Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šluojame valgiaraščio negerumus

Balandis – švaros mėnuo. Tad iškuopkime ne tik spintas, palėpes, rūsius bei sodus, bet ir valgiaraščio užkaborius. Kraštietė gydomosios mitybos specialistė Ingrida Kuprevičiūtė pateikia štai tokią pozityvių mitybos pokyčių atmintinę:

  • Daug riebalų ir cukraus turintis maistas stimuliuoja smegenis tokiu pat būdu bei sukelia tokią pat priklausomybę, kaip ir narkotikai. Tai gali paaiškinti, kodėl kai kurie žmonės negali atsispirti saldumynams nors ir žino, kad šis maistas jiems kenkia.
  • Žymus Didžiosios Britanijos kardiologas Aseem Malhotra siūlo į cukrų žiūrėti kaip į tabaką, nes cukrus žmonių sveikatai daro ne mažesnę žalą nei rūkymas.
  • Miltai yra blogiau netgi už cukrų, nes pakelia cukraus kiekį kraujyje labiau už stalo cukrų.
  • Rapsų, dygminų, saulėgrąžų aliejai turi labai daug omega 6 riebalų rūgščių, kurios žmogaus organizme sukelia uždegiminius procesus. Šie aliejai yra labai jautrūs karščiui, todėl ant jų negalima kepti jokio maisto.
  • Geriausia/sveikiausia kepti maistą ant sviesto, lydyto sviesto („ghee“), kokosų aliejaus, t. y. sočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra stabilios esant aukštai kaitinimo temperatūrai.

Akvilė KUPČINSKAITĖ

Rekomenduojami video