Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tarp dviejų Biržų kultūros įstaigų pasiklydusi meilės istorija

Praėjusią savaitę koncertuoti atvykusią muzikų porą Biržuose pasitiko vienintelė klausytoja, koncerto išvakarėse atsitiktinai išvydusi žinią internete. Skelbimų apie koncertą nebuvo. Informacija apie renginį į kai kurių įstaigų interneto svetaines pateko tik koncerto dienos išvakarėse, nors afišos dar sausio mėnesį buvo atvežtos ir įteiktos Biržų savivaldybės Jurgio Bielinio viešajai bibliotekai. Su šia įstaiga buvo sutarta ir dėl salės, kurioje turėjo vykti koncertas, nuomos.

Praėjusį šeštadienį Biržų „kultūriniuose“ sluoksniuose buvo gyvai aptarinėjamas įvykis, susijęs su neįvykusiu koncertu. Vasario 21 dieną (penktadienį) Biržų pilies bibliotekos salėje turėjo koncertuoti pianistė Konstancija Kerbedytė – Sabaliauskienė ir muzikos meno daktaras, operos solistas ir pianistas Remigijus Sabaliauskas.

Konstancijos ir Remigijaus Sabaliauskų duetas sėkmingai koncertuoja ir Lietuvoje, ir užsienyje. Praėjusių metų liepos mėnesį duetas grįžo iš Kinijos, kur dr. R. Sabaliauskas dvejus metus stažavosi tarptautinėse mokyklose, koncertavo įvairiose salėse ir sulaukė didelio klausytojų bei renginių organizatorių susidomėjimo.

Iki 2011 – ųjų devynerius metus iš eilės R. Sabaliauskas gyveno, mokėsi ir dirbo Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur įgijo muzikos meno daktaro laipsnį.

Koncertuojantis šeiminis duetas Biržuose ketino pristatyti autorinį projektą „Tikroji meilės istorija“. Programoje – gražiausi S. Rachmaninovo, P. Čaikovskio, M. Glinkos romansai, fortepijoniniai duetai, kūriniai iš Frank‘o Sinatros repertuaro.

Biržuose laukė dar viena trauma

Koncertas Biržuose neįvyko. Nebuvo klausytojų, išskyrus vieną biržietę, atsitiktinai išvydusią tik renginio išvakarėse pasirodžiusią žinią apie koncertą.

Kadangi renginiuose nuolat besilankančią moterį be vargo pažino muziejaus kasoje dirbę žmonės, „Šiaurės rytams“ pavyko ją pakalbinti.

Biržų savivaldybės tarybos narė, buvusi savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Joana Kvedaravičienė šeštadienį sakė dar negalinti atsigauti po to, ką jai teko patirti nuvykus į koncertą.

„Tą vertinu kaip didžiausią Biržų gėdą“, - kalbėjo J. Kvedaravičienė. Anot jos, iš Vilniaus atvykęs atlikėjų duetas į kelionę leidosi nepaisydamas pianistės Konstancijos Kerbedytės – Sabaliauskienės patirtos traumos – sulaužytos kojos.

Nepaisant muzikantų pastangų neapvilti klausytojų, poros Biržuose laukė dar viena trauma. Ją būtų galima pavadinti kultūrine. Arba psichologiniu šoku.

„Įsivaizduokite, jie atvažiavo, apsirengė, pasiruošė koncertuoti, o klausytojų nėra. Salėje buvau aš viena, dar du pilyje dirbantys žmonės stovėjo tarpduryje ir klausėsi nuskambėjusių dviejų kūrinių“, - pasakojo ponia Joana. Anot jos, duetas atliko rusų romansą ir Frank‘o Sinatros kūrinį. Muzika skambėjusi kaip pagarba ją girdėjusiems ir liūdesys dėl to, kas įvyko.

„Negaliu iki šiol atsigauti ir suprasti, kaip šitaip gali nutikti“, - kalbėjo J. Kvedaravičienė.

Afišas įteikė bibliotekai

Koncertus organizuojančios viešosios įstaigos „Genius Art“ projektų vadove dirbanti pati K. Kerbedytė – Sabaliauskienė „Šiaurės rytams“ papasakojo apie renginio Biržuose organizavimo aplinkybes.

Anot pianistės, tartis dėl koncerto Biržų pilyje buvo pradėta dar sausio mėnesį. Iš esmės pokalbiai, kurių būta trys ar netgi daugiau, vyko dėl koncerto salės. Apie bibliotekos salės nuomą ir sąlygas tartasi su bibliotekos direktore Vilmante Voriene.

„Nuompinigiai, kuriuos įvardijo direktorė, tikrai nebuvo dideli. Sutarties dėl to nerašėme, nes direktorė sakė, kad viską išspręsime vietoje koncerto dieną“, - pasakojo K. Kerbedytė – Sabaliauskienė.

Su bibliotekos vadove buvę  sutarta ir dėl sklaidos.

„Man žadėjo, kad bus iškabinti plakatai, pasirūpinta informacija spaudoje ir interneto erdvėje“, - pasakojo atlikėja.

Sausio 18 dieną, anot K. Kerbedytės – Sabaliauskienės, ji pati lankėsi Biržuose. Buvę atvežta gal 10 koncerto plakatų (afišų). Jie atiduoti bibliotekai. Pasak atlikėjos, direktorės sutikti nepavykę, tad afišas paėmusi bibliotekos darbuotoja.

Bilietai buvo muziejuje

Netrukus „Genius Art“ projekto vadovė sužinojusi, kad biblioteka pati esą negalės pardavinėti bilietų. Tada atlikėja pagalbos paprašiusi muziejaus. Bendravo su muziejaus direktoriaus pavaduotoja Edita Lansbergiene, kuri labai maloniai sutikusi padėti.

Muziejui adresuoti bilietai į Biržus buvę išsiųsti dar sausio mėnesį.

Pasirodo, jokių skelbimų ir informacijos apie mūsų koncertą Biržuose nebuvo. Nors biblioteka žadėjo, nebuvo absoliučiai jokio viešinimo. Netgi žinios pačios bibliotekos interneto svetainėje neradau“, - pasakojo „Šiaurės rytų“ kalbinta koncerto organizatorė ir atlikėja. Kaip paaiškėjo, aptarto koncerto nebuvo ir bibliotekos renginių plane.

Kad į koncertą neparduotas nė vienas bilietas, K. Kerbedytė – Sabaliauskienė sužinojusi tik renginio dienos išvakarėse, kai paskambino muziejaus direktoriaus pavaduotojai E. Lansbergienei.

Bibliotekos direktorei V. Vorienei prisiskambinti nepavykę – direktorė į skambučius neatsiliepė.

Tada atlikėja pati bandė kreiptis į vietos laikraščius bei kultūros įstaigas, prašė paskelbti apie rytojaus dieną vyksiantį koncertą. Skelbimuose buvo nurodyta, kad bilietais prekiauja muziejus.

Kaip galima suprasti, ketvirtadienio popietę pasirodžiusią žinią nedaug kas spėjo pastebėti. Koncertas neįvyko.

Ne muziejaus iniciatyva

Vakar iš ryto bibliotekos direktorei V. Vorienei prisiskambinti nepavyko. Bibliotekos darbuotojai informavo, kad direktorė ir vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Indra Drevinskaitė nedirba. Išeiginė diena joms priklausanti po Vilniuje vykusios Knygų mugės, iš kurios bibliotekos atstovės grįžusios tik sekmadienį.

Direktoriaus pavaduotoja Džiugilė Misevičienė tvirtino apie minimą koncertą ničnieko nežinojusi. Pavaduotoja pažadėjo pati bandyti skambinti direktorei, pasakyti, kokiu klausimu su bibliotekos vadove nori bendrauti „Šiaurės rytai“, ir perduoti prašymą perskambinti.

Muziejaus „Sėla“ direktorius Gintaras Butkevičius teigė, kad minimas koncertas organizuotas ne muziejaus iniciatyva ir atsakomybės dėl nesklandumų įstaiga neturėtų prisiimti.

„Minimaliai talkinome, kiek galėjome. Informacijos sklaida rūpintis negalėjome, nes koncerto organizatoriai - privatūs asmenys, turintys žinoti apie mokamų koncertų viešinimo sąlygas“, - sakė muziejaus direktorius. Anot jo, pirmiausia su atlikėja bendravusi pavaduotoja E. Lansbergienė.

Direktoriaus pavaduotoja patvirtino sulaukusi K. Kerbedytės – Sabaliauskienės skambučio dėl koncerto pilyje, bibliotekos salėje.

„Aš ją nukreipiau į biblioteką, nes mes tos salės nevaldome“, - sakė „Šiaurės rytams“ E. Lansbergienė. Po kurio laiko pavaduotoja sulaukusi atlikėjos skambučio dėl bilietų pardavimo.

„Man sakė, kad biblioteka bilietų pardavinėti negali, ir klausė, ar negalėtume padėti“, - pasakojo muziejaus direktoriaus pavaduotoja. Per siuntų tarnybą Biržus pasiekusius bilietus ji pati paėmusi iš autobusų stoties. Tai tikrai buvę ne prieš pat koncertą.

Paėmiau tuos bilietus ir atidaviau į muziejaus kasą“, - pasakojo E. Lansbergienė.

Kas turėjo rūpintis informacine koncerto sklaida, ji nežino. Tik sykį muziejaus skelbimų lentoje išvydusi koncerto, kuris turėjo vykti bibliotekos salėje, afišą. Kas ją pakabino, pavaduotoja nesiaiškino ir iki šiol nežino.

Pasirūpino erdve persirengimui ir kava

Pasak E. Lansbergienės, atlikėjos prašymu, ji rūpinosi, kad nors priešpaskutinę dieną iki koncerto skelbimas patektų į muziejaus interneto puslapį. Skelbimą paviešinti spėjęs ir Biržų turizmo informacijos centras bei kiti asmenys, į kuriuos ketvirtadienį kreipėsi pati K. Kerbedytė – Sabaliauskienė.

Ketvirtadienį E. Lansbergienė sužinojusi, kad atlikėjai negali susiskambinti su bibliotekos direktore. Šios įstaigos darbuotojai sakę, kad vadovė su komanda išvykusi į Vilniaus knygų mugę.

„Mes, muziejus, paruošėme erdvę muzikantų persirengimui, pasirūpinome kava, arbata. Muziejaus darbuotoja buvo pasiruošusi prekiauti bilietais prieš koncertą prie bibliotekos salės“, - sakė muziejaus direktoriaus pavaduotoja E. Lansbergienė.

Kad biblioteka tikrai žinojo apie koncertą, E. Lansbergienė girdėjo ir kultūros įstaigų darbuotojų pasitarime. Jo metu pagarsintas bibliotekos direktorės V. Vorienės pasisakymas dėl renginių derinimo.

Esą muziejus vasario 21 dieną planuoja renginį, kai esą žinoma, kad bibliotekos salėje vyks šios įstaigos numatytas koncertas.

Kaip ir dėl ko tarėsi biblioteka su koncerto organizatoriais bei atlikėjais, muziejus nežino. Apie tai su biblioteka nekalbėta.

Salę davė nemokamai, afišas pakabino, bilietais neprekiauja

Bibliotekos direktorė V. Vorienė į redakciją paskambino pirmadienį po pietų ir išsakė savo poziciją.

„Mes niekam auditorijos neužtikriname, juolab kad šiuo atveju mūsų prašė tik salės“, - pirmiausiai pareiškė direktorė. Ji paskubėjo užtikrinti, kad koncerto organizatoriams esą pažadėjo leisti sale naudotis veltui. Pasak V. Vorienės, ji maniusi, kad koncertas nekomercinis.

Pasiteiravus, ar afišose, kurias gavo biblioteka, nebuvo informacijos apie bilietų kainas, direktorė atsakė tuo nesidomėjusi.

Bibliotekos direktorė teigė, kad afišos buvo penkios. Viena iš jų buvo pakabinta muziejaus, o kita – bibliotekos skelbimų lentoje. Dar trys esą buvo iškabintos miesto skelbimų lentose.

„Daugiau apie jokią informaciją nekalbėjome, nieko mes nežadėjome, todėl niekur ir neskelbėme. Kiek jie prašė, tiek padarėm“, - apie santykius su koncerto organizatoriais „Šiaurės rytams paaiškino“ bibliotekos direktorė V. Vorienė.

Kodėl komerciniam renginiui salė esą buvo pažadėta veltui, klausimas liko atviras. Kaip ir klausimas, kodėl biblioteka pati negali prekiauti bilietais.

„Nei aš kada domėjausi, nei žinau, kaip tai kai kurie daro. Mes neturime tvarkos dėl prekybos bilietais“, - sakė savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video