Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Agnės receptai: kopūstų pyragas ir picos duona

Virtuvės virtuozės Agnės virtuvė šį savaitgalį padvelks bazilikais kvepiančia Italija – ji keps picos duonelę. Tikriausiai neatsispirsite ir kopūstų pyrago kvapui, tuo labiau kad šių daržovių šiemet Lietuvoje gausiai užderėjo. Išbandykite ir jūs šiuos receptus.

Kopūstų pyragas

Kopustupyragas

REIKĖS: tešlai – 250 g miltų, 125 g šalto sviesto, 1 vidutinio kiaušinio, 2–3 šaukštų vandens, druskos, pipirų; įdarui – sviesto kepti, 1 vidutinio svogūno, 3 česnako skiltelių, raudonosios paprikos, 1 vidutinio (apie 500 g) kopūsto, 2 šaukštų pomidorų pastos, 3 vidutinių kiaušinių, 120 ml pieno, 60 g kietojo sūrio (parmezano ar Džiugo), druskos, pipirų, 0,5 šaukštelio SALDVOS raudonėlių, 0,5 šaukštelio SALDVOS čiobrelių, 0,5 šaukštelio SALDVOS bazilikų.

Šaltą sviestą susmulkinkite kubeliais, sudėkite į miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų ir trinkite tarp pirštų tol, kol viskas susimaišys. Įmuškite kiaušinį, įpilkite porą šaukštų vandens ir užminkykite tešlą (ji turi būti kieta, tačiau ne trapi, kad galima būtų kočioti). Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą pailsėti bent 30 min. Svogūną supjaustykite kubeliais, česnaką smulkiai sukapokite. Kepkite ant sviesto, kol suminkštės. Papriką supjaustykite plonomis juostelėmis ir suberkite į keptuvę. Pakepinkite viską dar apie 3 min. Smulkiai supjaustykite kopūstus. Suberkite juos į keptuvę prie kitų daržovių ir nuolat maišydami kepkite, kol sukris ir suminkštės (apie pusvalandį). Kopūstams suminkštėjus, įdėkite pomidorų pastos, prieskonių, gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. 28 cm skersmens apvalią pyragų kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, įtieskite iškočiotą tešlą. Tešlą subadykite šakute, įtieskite dar vieną kepimo popieriaus lapą ir užpilkite sausomis kruopomis (ryžiais, lešiais, žirniais ar pupomis), kad kepant neatsirastų pūslių. Kepkite 15 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepę padėkite į šoną atvėsti.

Kiaušinius lengvai suplakite su pienu. Į plakinį suberkite sūrį ir užpilkite juo atvėsusius kopūstus. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į tešlos krepšelį. Įdaro viršų pabarstykite žiupsneliu sūrio ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug valandai.

Kai pyragas iškeps, išimkite jį iš orkaitės ir leiskite pastovėti apie 20 min.

Picos duona

 Picosduona

REIKĖS: tešlai – 220 g šilto vandens, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 100 g pieno, šaukštelio druskos, 240 g kvietinių miltų, 120 g viso grūdo miltų, 7 g sausų mielių, šaukštelio cukraus, 0,5 šaukštelio SALDVOS raudonėlių, 0,5 šaukštelio SALDVOS čiobrelių, 0,5 šaukštelio SALDVOS bazilikų, 0,5 šaukštelio SALDVOS saldžiųjų paprikų; padažui – skardinės konservuotų pomidorų, 1 vidutinio svogūno, 2 skiltelių česnako, 0,5 saliero stiebo, 1,5 šaukštelio SALDVOS Provanso žolelių mišinio, šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų; įdarui – skardinės juodųjų alyvuogių be kauliukų, 2 rutuliukų mozarelos, 100 g tarkuoto kietojo sūrio (parmezano ar Džiugo), ryšelio šviežių bazilikų lapelių ( galima keisti į 1 šaukštelį SALDVOS džiovintų bazilikų).

Į nedidelį dubenėlį ar stiklinę suberkite mieles, cukrų, užpilkite šiltu vandeniu ir pienu (skysčiai turi būti drungni, jei bus per karšti – mielės sudegs), išmaišykite, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir palikite 3–4 min suputoti. Į didelį dubenį suberkite miltus, prieskonius, supilkite suputojusias mieles ir užminkykite tešlą. Jei ji išeina per skysta ir lipni – įdėkite dar miltų. Išminkytą tešlą dėkite į lengvai aliejumi pateptą dubenį, uždenkite medvilniniu švariu rankšluosčiu ir palikite 1–2 val. pakilti šiltoje vietoje, kol padvigubės. Jei turite laiko, galite kildinti tešlą šaldytuve per naktį. Pasigaminkite padažą: į maisto smulkintuvą sudėkite visus ingredientus ir susmulkinkite iki vientisos masės. Supilkite į keptuvę ir nuolat maišydami kaitinkite, kol užvirs ir šiek tiek sutirštės. Įdėkite papildomai prieskonių pagal skonį. Iškilusią tešlą iškočiokite maždaug 1 cm storio stačiakampiu. Visą paviršių aptepkite padažu, apibarstykite smulkintu kietuoju sūriu, riekelėmis pjaustyta mozarela, riekelėmis pjaustytomis alyvuogėmis ir apibarstykite plėšytais bazilikų lapeliais. Tešlą sulankstykite ir, užspaudę galus, įdėkite į stačiakampę kepimo formą. Viršų aptepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite šiek tiek sūriu ir pašaukite į iki 175 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40–50 min. Prieš išimdami iš kepimo formos iškepusiai duonai leiskite 5 min. praaušti.

Rekomenduojami video