„Man kulinarija – ir mokslas, ir menas, kuomet skonis susijungia su estetika ir gali gimti kažkas nuostabaus. Virtuvėje jaučiuosi puikiai. Žinoma, vis juokauju, kad turi ateiti mūza, – šypsosi kėdainietė Kėdainių rajono savivaldybės mero padėjėja Iveta REMEIKYTĖ ir priduria, jog pastaruosius kelis metus kulinarija vaidina gana svarbų vaidmenį jos gyvenime. – Kartais ir po darbo galiu gaminti iki išnaktų, man tai tampa savotišku atsipalaidavimu, pabuvimu su savimi.“
Artėjant gražiausioms metų šventėms Iveta ne tik dalijasi savąja kulinarine patirtimi, bet ir kviečia šventes pasitikti gardžiai ir skoningai.
Genialumas slypi paprastume
Jei anksčiau moterys žinių semdavosi iš mamų, tetų ir močiučių, tai dabar dažniausiai – iš knygų bei interneto. Tiesa, Iveta neslepia, jog nors mėgsta pavartyti kulinarinius puslapius internete, tačiau dažnai atsiverčia ir mamos jaunystės receptų sąsiuvinį arba netgi paskambina brangiajai močiutei paklausti josios patarimo.
„Manau, kad seni receptai yra vieni geriausių, nes nuostabumas labai dažnai slypi paprastume. Žinoma, mėgstu vartyti kulinarinius tinklalapius internete, sudominusius receptus išbandau. Taip pat labai mėgstu kulinarines knygas, dažnai jų nusiperku, todėl semiuosi idėjų ir iš jų. Mėgstu palyginti kelis skirtingose vietose rastus to paties patiekalo receptus. Kartais žiūriu ir kulinarines laidas bei trumpuosius vaizdo įrašus internete.
Savo gaminamais patiekalais nuolat dalinuosi vienoje feisbuko maisto gaminimo grupėje, ten pat pamatau ir kitų žmonių gaminius, kuriuos dažnai norisi išbandyti. Ir tai labai puiku, kadangi galima iš karto pakalbinti recepto autorių ir išsiaiškinti visus gaminimo proceso niuansus“, – apie kulinarinius bandymus pasakoja Iveta ir priduria, jog pastaruoju metu vis dažniau pabando atkartoti kokį nors patiekalą, ragautą restorane ar tiesiog matytą jo meniu, mėgindama atrasti jo „formulę“.
„Maisto pasaulis be galo platus, todėl tikrai stengiuosi išbandyti vis kažką naujo, man tai labai įdomu, nes noriu tobulėti“, – šypsosi pašnekovė.
Į kraštutinumus nesileidžia
Iveta pasakoja mėgstanti išbandyti ne tik kažką naujo, bet taip pat ir tradicinius lietuviškus patiekalus, tačiau jiems visiems, kaip sako pašnekovė, išbandyti reikia nemažai laiko, todėl ir juose vis dar atrandanti kažką naujo.
„Taip pat stengiuosi išbandyti ir naujus dalykus, tačiau pernelyg didelių įmantrybių nebandau ir į kraštutinumus tikrai nesileidžiu, nes tiesiog daug ko nemėgstu. Pavyzdžiui, egzotiškų patiekalų, rytietiškos, azijietiškos virtuvės, jūros gėrybių, ypatingai aštraus maisto“, – atvirauja Iveta.
Tiesa, kad ir kaip ji mėgtų naminį maistą, nevengia pavalgyti kavinėse ar restoranuose.
„Kaip ir minėjau, iš jų meniu semiuosi idėjų savo namų virtuvei. Smagu skaniai pavalgyti neįdėjus laiko ir darbo, ypač savaitgaliais, kai norisi nuo visko atsipūsti. Tik, deja, kartais tenka nusivilti siūlomo pagaminto maisto kokybe“, – teigia Iveta.
Nenuleidžia rankų
Rubrikos herojė neslepia, jog beveik viskas, ko ji imasi virtuvėje, dažniausiai pasiteisina. O šios sėkmės paslaptis – nesirinkti itin įmantrių receptų.
„Būna patiekalų, kurie nepasiseka iš pirmo, antro ar net trečio karto. Taip yra nutikę, pavyzdžiui, su gruzdintais bulvių kukulaičiais su sūrio įdaru. Šie vis bliuško, bliuško ir bliuško, – juokiasi Iveta. – Kol galiausiai vis tiek pavyko. Svarbiausia nenuleisti rankų ir išsiaiškinti, kaipgi iš tikrųjų tas teisingas gaminimas turi atrodyti.“
Kalėdų ir Naujųjų metų stalui
Pašnekovė tikina, jog gaminamais gardumynais pavaišinti kolegas ir draugus tenka ne taip dažnai, kaip galbūt norėtųsi.
„Dažniau kulinariniais bandymais su draugais bei giminaičiais ji dalinuosi šiltuoju metų laiku, kai vakarai šviesūs bei ilgi ir vakarojant gamtoje galima ilgai plepėti ir skanauti vienas kito gaminių, juos aptarti. Žinoma, įprastomis dienomis dažniausiai mano gaminamo maisto ragauja mano sužadėtinis, kuris niekad nepagaili komplimentų už skonį bei įdėtas pastangas“, – šypsosi Iveta teigdama, jog vienas labiausiai pamėgtų jos receptų – keksiukai su vištiena, daržovėmis ir sweet chili padažu, kurie jau tapo pašnekovės kone vizitine kortele.
„Tiesą sakant, dar prieš kelis metus recepto idėja pasidalino kolegė. Šie keksiukai, atrodo, nėra niekuo ypatingi, tačiau visų labai mėgstami ir kaipmat dingsta nuo stalo. Draugai bei šeimos nariai dažnai prašo pagaminti jų kokiai nors šventei – Naujiesiems metams, gimtadieniams. Juos taip pat labai mėgsta vaikai. Jie skanūs, sotūs, gana greitai ir nesunkiai pagaminami, todėl šį receptą labai mėgstu tiek aš, tiek pažįstami“, – šypsosi Iveta.
Ir nors Kūčių stalas pašnekovės šeimoje yra gana tradicinis ir patiekalai ant jo būna gana tradiciniai, jų gamyba visuomet patikima mamų bei močiučių rankoms su vaikų ir anūkų pagalba. Tačiau šie keksiukai, kaip teigia Iveta, puikiai tiks tiek Kalėdų, tiek Naujųjų metų stalui. Ir siūlo keksiukus išmėginti ir Jums!
Pikantiški keksiukai su vištiena12 keksiukų reikės: 1 pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos; 2 nedidelių vištienos filė gabalėlių; pusės pakelio „Hortex Mexico Mix“ šaldytų daržovių; mocarelos arba fermentinio sūrio; Sweet Chilli padažo; rūkytos paprikos prieskonių; paukštienos prieskonių; 1 kiaušinio; sviesto (formai patepti).
Susismulkinti vištieną, pakepti su paukštienos prieskoniais. Tuomet atskirai pakepti Mexico Mix šaldytas daržoves, sumaišyti su keptais vištienos gabaliukais, pilti Sweet Chilli padažo, rūkytos paprikos, išmaišyti.
Keksiukų kepimo formą ištepti sviestu. Dėti po pusę lakšto sluoksniuotos bemielės tešlos, dėti įdaro, uždėti tarkuoto sūrio, užlankstyti viršų, aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Šokoladinis Lava pyragėlis (3 vnt.)150 g juodo šokolado garų vonelėje išlydyti su 150 g sviesto; 3 kiaušinius, 3 trynius, 6 šaukštus cukraus ir žiupsnį druskos išplakti. Į tą masę įpilti atvėsusią šokolado masę, įsijoti 5 šaukštus miltų ir 5 a. š. kakavos. Masę pilti į sviestu pateptas, kakava pabarstytas formeles. Palaikyti šaldytuve bent 30 min. ir kepti apie 10–12 min. gerai įkaitintoje orkaitėje.
Šventiniai užkandžiaiBrušketos: prancūziškas batonas pateptas tirpdytu sviestu su česnako granulėmis bei krapais. Tuomet vienos su karamelizuotais svogūnais, fetos sūriu, Serrano kumpiu, balzamiko acto kremu ir rukola, o kitos su karamelizuotais saulėje džiovintais pomidorais, balzamiko acto kremu ir rukola. „Karamelizuoti siūlau su žiupsneliu cinamono. Viskas pakepama orkaitėje.
Vieno kąsnio užkandėlės: tešlos krepšeliai, natūralus „Philadelphia“ sūris, sūdyta lašiša, petražolės, citrina.
Užkandžių rutuliukai
Susismulkinti krabų lazdelių, susitarkuoti sūrio, virtų kiaušinių, poro, dėti majonezo, česnako, krapų, druskos išmaišyti ir formuoti rutuliukus. Proporcijos iš akies, maždaug visko po lygiai, gal porų tik mažiau.
Puikiai tinka su pakepta duona.
Judita GAIŽIUVIENĖ