Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šventybrasčio gyventojai po šimtamečiais ąžuolais savo jėgomis stato suoliukus

Kėdainių rajone kad ir nedidelių, bet gražių bendruomeninių darbų netrūksta. Štai neseniai šventybrastiečiai pastatė naujus suoliukus šalia bažnyčios, vietoje, kur Nepriklausomybei ir sukilėliams pasodinti ąžuolai – valstybės saugomi gamtos paminklai. Čia atvyksta svečiai ne tik iš Kėdainių, bet ir visos Lietuvos ir net užsienio šalių.

Surėmė pečius ir padarė darbus

Tai, kad vaizdingoje Šventybrasčio vietoje atsirado suoliukai – vietos bendruomenės, patriotiškų gyventojų ir Vilainių seniūnijos nuopelnas.

Masyvūs medžio suoliukai pastatyti Šventybrasčio bažnytėlės kalno papėdėje, kur kadaise buvo estrada. Šioje vietoje vykdavo įvairios šventės, dažniausiai kaimo žmonės čia rengdavo bendras derliaus pabaigtuves. 

Prieš tris dešimtmečius ši vieta buvo nusėta suoliukais. Čia veikdavo mugės, į kurias susirinkdavo gausus būrys prekybininkų bei pirkėjų, skambėdavo smagūs muzikos garsai. 

Galės prisėsti kiekvienas

Ąžuolai auga Šventybrasčio kaime, Nevėžio pakrantėje, prie Brastos upelio. Į šį nedidelį kaimelį plūsta turistai ne tik iš Lietuvos, bet net ir iš svečių šalių. Dabar žmonės galės prisėsti ir atsipūti po šimtamečiais ąžuolais.

„Iš tiesų labai šauniai padirbėta prie Šventybrasčio ąžuolų ir bažnyčios. Daug gražių darbų čia padarėme. Su seniūnijos už pašalpas atidirbančiais žmonėmis atnaujinome suoliukus. Liko tik nuobliuoti ir padengti apsauga nuo drėgmės.

Noriu nuoširdžiai padėkoti Juozui už padovanotą dangtį, kuriuo buvo uždengtas pavojų kėlęs atviras buvusio vandentiekio taškas. Visi kartu dirbame, kad mūsų kaime gera būtų ne tik mums, bet ir atvykstantiems svečiams“, – pažymėjo jau 29 metus Šventybrastyje gyvenanti Rasa Kisielienė, kuri dabar eina seniūnaitės pareigas.

Įspūdinga traukos vieta

Ši vieta, kurioje vyko talka, išties įspūdinga. Šalia bažnyčios – paminklai Nepriklausomybei ir sukilėliams, ąžuolai – valstybės saugomi gamtos paminklai. Net 24 metrų aukštį siekiantys gigantai auga Nevėžio pakrantėje, prie Brastos upelio, pagal kurį, pasak kaimo seniūnaitės, ir buvo duotas kaimui pavadinimas. 

Kalbama, kad ten, kur dabar stovi Šventybrasčio bažnyčia, buvusi senovės lietuvių pagoniškų apeigų vieta, apaugusi ąžuolais. Šiandien teišlikę keturi. Medžių aukštis – 21–24 m, skersmuo – 1,2–1,8 m. 1960 m. ąžuolai paskelbti gamtos, nuo 1987 m. laikomi respublikinės reikšmės paminklais, o nuo 2002 m. gruodžio 20 dienos – valstybės saugomais gamtos paveldo objektais.

Rekomenduojami video