? Jei taip, ar yra būdų gauti pinigus jų neapmokestinant?“ – klausia Irena iš Kauno.

Atsako advokatų kontoros „Borevičius ir partneriai“ advokatas Justinas Borevičius.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 straipsnio 26 punkte teigiama, kad dovanojimo būdu gautos pajamos iš sutuoktinių, vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių, seserų, vaikaičių ir senelių laikomos neapmokestinamosiomis pajamomis. Taigi, kai užsienyje dirbantys vaikai perveda ar kitokiu būdu perduoda pinigų sumas savo tėvams ar užsienyje dirbantys tėvai pinigais paremia savo pilnamečius vaikus, laikoma, kad pinigų gavėjas gauna dovanų. Jei tokių pinigų bendra suma per metus neviršija 2 500 eurų, šios sumos gyventojas neturi deklaruoti savo metinėje pajamų deklaracijoje, nes tai – nedeklaruojamos neapmokestinamosios pajamos. Gyventojas, per mokestinį laikotarpį dovanų gavęs daugiau kaip 2 500 eurų sumą, ją visą, kaip neapmokestinamąsias pajamas, turi nurodyti metinėje pajamų deklaracijoje.

Jei gyventojas iš užsienio valstybės perveda ar kitokiu būdu perduoda pinigus nuolatiniam Lietuvos gyventojui (ne artimam giminaičiui, t. y. tam, kuris nėra jo sutuoktinis, vaikas (įvaikis), brolis, sesuo, vaikaitis ar senelis) ir tarp tokių gyventojų sudaryta įstatymų nustatytos formos dovanojimo sutartis, gyventojas neturi mokėti pajamų mokesčio ir neprivalo jų deklaruoti tik tuo atveju, jei dovanojimo būdu gautų pajamų bendra suma per mokestinį laikotarpį neviršija 2 500 eurų. Gavęs daugiau, nuo viršijančios pinigų sumos turi sumokėti 15 proc. pajamų mokestį bei visą dovanų gautą sumą ir sumokėtą pajamų mokestį privalo nurodyti metinėje pajamų deklaracijoje.

Taigi, atsakydami į skaitytojos klausimą, nurodome, kad iš dukros tarptautiniu pavedimu į banko sąskaitą gauti pinigai būtų laikomi neapmokestinamosiomis pajamomis (dovana) ir jokių mokesčių mokėti nereikėtų. Gavus daugiau nei 2 500 eurų sumą, atsirastų būtinybė gautus pinigus deklaruoti metinėje pajamų deklaracijoje. O į banko sąskaitą gavus pinigus ne iš dukros ar kitų artimų giminaičių, turėtų būti sudaryta dovanojimo sutartis ir gauta ne daugiau nei 2 500 eurų, kitaip visi gauti pinigai būtų apmokestinami.

Anksčiau pateikta informacija yra bendro pobūdžio, pagrįsta aktualiomis Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatomis,todėl kiekvienu atveju turi būti vertinama atsižvelgiant į konkrečias esamos situacijos aplinkybes.

Rekomenduojami video