Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Abipusė nauda

Antrą kartą Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode Kairėnuose buvo surengta Lietuvos vynuogininkų asociacijos (LVA) ir VU Botanikos sodo organizuojama mūsų šalyje auginamų vynuogių paroda. Joje pristatytos 180 veislių vynmedžių uogos.

 LVA valdybos narė Aida Gaigalaitė-Valatkevičienė pasakojo, kad šiuo metu asociacijos gretose yra daugiau kaip 30 narių, ir džiaugėsi, jog parodoje net per 10 vynuogininkų iš skirtingų Lietuvos regionų demonstravo savo užaugintas vynuogių veisles. Pačios A. Gaigalaitės-Valatkevičienės šeima pristatė 49 vynuogių veisles, Andrius Diliautas –38; Rasa Šoliūnė – 26, Justinas Slankauskas – 19, kiti LVA nariai taip pat turėjo ką parodyti. Parodoje buvo galima ne tik paragauti įvairių vynmedžių uogų, bet ir gauti išsamią specialistų konsultaciją apie patikusios veislės vynuogių auginimą bei priežiūrą.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Demonstruotas vynuoges buvo galima skirstyti į tris grupes: šalčiui atsparių veislių vynmedžius, dengiamus bei auginamus šiltnamyje. Kiekvienas norintysis jų įsiveisti galėjo įvertinti savo galimybes, apsvarstyti kokiam tikslui augins vynuoges ir į tai atsižvelgdamas išsirinkti sau tinkamų veislių“, – sakė A. Gaigalaitė-Valatkevičienė.

Šie metai, pasak LVA narės, nebuvo išskirtiniai vynuogių augintojams. Derlius, kaip įprastai, priklausė nuo pavasarinių šalnų. Vienuose regionuose jos vynuogių pumpurus pakando, kituose nenuskriaudė. Birželį buvo per daug sausa, o liepą per daug lietaus. Dėl to, pasak A. Gaigalaitės-Valatkevičienės, dauguma vynmedžių susirgo miltlige ir pilkuoju puviniu. Tačiau šiltas ir nelietingas ruduo pristabdė ligas, leido ilgiau ankstyvų veislių uogų kekėms pakabėti ant šakų ir net pirma laiko sunokti vėlyvoms veislėms: Edelweis, Swenson Red; Stela, Svaja, Talisman, Keša bei kitoms.

Vynuogininkė priminė, kad nuėmus derlių labai svarbu vynmedžius paruošti žiemai: sergančius lapus bei nukritusias uogas išgrėbti ir sudeginti. Atėjus tinkamam metui augalus išgenėti, pamulčiuoti.

Asmeninio archyvo nuotr.

 

Rekomenduojami video