Per didžiuosius karščius atsigaivinti padės gaivieji gėrimai. Namuose paruoštas limonadas ar gaiva ne tik padės išlikti žvalesniems, bet ir papildys organizmą vitaminais.
Ką turėtumėte žinoti apie gėrimų gamybą namuose? Tradicinė lietuviška gaiva – ne kas kita, kaip vaisių ar uogų sultys, atskiestos vandeniu. Dažniausiai ji pagardinama citrinos riekele ar mėtos lapeliu. Kiek įdomesnės variacijos – vaisių ir uogų sulčių kokteiliai, gausiai atskiesti vandeniu ir pagardinti ledais. Nepamirškite, kad namuose pagaminti gėrimai yra be konservantų, todėl nesitikėkite, kad jie išliks nesurūgę keletą dienų per didžiausius karščius: pasigaminkite tiek, kiek suvartosite per dieną, ir laikykite šaldytuve.
Kitas greitai pagaminamas gaivusis gėrimas – šalta arbata. Galite rinktis ne tik tradicinę juodąją, bet ir vaisinę, žaliąją, matę ir, žinoma, žolelių arbatą. Beje, gaminant šaltą arbatą, rekomenduojama ją užplikyti stipresnę nei įprastai, nes į ją dar įmesite ledukų. Jei esate sintetinių vaisvandenių mėgėjai, vasarą pakeiskite juos vaisių sultimis, atskiestomis gazuotu vandeniu.
Vertinga žinoti
Ar žinojote, kad užšaldytas ir atitirpintas vanduo ne tik yra minkštesnis, bet ir turi gydomųjų galių? Pasigaminti šaltą gėrimą iš ledo vandens itin paprasta. Pripilkite vandens į butelį, įmeskite į jį skiltelę citrinos, saują šviežių uogų, keletą mėtos lapelių ir – į šaldymo kamerą. Per naktį vanduo užšals, o ryte tereikės ištraukti ir atitirpinti. Karštą vasaros dieną patogu tokį ledo luitą butelyje neštis į darbą, vežtis į sodą: ledas pamažu tirps, ir po ranka visada turėsite aromatingo šalto vandens. Vandenį taip pat aromatizuoja ir pagardina agurkų, ananasų gabalėliai, melionų, arbūzų, mangų riekelės.
Gėrimas su braškėmis ir melisomis
1 l vandens, 100 g braškių, 15 g melisų lapelių, ledukų.
Supjaustykite braškes, susmulkinkite melisas. Užpilkite vandeniu. Palikite per naktį pastovėti šaldytuve ir patiekite su ledukais. Skanaus!
Levandų tvistas
1 l ledo kubelių, ¼ stiklinės džiovintų levandų žiedų, 2 stiklinės verdančio vandens, ¾ stiklinės cukraus, 8 citrinos, 5 stiklinės šalto vandens.
Levandas sudėkite į arbatinį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palaukite 10 min., kol nusistovės, tada perkoškite. Supilkite cukrų, išmaišykite, kad ištirptų, tada arbatą užpilkite ant ąsotyje sudėtų ledukų. Išspauskite citrinų sultis, jas supilkite į ąsotį, viską išmaišykite.
Airanas
3 l pieno, 150 g raugintų šiaudeliais supjaustytų agurkų, 20 g smulkiai supjaustytų krapų, druska, 205 g natūralaus jogurto (geriausia su bifidobakterijomis).
Šiam gėrimui pagaminti reikia kuo daugiau pieno. Imkite 3 l pieno ir dėkite ant viryklės. Įpilkite jogurto su bifidobakterijomis. Neleiskite užvirti, patraukite puodą nuo viryklės. Iškart puodą apdenkite dangčiu ir palikite per naktį. Ryte pienas bus sutirštėjęs. Į jį pagardinimui galima įdėti pjaustytų silpnai raugintų agurkų, krapų ir druskos.
Gėrimas su agurkais
1,5 citrinos, 1 ilgas agurkas, 0,5 raudonojo greipfruto, 5 l vandens, 3 šaukštai medaus.
Greipfrutą nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabalėliais. Juos sudėkite į ledukų formeles, užpilkite vandeniu ir užšaldykite. Į ąsotį įpilkite vandens, sudėkite griežinėliais supjaustytas citrinas, plonomis juostelėmis supjaustytą agurką, medų. Išmaišykite ir palikite porai valandų šaldytuve pastovėti. Po to suberkite ledukus su greipfrutais ir patiekite.
Moliūgų kisielius
1 l vandens, 150 g nulupto moliūgo, 2 šaukštai cukraus, 1 šaukštas krakmolo, citrinos rūgštis, imbiero skiltelė.
Į verdantį vandenį suberkite kubeliais supjaustytą moliūgą ir cukrų. Pavirkite 5 min. Tada supilkite šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą, pagal skonį įdėkite citrinos rūgšties, imbiero ir užvirkite.