Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žemės ūkio parodoje ūkininkas iš Tauragės pristatė kanapių arbatą

Tarptautinė jau 26-ąjį kartą organizuojama žemės ūkio paroda „Ką pasėsi... 2018“, rengiama Kaune, Aleksandro Stulginskio universitete, šiemet daug dėmesio skyrė kanapių augintojams – kanapių auginimo ir panaudojimo temomis buvo surengtas visas ciklas seminarų. Tauragės rajono ūkininkas Gintautas Žebelys šioje parodoje-mugėje pristatė savo ūkyje užaugintų ekologiškų kanapių arbatą.

Skelbiama, kad nuo ketvirtadienio iki šeštadienio vykusioje parodoje-mugėje dalyvavo per 300 firmų ir organizacijų, apie 200 smulkiųjų augintojų, gamintojų, amatininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš 17 užsienio valstybių. Gausiausia parodoje buvo žemės ūkio technikos ekspozicija, ji užėmė 43 000 kv. m plotą. Tačiau pirmą kartą A.Stulginskio universiteto IV rūmai virto kanapių namais. Čia tris dienas vyko seminarai apie kanapių verslo proveržį Lietuvoje, kanapių auginimą ir panaudojimo galimybes medicinai bei statybai. Anot seminaruose dalyvavusio Tauragės rajono ūkininko Gintauto Žebelio, JAV lietuvis neuromokslininkas, Hjustono universiteto biologijos ir biochemijos profesorius Jokūbas Žiburkus seminaruose kalbėjo apie medicininių kanapių preparatų naudą, žmogaus endokabinoidinę sistemą, endokabinoidų trūkumo sindromus.

Profesorius siūlo Lietuvai kuo greičiau legalizuoti kanapes medicininiams tikslams ir plėtoti jų industriją, nes Lietuva turi tam visas sąlygas. Tai esanti galimybė mūsų šaliai tapti medicininių kanapių industrijos lydere, pagerinti ekonomiką. Tačiau, kaip sakė J.Žiburkus, mūsų politikams dar trūksta žinių apie medicinines kanapes –  kartais jos lyginamos su alkoholiu ir stigmatizuojamos.

Seminaruose dalyvavęs Tauragės rajono ūkininkas G.Žebelys į Valstybinės augalininkystės tarnybos patvirtintą pluoštinių kanapių produktų tiekėjų sąrašą įrašytas nuo 2015 metų pavasario. Savo ūkio sertifikuotoje džiovykloje jis gamina ekologišką arbatą, kuri nedideliame ūkio ceche ir sertifikuotoje gamykloje pakuojama į keturių rūšių pakuotes.

Vasarį savo ūkyje išaugintą arbatą, tarpininkaujant  Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai, tauragiškis pristatė Vokietijoje vykusioje tarptautinėje ekologiškų maisto produktų ir gėrimų parodoje „Biofach 2018“. Savaitgalį dalyvavo žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi... 2018“. Tauragės rajono savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus duomenimis, daugiau mūsų rajono ūkininkių šioje parodoje nedalyvavo.

G.Žebelys „Tauragės kurjeriui“ sakė, kad dalyvavimas tokiuose renginiuose padeda užmegzti ryšius su kitais kanapių augintojais, plėsti rinką, o svarbiausia – tai puiki proga pasisemti žinių, ypač kai tokiose parodose dalyvauja žymūs lektoriai.

– Pluoštinių kanapių panaudojimo galimybės labai plačios – statybai, popieriaus gamybai, drabužiams siūti, maistui ir vaistams. Kol Lietuvoje bandoma politikus įtikinti medicinai naudojamų kanapių nauda, licencijuoti kanapių augintojai JAV nebepasitenkina savo rinka ir plečiasi tarptautiniu mastu. JAV kompanijos į medicininių kanapių tyrimus ir tuo užsiimančias bendroves kitose šalyse investuoja milijonus, – sakė G.Žebelys.

 

Raminta MINIOTAITĖ

Rekomenduojami video