Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Apie bedarbius, kurie dirba, bet neturi socialinių garantijų

Užimtumo tarnyboje esama registruotų bedarbių, kurie neieško darbo, nes dirba pagal žemės ūkio ar miškininkystės paslaugų teikimo kvitus.

Šie darbuotojai-bedarbiai neturi socialinių garantijų: tai yra sulaukę garbaus amžiaus negaus pensijos, susirgę negalės prašyti ligos išmokų, bet bent jau gali nemokamai nueiti į polikliniką ar pasidaryti priklausantį kraujo tyrimą, nes yra draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu.

Iš darbuotojo pusės toks darbo pobūdis tinka žmonėms, kurie turi skolų arba yra socialiai remtini. Antstoliai jų gaunamų pajamų „nemato“, o ir socialinė parama dažniausiai neprarandama. Ūkininkams ir bendrovėms taip kur kas lengviau ir pigiau įdarbinti sezoninius darbuotojus. Tačiau valstybės institucijos pastebi prastas tendencijas.

Užimtumo tarnybos ekspertai teigia, kad ydinga sistema plečiasi, vis daugiau žmonių žemės ūkio ir miškininkystės srityje įdarbinama ne pagal darbo sutartis, o pagal paslaugų kvitus, terminų ribojimai apeidinėjami, kvitai pasitelkiami ne tik daržų ravėjimui ar derliaus nuėmimui, bet ir kvalifikuotam darbui.

„Nuo paslaugų kvitų įvedimo laikotarpio Užimtumo tarnyboje aiškiai fiksuojama tendencija, kad jeigu anksčiau asmenys prasidėjus žemės ūkio sezonui tapdavo darbuotojais pagal darbo sutartis, tai atsiradus paslaugų kvitams tie patys asmenys lieka Užimtumo tarnybos klientais. Tokia tendencija yra akivaizdi“, – pasakoja Užimtumo tarnybos Šiaulių klientų aptarnavimo departamento direktorius Raimondas Šukys, pridurdamas, kad paslaugų kvitai pakeitė darbo sutartis.

Pasak pašnekovo, tokios tendencijos pastebimos Pakruojo, Joniškio, Kelmės, Radviliškio, Akmenės, Kėdainių rajonuose. Valstybinė darbo inspekcija teigia, kad tokia sistema yra labai palanki nelegaliam darbui. Pavyzdžiui, 2020 metais inspektoriai atliko 70 patikrinimų, kuriuose figūravo paslaugų kvitai: iš viso nustatyti 49 įvairaus pobūdžio pažeidimai.

„Tokia sistema yra palanki darbo santykių slėpimui tiems, kurie ieško, kaip apgauti valstybę. Galiu tai teigti gana drąsiai. Jeigu kuriamos ydingos schemos, tai tiesiog yra apgaulės momentai. Be to, nukenčia darbuotojų socialinės garantijos. Sudarius darbo sutartį asmuo įgyja visas socialines garantijas, o tokie kvitai užtikrina tik vieną garantiją – sveikatos draudimą. Ir viskas“, – teigia Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Jonas Gricius.

Oficialiais „Sodros“ duomenimis, bent vieną dieną per metus pagal paslaugų kvitus dirbusių asmenų skaičius per šešerius metus paaugo nuo 18 iki 21 tūkst.

Nėra žinoma, kiek šių asmenų registruoti Užimtumo tarnyboje, bet kadangi praėjusiais metais visi bedarbiai galėjo gauti darbo paieškos išmoką, tikėtina, kad tai galėjo paskatinti ir su paslaugų kvitais dirbančių žmonių registraciją. Jeigu asmenys dirba nepildant paslaugų kvitų, jie šioje statistikoje nefigūruoja.




Rekomenduojami video