Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Garsioji Rūta Šepetys siunčia linkėjimus Biržų žmonėms

Lietuvos kino pasaulis spalio 12 dieną sulaukė premjeros – kino teatruose pasirodė ne vienerius metus kurta kino juosta „Tarp pilkų debesų“, pasakojanti apie jaunos merginos tremties į Sibirą kelią ir gyvenimą tremtyje. Po Naujųjų metų filmas bus pradėtas rodyti ir JAV žiūrovams.

Filmas sukurtas pagal to paties pavadinimo romaną, kuris tapo „The New York Times“ bestseleriu ir yra išverstas į 50 kalbų. Romano „Tarp pilkų debesų“ autorė – Amerikoje gimusi ir ten su šeima gyvenanti rašytoja Rūta Šepetys. Jos giminės šaknys – čia, mūsų Biržų krašte.

Knygos autorės senelis Jonas Šepetys - nepriklausomos Lietuvos generalinio štabo pulkininkas leitenantas 1901 metais gimė Kučgalyje, mokėsi Biržuose.

1940 metais, kai Stalinas ėmė veržtis į Baltijos šalis, jam su šeima teko bėgti iš namų. Devynerius metus gyveno pabėgėlių stovykloje Vokietijoje, o 1949-aisiais atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas. Tuo metu Rūtos būsimam tėčiui buvo 15 metų. Rašytojos mama – amerikietė, pagimdžiusi tris vaikus. Romano „Tarp pilkų debesų“ mamos herojė, kaip viename interviu yra minėjusi Rūta, labai panaši į tikrąją jos mamą. Beje, filme nedidelį vaidmenį atlieka ir pati rašytoja.

R. Šepetys prieš filmo premjerą atvyko į Lietuvą. Vilniuje ji pristatė savo knygą, dalyvavo filmo premjeroje, susitiko su skaitytojais ir žiūrovais. Viename interviu prieš kelerius metus ji sakė, kad knygą parašė iš gėdos pačiai sau, kad beveik nieko nežino apie savo šeimos istoriją...

Šiandien – Rūtos Šepetys interviu biržiečiams, į mano elektroninio pašto dėžutę atskriejęs iš JAV anglų kalba. Jos keli rašyti laiškai buvo šilti ir su gražiausiais linkėjimais Biržų žmonėms.

- Brangi Rūta, pastarosiomis dienomis Jūsų vardas skamba itin dažnai ir lietuviškoje spaudoje, ir naujienų portaluose – Lietuva laukė penkerius metus kurto kino filmo „Tarp pilkų debesų“ pagal Jūsų to paties pavadinimo romaną premjeros. Iki šį filmą pamatant lietuviams, jis buvo parodytas Amerikoje, Los Andžele. Kuri auditorija Jums svarbesnė?

- Mums, filmo kūrėjams, labai svarbus kiekvienas žiūrovas. Norime pasiekti bent kokią auditoriją. Filmo tikslas – didinti istorinę savimonę, taigi labai tikiuosi, kad ši kino juosta pasieks plačiausias auditorijas visame pasaulyje. Viliuosi, kad filmas sudomins jaunus žmones ir mokytojus, dėstytojus.

- Jūsų senelis Jonas Šepetys yra kilęs iš Biržų krašto. Ar Jūs jį pamenate?

- Taip, savo senelį prisimenu labai gerai. Mano prisiminimai apie jį – itin šilti ir malonūs. Jis buvo stiprus, ramus, giliai mąstantis žmogus. Jis buvo be galo nuostabus senelis – aš jį labai stipriai mylėjau ir gerbiau.

Jam patiko tyrinėti sąvokas per fiziką ir matematiką. Jis praleido kelerius metus rašydamas knygas apie kvantinę ir reliatyvumo teorijas.

- Ar lietuviška kilmė Jums yra svarbi?

- Taip, lietuviška kilmė yra man labai svarbi. Be jokios abejonės, tai dalis mano identiteto. Mano mama buvo amerikietė, savaime suprantama, ji nekalbėjo lietuviškai, tad ir mes užaugome nepažindami šios kalbos. Viena iš didžiausių mano svajonių yra kada nors išmokti lietuvių kalbą. Man tai niekad nebus per vėlu.

- Filmą „Tarp pilkų debesų“ Lietuvoje kūrė tarptautinė komanda. Jūsų nuomone, ar jiems, nelietuviams, pavyko atskleisti Jūsų pasakojamos istorijos tragizmą?

- Mano romanas yra 300 puslapių, filmo scenarijus tilpo į 100. Lietuvių kilmės filmo režisierius Marius Markevičius turėjo priimti radikalius sprendimus, kas iš knygos persikelia į romaną. Jis dirbo išties sunkiai ir atliko nuostabų darbą. Manau, kad filmas puikiai atspindi tai, apie ką rašiau savo romane. Filmas puikiai papildys mano parašytą romaną.

- Galbūt vieną dieną planuojate atvykti į Biržus? Į Kučgalį? Juk čia dar esama žmonių, kurie pamena jūsų senelį...

- Labai noriu atvykti į Biržus. Bus labai didelė garbė susitikti su tais žmonėmis, kurie mena mano senelio šeimą. Prieš keletą metų lankiausi Kučgalyje – tai man buvo išties labai svarbu.

- Ačiū už pokalbį.

Indra Drevinskaitė -

Žilinskienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video