Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiSveikata
Atskirk pelus nuo grūdų
Konkursai
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Moters pasaulis
Topinambai – pirmoji pavasario daržovė
Valstietis.lt 2017-03-07 14:00

Žieminė bulvė, žemės kriaušė, šakniagumbinė saulėgrąža, topinambas – šiai naudingai daržovei sugalvota daug vardų. Žydi geltonai kaip saulėgrąža, dera kaip bulvė – žemėje, užtat šis augalas ir vadinamas bulvine saulėgrąža.

Topinambų gumbais galima gardžiuotis jau ankstyvą pavasarį, nes jie kasami vos išėjus pašalui. Ši daržovė – puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Topinambų gumbuose vitaminų B1, B2, C tris kartus daugiau negu, pvz., morkose ir burokėliuose. Ypač daug juose yra kalio druskos, kuri iš organizmo pašalina skysčių perteklių, tad tiems, kam tinsta rankos, kojos, patartina gerti kuo daugiau šviežių šių gumbų sulčių. Taip pat topinambuose yra insulino ir fruktozės – diabetikams nekenkiančio cukraus.

Pavasarį iš šviežutėlių topinambų siūlome pasigaminti keletą neįmantrių, bet skanių ir sveikų patiekalų, o jei neturite polinkio kurti kulinarinių šedevrų, išsispauskite jų sulčių ar tiesiog užkrimskite nuvalytų šviežių gumbų.

Troškinti topinambai

troskinti

Reikės: topinambų, trupučio sviesto, džiūvėsių, krapų.

Topinambų gumbus gerai nušveiskite šepetėliu. Plonai nulupkite ir užpilkite parūgštintu ar pasūdytu vandeniu. Keptuvėje ištirpdykite sviestą ir išdėliokite 0,5 cm storio riekelėmis supjaustytus topinambus. Uždenkite ir kaitinkite ant nestiprios ugnies, kol topinambai suminkštės. Stebėkite, kad neištižtų. Sudėkite į lėkštę, apibarstykite batono džiūvėsėliais ir smulkintais krapais. Valgykite su virtomis ar keptomis bulvėmis.

Topinambai pomidorų padaže

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reikės: 200 g topinambų, trupučio sviesto, 1 svogūno, 1 šaukšto kvietinių miltų, 3 šaukštų pomidorų padažo, 1 šaukštelio cukraus, 3 lašų citrinų sulčių, 3 šaukštų grietinės, druskos pagal skonį.

Topinambus nuplaukite, nuskuskite, sudėkite į sūdytą vandenį ir išvirkite. Svieste pakepinkite smulkintą svogūną, įdėkite miltų, gerai išmaišykite ir gautą masę atskieskite vandeniu. Įdėkite pomidorų padažo, šiek tiek cukraus, druskos, citrinų sulčių ir kaitinkite, kol užvirs. Tada supilkite grietinę. Šiuo padažu apliekite virtus topinambus. Skanaus!

Topinambai su aliejumi

sualiejumi

Reikės: 100 g topinambų, 100 g bulvių, kelių lašų citrinų sulčių, 1 svogūno, druskos, aliejaus.

Išvirtus ir atvėsintus topinambų gumbus nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Tiek pat supjaustykite ir virtų bulvių. Viską sudėkite į salotinę ir apšlakstykite citrinų sultimis arba vaisių actu, įberkite šiek tiek druskos ir palikite 10–15 minučių. Aliejuje apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, atvėsinkite ir užpilkite ant topinambų su bulvėmis.

Topinambai su grietine

sugrietine

Reikės: 200 g topinambų, 100 g bulvių, 3 kiaušinių, 5 šaukštų grietinės, kelių lašų citrinų sulčių, svogūnų laiškų, druskos, šaukštelio cukraus.

Išvirtus ir nuluptus topinambus supjaustykite riekelėmis ir apliekite citrinų sultimis ar vaisių actu. Nulupkite ir supjaustykite virtas bulves ir kiaušinius. Gražiai eilėmis sudėkite į pusdubenį ir apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais. Grietinę, išplaktą su trupučiu druskos ir šiek tiek cukraus, paduokite atskirai. Mėgstantieji į grietinę gali įsidėti šaukštelį garstyčių.

Topinambų salotos su svogūnų laiškais

Susvogunulaiskais

Reikės: 2 didelių topinambų, 2 morkų, 1 obuolio, svogūnų laiškų arba poro, 1 šaukštelio citrinų sulčių, aliejaus, maltų pipirų, druskos, petražolių lapelių.

Topinambus gerai nuplaukite, nulupkite, stambiai sutarkuokite, apšlakstykite citrinų sultimis ir 5 min. palikite pastovėti. Vėliau sumaišykite su nuluptomis ir stambiai sutarkuotomis morkomis, tarkuotu obuoliu, smulkintais svogūnų laiškais arba smulkintu poru, įberkite maltų pipirų, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi, papuoškite petražolių lapeliais ir patiekite.

Pastaba: vietoj aliejaus salotas galima ruošti su majonezu arba grietine.

Topinambų sriuba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reikės: 1 kg topinambų, 15 g sviesto arba margarino, 2 svogūnų, 600 ml pieno, 425 ml vištienos sultinio, druskos, šviežiai maltų pipirų, smulkintų petražolių.

Didelėje gilioje keptuvėje arba puode ištirpinkite sviestą arba margariną, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir ant nestiprios ugnies pakepinkite apie 5 min., kol suminkštės ir truputį pagels. Sudėkite nuluptus ir supjaustytus topinambus, supilkite pieną, sultinį, pasūdykite, įberkite pipirų. Kai masė užvirs, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite apie 30 min., kol topinambai suminkštės. Atvėsinkite, pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektriniu plakikliu. Sriubą vėl pašildykite ant nestiprios ugnies, pagardinkite prieskoniais, supilkite į pašildytas lėkštes, įdėkite grietinės, apibarstykite susmulkintomis petražolėmis ir tuoj pat patiekite į stalą su baltos duonos skrebučiais.

Pastabos: nuplikytus topinambus lengviau nulupti. Jų galima ir nelupti – pakanka gerai nuplauti. Palikta žievelė suteikia pikantiško riešutų skonio.

Topinambų mišrainė

misraine

Reikės: 400 g topinambų, 200 g burokėlių, agurkų ir morkų, 100 g raugintų kopūstų, 1 svogūno, aliejaus, druskos ir cukraus – pagal skonį.

Topinambus, burokėlius ir morkas išvirkite, nulupkite, supjaustykite šiaudeliais. Įdėkite raugintų kopūstų, smulkintų agurkų ir galvutę svogūno.

Viską sudėkite į salotinę, sumaišykite ir užpilkite aliejumi arba majonezu. Papuoškite burokėlių ir morkų gabalėliais, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir krapais.

Tokią mišrainę galima gaminti ir naudojant šviežius (nevirtus) topinambus.

Mielinis pyragas (boba)

mielinis boba

Reikės: 500 g topinambų, 2 stiklinių miltų, pusės stiklinės pieno, 2 kiaušinių, 25 g mielių.

Mieles ištirpinkite nedideliame kiekyje šilto pieno, įberkite stiklinę miltų, sudėkite išplaktus kiaušinius, viską gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa. Palikite 2–3 val. šiltoje vietoje. Nuluptus topinambus sutarkuokite stambia tarka, sumaišykite su pakilusia tešla, įberkite dar stiklinę miltų ir truputį druskos. Tešlą gerai išmaišykite, patieskite ant sviestu išteptos skardos ir kepkite orkaitėje, kol įgaus auksinę spalvą.

Pastaba: jeigu norite gaminti be mielių, miltus galite pakeisti virtais ryžiais, o kiaušinius išplakti su pienu.

Topinambų kukuliai

frikadeles

Reikės: 0,5 kg mėsos, 0,5 kg topinambų, 1 svogūno, 1 kiaušinio, druskos pipirų.

Paruoškite faršą: mėsą ir topinambus (lygiomis dalimis) bei svogūno galvą sumalkite mėsmale, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmuškite kiaušinį. Viską gerai sumaišykite, formuokite graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir dėkite į verdantį sūdytą vandenį. Kai kukuliai iškyla į paviršių, išgriebkite juos kiaurasamčiu. Patiekite su grietine arba pomidorų padažu, daržovių garnyru.

 Topinambų kotletai

kotletai

Reikės: 500 g topinambų, 500 g morkų, 2 kiaušinių, 100 g grietinėlės, 2 šaukštų manų kruopų, aliejaus.

Gumbus ir morkas nulupkite, nuplaukite, sutarkuokite stambia tarka, užpilkite grietinėle ir troškinkite ant mažos ugnies, kol suminkštės. Į troškintą karštą masę greitai supilkite plaktus kiaušinius ir manų kruopas ir išmaišykite. Suformuokite kotletukus ir apkepkite aliejuje.

„Smaližių džiaugsmas“

saldumynudziaugsmas

Reikės: lygiomis dalimis topinambų ir obuolių, medaus.

Topinambus ir obuolius nulupkite, sudėkite puodą su vandeniu ir ištroškinkite. Gautą masę pertrinkite per sietelį, įdėkite medaus. Neprarykite liežuvio.

Rekomenduojami video