Kulinarinis menas virtuvėje? Kodėl gi ne. Kurti meno šedevrus galima ne tik su teptukais ar pieštukais drobėje, bet ir lėkštėje virtuvėje. Tam puikiai tinkantys įrankiai – prieskoniai, įvairios žolelės, kiti produktai, skirti patiekalui pagardinti. O rezultatas – nepaprastai gražūs kulinariniai gaminiai. Viena iš tokių kulinarinio meno entuziasčių – kėdainietė Laura Laucienė, negalinti įsivaizduoti savo gyvenimo be kūrybos ir gamybos.
Skanus maistas – gyvenimo malonumas
„Esu iš tų žmonių, kurie negali gyventi be kūrybos. Nuo pat vaikystės lydėjusi dailės mokykla įskiepijo įprotį vis kažką kurti.
Ko tik nesiėmiau – ir piešiau, ir papuošalus gaminau, mezgiau ir nėriau, vėliau gaminau vilnos batukus, bet prisimenu, kad 2013 metais Valentino dienos proga sugalvojau iškepti širdelės formos sausainius...
Nuo tada, galima sakyti, ir pradėjau gaminti.
Įvairūs kūrybiniai projektai gana greitai dingdavo, o maisto gaminimas išliko iki šiol“, – apie tai, jog gaminimas tapo dar vienu būdu realizuoti kūrybines mintis, pasakojo Laura.
Požiūris, jog kiekviena moteris turi mokėti gaminti, Laurai atrodo per daug tradicinis. Jos nuomone, gaminti gali tiek vyras, tiek moteris, nes skanus maistas – gyvenimo malonumas.
„Nesvarbu, ar virtuvėje šeimininkauja vyras ar moteris, manau, daugelis sutiks, kad skanus maistas yra didelis gyvenimo malonumas, tad jei norime skaniai pavalgyti bei pamaloninti savo šeimą ir draugus, reikia pasistengti, šiek tiek pasidomėti maisto gaminimu.
Namuose tikrai nebūtina būti profesionaliu šefu, bet galima pasisemti idėjų iš kitų žmonių patirties ir taip įnešti naujovių į savo virtuvę“, – įsitikinusi Laura.
Virtuvės savamokslė
Laura niekuomet nestudijavo kulinarijos paslapčių – gaminti mokėsi savarankiškai, remdamasi paprastu metodu – vadovautis receptais.
„Esu visiška savamokslė ir mokausi iš praktikos ir savo klaidų. Dabar maisto gamyba yra mano kasdienybės dalis, kuri teikia didelį malonumą. Šiuo metu tikrai nėra planų to paversti profesine veikla“, – apie tai, jog gamina savo malonumui, atviravo Laura.
Pašnekovė įsitikinusi, kad net ir nuolat sukiojantis virtuvėje sunku išvengti kai kurių klaidų.
„Mano virtuvė ne išimtis – buvo visko: nežinodama elementarių taisyklių paskubėdavau ir rezultatas išeidavo ne toks, koks turėjo būti, kokio tikėjausi. Tačiau dabar aš beveik visada eksperimentuoju ir kuriu savo receptus, nes būtent jų kūrimas man kelia didžiausią malonumą“, – apie tai, kaip pradėjo kurti ir savo patiekalų receptus, atviravo Laura.
Žavi maisto fotografija
Gaminančių žmonių, susikūrusių sėkmingas virtuvės šefų karjeras – nemažai. Jų veiklą stebi, žmonės bando pagaminti patiekalus pagal jų receptus, o kai kurie, tokie kaip Laura, tiesiog žavisi maisto kultūra ir pasidalintų patiekalų nuotraukomis.
„Žmonių, kuriuos seku socialiniame tinkle „Instagram“, sąrašas tikrai netrumpas – mane įkvepia daug žmonių, gaminančių maistą. Labiausiai žavi maisto fotografija, juk smagu pažiūrėti į kitų receptus.
Lietuvoje įkvepia Kristina Šimkienė ir jos maisto fotografija, užsienyje – Jamie Oliver savo receptų paprastumu“, – apie tai, jog domisi kitų kulinarų veikla, pasakojo Laura.
Ėmė dalintis savo receptais
Besidomėdama kitų kulinarų veikla Laura ir pati pradėjo dalintis savo patiekalų receptais.
„Tikiu, kad receptai gali būti įdomūs ne tik mano draugų ratui, bet ir kitiems žmonėms. Pastebėjau, kad mano asmeninis profilis tapo receptų puslapiu.
Tuomet tiesiog nusprendžiau atskirti receptus nuo savo asmeninės paskyros, kurioje daug dalinausi informacija apie žygius kalnuose. Taip gimė socialinio tinklo „Facebook“ puslapis „Made by LauLau“, kuriame dalinuosi įvairiais receptais.
Didžiausią malonumą jaučiu kepdama įvairius saldžius kepinius. Pagrindinė „Made by LauLau“ tinklaraščio idėja yra mažinti cukraus kiekį kepiniuose. Pamačius receptus, kuriuose cukraus kiekis kartais siekia 300 g ir daugiau man plaukai piestu stojasi – juk galima iškepti tiek daug gardumynų su mažesniu kiekiu cukraus, o kartais jo išvis nenaudojant ar renkantis sveikesnes alternatyvas“, – apie puslapio „Made by LauLau“ idėją pasakojo Laura.
Ateities tikslas – kulinarijos kursai
Turbūt kiekvienas žmogus, turintis pomėgį gaminti, yra svajojęs apie savo kavinę ar verslą, susijusį su maistu.
Laurai taip pat teko pasvajoti apie tai, nors, kaip pati tikina, dabar tokių planų neturi.
„Dar gyvendama Šveicarijoje sukūriau „Made by LauLau“ puslapį, pradėjusi gaminti tortus. Norėjau juos pardavinėti. Gavau pirmąjį užsakymą pagaminti gimtadienio tortą mergaitei. Patirtis buvo ne kokia – aš taip jaudinausi, o tobulas tortas išėjo tik iš ketvirto karto.
Tada supratau, kad kurti verslo, susijusio su maisto gaminimu, kol kas tikrai nenoriu, nes gaminant užsakymą buvo daugiau jaudulio nei malonumo.
Bet ateityje tikrai svajoju, o gal labiau tinkamas žodis – planuoju pasimokyti kulinarijos kursuose“, – apie planus ateičiai prasitarė Laura.
Lauros receptai
„Su malonumu pasidalinsiu keletu savo gamybos receptų, taip pat kviečiu skaitytojus aplankyti mano „Instagram“ paskyrą „Made by LauLau“ – ten rasite video receptų“, – kvietė Laura ir su skaitytojais pasidalino trimis patiekalų receptais.
Bananų duona – keksas
„Šis receptas mano virtuvėje labai dažnas – drėgnas, skanus ir lengvai pagaminamas“, – sako Laura.
Jums reikės:
3 gerai prinokusių bananų, 1 kiaušinio, 80 g sviesto, 6 v. š. rudojo cukraus, 1 a.bš. vanilės pastos (nebūtina), 190 g miltų, 1 a. š. kepimo miltelių, 1 a. š. cinamono, žiupsnelio druskos, saujos juodojo šokolado gabaliukų (nebūtina).
Gaminimas:
Bananus sutriname šakute, įmušame kiaušinį, suberiame cukrų ir gerai išmaišome. Į bananų masę pilame lydytą sviestą ir vanilės pastą, jei tokią naudojate. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, cinamonu, druska ir beriame į bananų masę, gerai išmaišome. Beriame šokolado gabalėlius ir paskutinį kartą gerai išmaišome. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi ir supilame bananų kekso tešlą. Keksą galite dekoruoti bananų griežinėliais, migdolais ar tiesiog palikti kaip yra. Dedame į įkaitintą 175 Co orkaitę (viršus-apačia) ir kepame 50–60 min. Patikriname mediniu pagaliuku ar keksas jau iškepė. Prieš ragaujant – atvėsinti.
*šis receptas turi video filmuką mano „Instagram“ paskyroje.
Pyragas su špinatais ir šparagais
„Skanus, tinkantis tiek pusryčių, pietų ar vakarienės stalui. Puikus kompanionas piknikui ar pietų dėžutei“, – tikina Laura.
Receptas 2 asm.
Jums reikės:
PADUI:
100 g miltų, 45 g sviesto, žiupsnelio druskos, 3 šaukštų ledinio vandens.
ĮDARUI:
2 kiaušinių, 100 g šparagų-smidrų, nedidelė sauja špinatų, 50 g rūkytos šoninės, 50 g sūrio (aš naudojau „Cheddar“ ir „Gouda“), saujos krapų (pagal skonį), 75 ml 15% rieb. grietinėlės, 25 ml pieno, druskos ir pipirų, šaukštelio sviesto (kepimui).
Gaminimas:
Pirmiausia gaminame padą. Į didelį dubenį berkite miltus, druską, įpjaustykite sviestą ir trinkite miltus su sviestu pirštais, kol gausite trupinius. Supilame vandenį ir greitai suminkome tešlą.
Suformuojame rutulį ir suvyniojam į maistinę plėvelę, dedame į šaldytuvą (tešlą galima laikyti iki 3 dienų). Po pusvalandžio ištraukiame tešlą ir ant miltuoto paviršiaus iškočiojame apskritimą, kuris padengtų kepimo formos dugną ir šiek tiek šonus. Perkeliam tešlą į kepimo indą, dugną pabadome šakute ir dedame į įkaitintą orkaitę iki 200 Co laipsnių ~15 minučių.
Kol padas kepa, gaminame įdarą. Šparagus supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir kelias minutes apkepame svieste su druska ir pipirais. Dedame špinatus, minutę pakepam ir išjungiam.
Kitame inde išplakame kiaušinius su pienu ir grietinėle. Sudedam sutarkuotą sūrį, kepintą šoninę, kepintus šparagus, krapus ir gerai išmaišome. Po ~15 minučių ant iškepusio pado pilame kiaušinių įdarą ir dedam atgal į orkaitę 35 min.
*smidrus ir špinatus galite keisti kitomis daržovėmis, pavyzdžiui brokoliu ir pievagrybiais.
Prancūziški „Crêpe“ blyneliai
Įdarą rinkitės tokį, kokio tik norisi, tai gali būti: lašiša, kiaušinienė (scrambled eggs – anglų kalba), vištiena, sūris, nutela, uogos, vaisiai ir t.t.
Šį kartą kepiau mažus blynelius, Jūs galite kepti didelius. Iš viso išėjo 20 blynelių.
Jums reikės:
130 g miltų, 375 ml pieno, 2 kiaušinių, 1–2 v. š. cukraus, 2 v.š. lydyto sviesto, 1 a. š. vanilės pastos (nebūtina), žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
Miltus sumaišykite su cukrumi ir druska, padėkite į šoną. Kitame inde mikseriu išplakite kiaušinius su pienu, dėkite vanilę, pamaišykite. Į pieno ir kiaušinių masę įsijokite miltus, gerai išmaišykite, tada supilkite lydytą sviestą, dar šiek tiek pamaišykite ir leiskite tešlai pastovėti 30 minučių. Kepkite ant vidutinės ugnies, papildomai riebalų kepimui nereikia. Kepkite 2 min. vieną pusę, apvertę kepkite dar 1min.
* būna, jog pirmas blynas šiek tiek limpa, tad apverskite mentele - antras blynas jau turėtų pats atšokti pajudinus keptuvę
* kepant mažoje keptuvėje lengviau apversti
* jei darysite blynelius su sūrio įdaru, cukraus dėkite tik vieną šaukštą
* tešla išeina labai skysta, bet taip ir turi būti
*šis receptas taip pat turi video filmuką mano „Instagram“ paskyroje.
5 sėkmės patarimai
Kad jūsų virtuvėje būtų kuo mažiau klaidų, Laura nusprendė pasidalinti 5 patarimais, kurie garantuos sėkmę virtuvėje.
Įsigilinkite į receptą – žmonės dažnai susižavi vienu ar kitu receptu ir stačia galva puola jį gaminti, neperskaitę recepto iki galo, gaminimo eigoje pastebima, kad nėra tam tikrų įrankių ar produktų.
Pasiruoškite – kad ir kokį kepinį ruošiatės gaminti, produktus susverkite ir pasiruoškite. Aš visada produktus sugrupuoju į sausus bei drėgnus. Pasiruošimas sutaupo daug laiko, padeda išvengti betvarkės virtuvėje ir užtikrina, kad nei vienas ingredientas nebus pamirštas.
Produktų temperatūra – jei ruošiatės kepti pyragą ir recepte nurodyta, kad būtina naudoti namų temperatūros sviestą, pieną ar kiaušinius, į tai negalima numoti ranka. Labai šalti ingredientai neleis susidaryti reikiamai tešlos konsistencijai, o perkaitintas sviestas gali tešlą sutraukti arba atsirasti gumuliukų. Jei vis tik nuspręsite „neklausyti recepto“ ir dėsite šaltus produktus, nenustebkite jei kepinys nebus toks kokio tikėjotės.
Orkaitės temperatūra – Temperatūros paisyti reikėtų ne tik ruošiant produktus, bet jau ir pradėjus kepti. Kepiniai visada keliauja į nurodytos temperatūros ĮKAITINTĄ orkaitę. Žinoma, katastrofos nebus jei kepinį įdėsite iškart, bet kepimo laikas tikrai bus ilgesnis.
Nuolat darinėjant orkaitės dureles ir tikrinant kepinį taip pat išleidžiama daug karščio.
Proporcijos – Viena svarbiausių taisyklių kulinarijoje – tikslumas.
Geriausia įsigyti nedideles maisto svarstykles ir skysčių matavimo indą. Taip galėsite tiksliai pamatuoti produktų kiekį, o jei nuspręsite gaminti daugiau porcijų bus lengviau apskaičiuoti, kiek ir kokių ingredientų reikia papildyti.
Tinkamai pamatuotos produktų proporcijos gali nulemti gerą kepinio skonį ir struktūrą.
Dovydas Paslauskas