Stilingus papuošalus iš gintaro ir odos kuriančiai girkališkei S. Šmaižienei nelieka laiko suktis virtuvėje ir tai nėra mėgstamiausias jos užsiėmimas. Tačiau radusi laisvą valandėlę svečiams iškepa pyragą – neperka parduotuvėje. Ji stengiasi, kad gardėsis būtų išskirtinio skonio, patrauklus akiai ir tirptų burnoje.
S. Šmaižienė sakė turinti kelis išbandytus kepinių receptus. Kai kuriuos reikėjo tobulinti, ieškoti priežasčių, kodėl nepavyksta toks, kokį įsivaizduoja. „Mano keptas obuolių pyragas buvo keistai šlapias. Netyčia iš vienos šeimininkės sužinojau, kad reikia dėti ne sodą, o kepimo miltelius. Tada supratau, kaip svarbu kokybiškam pyragui tinkami kepimo milteliai“, – kalbėjo girkališkė.
Ne iš karto jai pavyko ir šimtalapis. „Iš pradžių iškepus buvo gardus, tačiau ne toks, koks turėtų būti. Ir tik gerokai vėliau išsiaiškinau, jog pirmiausia į tešlą reikia pilti sviestą, o po to – cukrų“, – atskleidė pašnekovė.
Taigi kūrybinių ieškojimų yra ir konditerijoje. Receptus išbandyti mėgstanti Sigita nepataria svečiams siūlyti pirmą kartą keptą pyragą. „Vyro gimtadieniui pateikiau staigmeną – naujausią pyragą, bet paragavę svečiai tarstelėjo, kad reikėjo aną, pagal seną receptą keptą“, – šypsojosi Sigita.
Ji pasakojo apie daugelio giriamą jos „klebonišką“ pyragą, kuriam reikia 3 kiaušinių trynių, 200 g sviesto, 100 g cukraus, miltų tiek, kad būtų kieta tešla. Sumaišytą tešlą laikyti šaldytuve pusę paros. Įdarui reikalinga 500 g varškės, 100 g cukraus. Atskirtus kiaušinių baltymus išplakti ir sudėti į ištrintą varškę. Sustingusi tešla tarkuojama, ant jos dedama varškė ir užtarkuojama likusi tešla.
Neseniai Sigita išmėgino šokoladinį pyragą, kuris pavyko iš karto. „Lengva, bet sužinojau „naujieną“, kad reikia mušti po vieną kiaušinį ir maišyti. Tačiau ji kasdien pyragų nekepa ir nesigardžiuoja. Girkališkė stengiasi maitintis kuo sveikiau. Tai siūlo ir kitiems. „Jau yra dilgėlių, kiaulpienės žaliavo visą žiemą. Prisirinkusi jų lapelių, įpilu vandens, įdedu uogienės ir plaku žaliąjį kokteilį. Jau greitai suvešės ir garšvos“, – dėstė S. Šmaižienė.
ŠOKOLADINIS PYRAGAS
- Reikia 200 g miltų, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, 2 šaukštų kakavos (natūralios), 120 g sviesto, 200 g cukraus, 1 šaukšto vanilinio cukraus, 3 kiaušinių, 200 g juodųjų serbentų arba spanguolių, plytelės šokolado. Galima dėti 200 g razinų.Miltus ir kepimo miltelius persijoti, suberti kakavą. Į išsuktą minkštą sviestą suberti cukrų ir vanilinį cukrų. Viską išplakti iki purumo. Į šią masę įmušti po vieną kiaušinį. Tešla turi būti grietinės tirštumo. Suberiamos uogos ir išmaišoma. Supylus į kepimo indą kepama iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Atvėsusį pyragą aplieti tirpintu šokoladu. Į jį įpilti truputį grietinėlės.
Virginija LAPIENĖ
A. VALAIČIO nuotr.