Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Užburtas ratas: vienus nuteisia – įkliūva kiti

Vyrams, iš Tauragės ir Šilutės apskričių gyventojų apgaule išviliojusiems daugiatūkstantines sumas, gresia belangė. Ne kartą teistų kaltinamųjų byla jau pasiekė Tauragės apylinkės teismo Tauragės rūmus. Ne kartą jau teisti ir sukčiai, kurie neseniai eilinį keturiems kartą išklausė Šiaulių apylinkės teismo nuosprendį.

Apgavo šešis kartus

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad du iš kaltinamųjų, šiuo metu atliekantys bausmes Kybartų pataisos namuose, sukūrė neteisėtą praturtėjimo planą. Anksčiau teisti net po 11 kartų vyrai skambindavo į fiksuoto ryšio telefonus, prisistatydavo gydytojais ar policijos komisariato vyriausiaisiais tyrėjais ir teigdavo, kad nukentėjusiųjų giminaičiai pateko į avariją ar nukrito nuo laiptų. Be to, jie bandydavo įtikinti moteris, kad jų artimieji ne tik susižalojo patys, bet sužalojo ir kitus asmenis, tad reikalingi pinigai ne tik gydymui, bet ir neturtinei žalai atlyginti. Įtikinę nukentėjusiąsias, pinigų pasiimti atvykdavo kiti du kaltinamieji.

Kaip pranešė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Ignė Rotautaitė-Pukenė, iš viso tokiu būdu buvo apgautos net 6 moterys. Iš jų išviliota pinigų suma siekia beveik 17 000 eurų.

Vieną iš nukentėjusiųjų kaltinamieji apgavo net 6 kartus. Jie vis skambindavo ir teigdavo, kad nukentėjusiajam pablogėjo sveikata, tad reikia dar pinigų, kol galiausiai vyrai iš moters apgaule išviliojo ir jos elektroninės bankininkystės naudotojo tapatybės patvirtinimo prisijungimo kodus ir be jos žinios du kartus atliko mokėjimo pavedimus. Iš viso padaryta žala šiai moteriai siekia beveik 11 000 eurų.

Dar vienai moteriai, iš kurios taip pat pasikėsinta apgaule savo naudai įgyti svetimą turtą, išgirdusiai, kad jos dukra neva pateko į avariją ir yra sunkiai sužalota, pablogėjo sveikata, tad ji buvo nuvežta į ligoninę. Kaltinamiesiems, jos atžvilgiu, nusikalstamos veikos baigti nepavyko.

Subūrė grupuotę

Iš penkių nuteistųjų Šiaulių apylinkės teisme du broliai šiuo metu irgi atlieka laisvės atėmimo bausmes pataisos namuose. Anksčiau jau 14 kartų teistas ir pavojingu recidyvistu pripažintas Aurelijus Peldžiūnas (36 m.) kali Marijampolės, o jo brolis  – 9 kartus teistas Karolis Peldžiūnas (31 m.) – Alytaus pataisos namuose (PN). Tačiau tai nesutrukdė broliams ir toliau sukčiauti ir dar padėti vienas kitam. Kalėdamas Alytaus PN nusikalto ir jau 5 kartus teistas kretingiškis Vytautas Šiaulys (41 m.).

Kuršėnuose (Šiaulių r.) gyvenusi moteris (86 m.) telefoninių sukčių skambučio į jos namuose įrengtą laidinį telefoną sulaukė pernai vasario 27-osios popietę. Policijos pareigūnu prisistatęs sukčius pensininkei pranešė, kad jos dukra padarė avariją, sužalojo žmogų, todėl norint išvengti baudžiamosios atsakomybės reikia kuo skubiau atlyginti žalą. Sutrikusi moteris netrukus pas ją į namus atėjusiam vyrui atidavė savo santaupas – 7000 eurų. Tik vėliau supratusi, kad tapo telefoninių sukčių auka, pensininkė kreipėsi į policiją. Dėl santaupų netekties patirtas stresas dar labiau pablogino ir taip prastą šios moters sveikatą. Tų pačių metų lapkričio mėnesį kuršėniškė mirė.

Ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo pradėję pareigūnai išsiaiškino, kad šį nusikaltimą, pasitelkę laisvėje esančius bendrus, įvykdė keli Marijampolės ir Alytaus PN kaliniai. Pareigūnai nustatė, kad A. Peldžiūnas gavo iš kito kalinio prašymą surasti žmogų, kuris galėtų paimti pinigus iš apgauto asmens. Tokio žmogaus ėmęs ieškoti A. Peldžiūnas mobiliojo ryšio telefonu susisiekė su Alytaus PN kalinčiu savo broliu K. Peldžiūnu. Iš brolio užduotį gavęs K. Peldžiūnas telefonu paskambino Šiauliuose gyvenančiai Justinai Petreikienei (31 m.) ir pažadėjęs atsilyginti paprašė, kad ši būtų pasiruošusi paimti pinigus bei pervestų juos nurodytiems asmenims.

Surasti vyrą, kuris galėtų paimti pinigus iš telefoninių sukčių aukos, K. Peldžiūnas paprašė kartu su juo kalėjusio, jau 5 kartus teisto kretingiškio Vytauto Šiaulio (41 m.). Šis per laisvėje esantį pažįstamą susirado 6 kartus teistą radviliškietį  Aurimą Stukonį (25 m.), kuris sutiko dalivauti aferoje – paimti pinigus iš aukos. Bendrininkauti sutikusių A. Stukonio ir J. Petreikienės telefono numerius K. Peldžiūnas perdavė savo broliui A. Peldžiūnui.

Bandė išsisukti

Kas paėmė pinigus iš telefoninių sukčių auka tapusios kuršėniškės, pareigūnams nustatyti nepavyko. Septynis tūkstančius iš pensininkės paėmęs telefoninių sukčių bendrininkas sau pasiliko 300 eurų, o likusius pinigus atidavė A. Stukoniui. Šis buvo godesnis ir iš gautų 6700 eurų sau pasiliko net 3650 eurų. Po to A. Stukonis 50 eurų pasiuntė į nurodyto asmens sąskaitą, o likusius 3000 eurų perdavė J. Petreikienei. Ši, sau pasilikusi 50 eurų, likusius pinigus pasiuntė į kelias nurodytas sąskaitas. Iš pensininkės išvilioti pinigai pateko į pataisos namuose kalinčių asmenų artimųjų bei draugų sąskaitas, o po to buvo perduoti jiems.

Pareiškus įtarimus iš dalies kalta prisipažino tik J. Petreikienė. A. Peldžiūnas, K. Peldžiūnas, V. Šiaulys ir A. Stukonis kaltę neigė. A. Peldžiūnas tvirtino, kad su pinigų išviliojimu iš Kuršėnuose gyvenusios pensininkės jis niekaip nesusijęs. Recidyvistas aiškino, kad didelės sumos pinigų ir J. Petreikienės paslaugų juos pervedant prireikė dėl to, kad būdamas už grotų jis sumanė biznį. A. Peldžiūnas sakė nusprendęs prasimanyti pinigų pardavinėjant mobiliojo ryšio telefonus ir net suradęs laisvėje A. Stukonį, kuris sutikęs įmesti telefonus į pataisos namus. Pasak A. Peldžiūno, už vieno telefono įmetimą į pataisos namus yra mokama 20 eurų. Apie tai, kad didelė pinigų suma buvo gauta ne apgavus pensininkę, o iš „telefonų biznio“, pareigūnams aiškino ir K. Peldžiūnas. Tačiau tokios kaltinamųjų kalbos teismo neįtikino –visiems penkiems buvo paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis.

Pasitaisys tik nelaisvėje

„Visi kaltinamieji nusikalstamą veiką padarė prieš senyvo amžiaus, silpnos sveikatos žmogų, sukeliant jam stresą. Be to, kaltinamieji, išskyrus J. Petreikienę, jau teisti už turtinius nusikaltimus, – sakė bylą nagrinėjęs Šiaulių rūmų teisėjas Aleksandras Prygunkovas. – Tai rodo, kad jie daro nusikalstamas veikas, nenori taisytis, laikytis įstatymų bei visuomenėje priimtų dorovės normų.“

Kaip pranešė Šiaulių apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Nijolė Damulė, visiems kaltinamiesiems nustatyta atsakomybę sunkinanti aplinkybė – nusikalstamą veiką jie padarė veikdami bendrininkų grupėje. Teismas mano, kad bausmės tikslai keturiems kaltinamiesiems, kurie daug kartų teisti ir laikytini recidyvistais, bus pasiekti tik paskyrus laisvės atėmimo bausmę.

Teismas A. Peldžiūnui skyrė dvejus metus metus nelaisvės. Subendrinus šią bausmę su anksčiau už kitus nusikaltimus paskirtąja bausme už grotų jam teks praleisti 12 metų ir 9 mėnesius. K. Peldžiūnui už sukčiavimą teismas taip pat skyrė dvejus metus nelaisvės. Subendrinus šią bausmę su anksčiau už kitus nusikaltimus paskirtąja bausme, K. Peldžiūnui pataisos namuose teks praleisti 5 metus ir 4 mėnesius. V. Šiauliui teismas skyrė pusantrų metų nelaisvės, o A. Stukonis už sukčiavimą buvo nuteistas 1 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Kalėjimo pavyko išvengti tik kartą anksčiau už disponavimą kvaišalais jau teistai J. Petreikienei – teismas jai apribojo laisvę vieniems metams ir 2 mėnesiams.

Teistas už nužudymą

Beje, skelbiant nuosprendį visi vyrai elgėsi labai įžūliai, laidė replikas teisėjui, dalį nuosprendžio klausė sėdėdami. Ir tai nenuostabu, nes tiek teismai, tiek nelaisvė šiems vyrams kaip ir kasdienybė.

Štai jau penkioliktą nuosprendį išgirdęs A. Peldžiūnas į pareigūnų akiratį pateko vos sulaukęs pilnametystės. Kelis kartus už vagystes ir nesunkų sveikatos sutrikdymą teistas vyrukas ilgesniam laikui už grotų pateko po to, kai 2006-ųjų spalio 21-osios pavakarę, per gatvėje kilusį konfliktą, šūviu iš savadarbio šaunamojo įtaiso mirtinai sužalojo šiaulietį (20 m.). Tyrimo metu buvo išsiaiškinta, jog konfliktas kilo tuomet, kai A. Peldžiūnas atvažiavo į namą, kuriame gimtadienį turėjo švęsti jo mergina Ornela. Kol vaikinas laukė, kada išeis jo mylimoji, prie namo atvažiavo grupė jaunuolių ir paragino A. Peldžiūną nešdintis. Į jam grasinti ėmusį vaikiną A. Peldžiūnas šovė iš savadarbio ginklo. Šūviu į krūtinę sužalotas jaunuolis mirė dar iki atvykstant greitajai pagalbai. 2007 metais Šiaulių apygardos teismas (ŠAT) A. Peldžiūną pripažino kaltu dėl nužudymo iš chuliganiškų paskatų ir skyrė 13 metų nelaisvės.

Po ketverių metų A. Peldžiūnas vėl sėdo į teisiamųjų suolą – šįsyk vyras buvo apkaltintas konvojaus pareigūno sumušimu. Smūgio būta tokio stipraus, kad pareigūnas trumpam prarado sąmonę ir po kelis mėnesius trukusio gydymo psichiatrijos ligoninėje buvo atleistas iš tarnybos dėl sveikatos būklės. Kaltu dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui bei sunkaus sveikatos sutrikdymo pripažintam A. Peldžiūnui ŠAT skyrė 8 metus nelaisvės.

 

Stasys ŠAULYS

Rekomenduojami video