Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaGamtaKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Gamta
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Radijo laidą vesti pradėjęs L.Čeprackas: „Esu tikras šnekutis“

„Ar žinojote, kad dar visai neseniai karvės buvo šuns dydžio?“ – tokį klausimą radijo klausytojams uždavė iškalba garsėjantis virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. Ko nors netikėto „Žinių radijo“ klausytojų dabar jis klaus nuolat, o ir pats ries įdomiausias istorijas apie maistą ir ne tik jį – radijo eteryje jau startavo nauja Liutauro laida „Pakalbėkime skaniai“.

Ne vien apie maistą

L.Čepracko laidos per „Žinių radiją“ bus galima klausyti kiekvieną pirmadienį. Ką mėgsta valgyti žinomi Lietuvos žmonės? Kokį labiausiai šokiruojantį patiekalą jie yra ragavę, o ko galbūt taip ir neišdrįso paragauti? „Tačiau tai nebus laida vien apie maistą“, – žada laidos vedėjas L.Čeprackas ir priduria, kad lygiai taip pat skaniai, kaip apie maistą, galima kalbėti ir apie gyvenimą – kasdienybę, keliones, darbą virtuvėje. Jo pasakojimai ne kartą draugus ir bičiulius panardino į būseną, kai šie imdavo šaukti: „Viskas, baik pasakoti ir duok valgyti. Dabar!“

„Esu tikras šnekutis, – juokiasi Liutauras. – Pagalvojau, kad radijui tai – itin tinkama savybė. Iš tiesų žodis „šnekutis“ turi keletą atspalvių. Yra pliurpaliai, kurie pasakoja nuobodžiai ir neįdomiai, bei šnekučiai, sugebantys į pasakojimą įtraukti kitus, suburti į bendrą pašnekesį. Nesijaučiu blogai pavadintas šnekučiu. Galite vadinti ir pliurpaliumi, jei tik patinka. Manau, kad viskas priklauso nuo to, kaip kalbi, ką šneki ar ką pliurpi. Jeigu kitiems įdomu, šnekutis gali tapti puikiu komplimentu.“

Darbas yra gyvenimas

Vienas geriausių šalies virtuvės šefų savo laidoje ruošiasi neaplenkti su maistu siejamų temų. „Tikrai kalbėsime apie alkoholio vartojimo kultūrą, nors ši tema ir yra tabu, – žada L.Čeprackas ir priduria, kad pastaruoju metu restoranų tikslai keičiasi. – Restoranai neskatina bukos valgymo ir gėrimo kultūros, jų tikslas – išmokyti žmones pajusti dermę, tvarumą, atsakomybę už tai, ką ir kaip jie valgo bei geria. Edukacija šiais laikais – ypač svarbi restoranų darbo dalis.“

Kalbėti radijo eteryje Liutaurui – jokia naujiena. Liežuvio už dantų nelaikantis virtuvės šefas – puikus pašnekovas, geras kalbėtojas, todėl dažnai kviečiamas dalyvauti radijo bei televizijos laidose, vesti renginius ir pristatymus. Prieš keletą metų jis vedė televizijos laidą „Lietuvos superšefas“, kurioje profesionalūs kulinarai ir virtuvės entuziastai kovojo dėl superšefo titulo.

L.Čeprackas: „Nesijaučiu blogai pavadintas šnekučiu. Galite vadinti ir pliurpaliumi, jei tik patinka. Manau, kad viskas priklauso nuo to, kaip kalbi, ką šneki ar ką pliurpi. Jeigu kitiems įdomu, šnekutis gali tapti puikiu komplimentu.“

Liutauro Čepracko kulinarijos akademija, jau keletą metų jo organizuojamas Baltijos šalių gastronomijos forumas, restoranai „Gastronomika“, „M.EAT“, „Ramenas ir pagaliukai“, daugybė konkursų, kurių vertinimo komisijos nariu kviečiamas būti, o dabar dar ir savaitinė radijo laida „Pakalbėkime skaniai“, – iš kur jis turi laiko įgyvendinti visus savo sumanymus?

„Darbas yra mano gyvenimas. Taigi, reikia suprasti, kad viskas, kas susiję su maistu, nėra mano darbas – aš tuo gyvenu. Aš gyvenu virtuvėje, apsuptas gaminančių žmonių ir maisto. Toje karuselėje iškyla ir visos kitos man svarbios temos – vaikų maitinimas ir auklėjimas, įvairios patirtys, kelionės. Kad ir kas būtų, mes juk valgome. Kasdien“, – sako virtuvės šefas L.Čeprackas.

Kalbins įvairius žmones

Paklaustas, kuris televizijos ar radijo laidų vedėjas pačiam daro įspūdį, L.Čeprackas ilgai negalvoja: „Be abejo, Anthony Bourdainas, amžiną jam atilsį. Jis buvo gana pusėtinas šefas, tačiau labai geras pasakotojas ir kalbėtojas. Gebėjimas įdomiai kalbėti apie maistą ir savo pojūčius jį ragaujant yra viena iš Dievo dovanų. Tikrai labai gaila, kad A.Bourdainas neišlaikė gyvenimo išmėginimų ir iš jo pasitraukė.“

Pirmuoju radijo laidos „Pakalbėkime skaniai“ pašnekovu praėjusią savaitę jau tapo profesorius Rimvydas Laužikas, su kuriuo laidos vedėją sieja daugybę metų besitęsianti draugystė ir bendra patirtis. „Rimvydas yra kulinarijos eruditas, vienas iš labiausiai į tikrąją Lietuvos kulinarijos istoriją besigilinančių žmonių, tikrasis mitų laužytojas“, – sako L.Čeprackas ir išduoda, kad artimiausiose laidose klausytojai susitiks su renginių organizatoriumi Jogaila Morkūnu, kuris dėl gero restorano gali vienai dienai nuskristi į kitą pasaulio kraštą. Taip pat laukia susitikimai su geriausiu šalies someljė Arminu Darasevičiumi, dėl kavos iš proto einančiu Vytautu Kratuliu, maisto produktus menu verčiančia menininke Jolita Vaitkute ir darbą banke dėl restorano metusia Odeta Bložiene.

L.Čepracko laidos „Pakalbėkime skaniai“ klausykite pirmadieniais nuo 12.00 val. per „Žinių radiją“.

Rekomenduojami video