Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rudens darbų pabaigtuvės Meironiškiuose kvepėjo obuoliais

Meironiškiečiai jau kelerius metus puoselėja gražią rudens tradiciją – rengia spalvingų naujų patirčių visai bendruomenei dovanojančią Mykolinių šventę. Smagių akimirkų čia netrūksta nei patiems mažiausiems, nei suaugusiesiems. Pernai ypatingą dėmesį skyrę vienai sočiausių rudens gėrybių bulvei, šiemet meironiškiečiai ant pjedestalo užkėlė sodo poną obuolį.

Kasmet kita tema

„Organizuodami įvairias kultūrines veiklas, susijusias su rudens darbų pabaigtuvėmis, siekiame skatinti bei puoselėti etninės kultūros gyvąsias tradicijas mūsų krašte. Toks yra pagrindinis Krakių kultūros centro Meironiškių skyriuje įgyvendinamo projekto apie Mykolines tikslas, – sako Krakių kultūros centro Meironiškių skyriaus vadovė Rita Tamošaitienė. – Kaskart projektui sugalvojame temą.

Štai pernai visose mūsų projekto veiklose karaliavo jos didenybė bulvė, o šiemet dėmesį skyrėme sodo karaliui obuoliui. Surengėme daug įdomių veiklų tiek mažiems, tiek dideliems. Projektą vainikavo jau tryliktą kartą organizuojama armonikierių ir liaudies muzikos kapelų šventė „Mykolinių kapelmošius“.“

Vaikai gamino desertą

R. Tamošaitienė pasidalija, kad pirmieji įdėmiau į obuolį pažvelgė vaikai. Jie dalyvavo saldžioje popietėje „Obuoliadienis“. Renginio metu vaikai sužinojo apie obuolio naudą sveikatai ir, dalyvaudami edukacinėje programoje ,,Obuolio karamelėje gamyba“, išmoko pasigaminti skanėstą.

Edukaciją vedė sertifikuota lietuviško tautinio paveldo produkto karamelės gaminimo meistrė Diana Žaldarienė. „Vaikams ši veikla be galo patiko“, – mažųjų įspūdžius trumpai reziumuoja R. Tamošaitienė.

Tryliktą kartą triukšmingai bei linksmai praūžė armonikierių ir liaudies muzikos kapelų šventė „Mykolinių kapelmošius“.Aut. past.

Aplankė Obuolynės parką

„Kartu minint ir Aukštaitijos metus, aktyviausiems projekto dalyviams, savanoriams ir gyventojams iš Meironiškių bei aplinkinių kaimų, buvo suorganizuota  ,,Obuolinė išvyka“  į gamtininko profesoriaus Tado Ivanausko įkurtą unikalų Obelynės parką jo sodyboje Akademijoje, Kauno rajone, – pasakoja Krakių kultūros centro Meironiškių skyriaus vadovė. –  Obelynės parkas – gamtos kampelis, užimantis 7 ha plotą. Čia yra paties T. Ivanausko pastatytas namas-muziejus. Parke auga apie 100 senų obelų veislių, 50 kriaušių, daug slyvų, trešnių, gėlių, 300 rūšių ir formų augalų bei krūmų, 60 spygliuočių.“

Parko svečiams gidas atskleidė sodybos unikalumą, aprodė senus ir retus medžius, kuriuos sodino pats profesorius.

Dar viena viešnagė

„Taip pat apsilankėme žinomo agronomijos mokslų daktaro, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos docento, bitininko ir daugiau nei 40 metų patirtį sodininkystėje sukaupusio Algirdo Amšiejaus sodininkystės ūkyje, kuriame sužinojome apie seniausias lietuviškas obelų veisles, jų sodinimą ir priežiūrą, įsigijome obelų sodinukų, – dalijasi R. Tamošaitienė. – Tokia tikslinė išvyka su konkrečia tema ir tikslu labai pasitvirtino pernai rudenį, kai keliavome į Bulvės muziejų Kudirkos Naumiestyje. Tad ir šiemet ekskursija sudomino nemažai dalyvių.“

Visų į šventę atėjusiųjų akis patraukė spalvotas floristinis kilimas, kurį sukurti padėjo floristė Sondra Žalakevičienė.Aut. past.

Šventinės vaišės ir koncertas

Projektą vainikavo visos bendruomenės itin laukiamas renginys „Mykolinių kapelmošius“, šiemet vykęs jau tryliktus metus.

„Šiuo renginiu labai džiaugiamės ir didžiuojamės, – tarė R. Tamošaitienė. – Pirmiausia visų į šventę atėjusiųjų akis patraukė spalvotas floristinis kilimas, kurį sukurti padėjo floristė Sondra Žalakevičienė.

O jau kvapams, kurie maloniai kuteno nosį ir sklido nuo šeimininkių paruošto obuolinių vaišių stalo, negalėjo atsispirti nei vienas, – šypsodamasi pasakojo pašnekovė. – Troškinys su obuoliais, kepti ir įdaryti obuoliai, mieliniai blyneliai su obuoliene, obuolių pyragai, želės desertas su obuoliais, obuolių kompotas…

Už visa tai dėkojame mūsų šventėje dalyvavusioms puikiosioms šeimininkėms Laimutei Rumšienei, Birutei Pelakauskienei, Dalijai Gaučienei, Jūratei Mitkuvienei, Teresei Dobrovolskienei, Genutei Kriaučiūnienei, Salomėjai Butienei, Ingai Dovydienei, Irenai Milerienei.“

Renginio dalyvius sužavėjo ir Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyriaus Deltuvos krašto moterų sambūrio „Ką akys pamatys – tą rankos padarys“ narių kūrybinių darbų paroda „Veltos vaišės“.

Sceną puošė pernaraviškiai

„Šventės sceną papuošė pernaraviškių Irenos ir Romualdo Gailių šeimos projekto „Šiaudinis sodas sodelis“ dalyvių nuostabūs kūrybiniai darbai, – pasidžiaugia R. Tamošaitienė. – Labai malonu, kad visų susirinkusiųjų pasveikinti atvyko ir Kėdainių rajono savivaldybės vicemerė Danutė Mykolaitienė.

Žiūrovus linksmino ne tik būrys šaunių armonikierių, dalyvavusių armonikierių varžytuvėse, bet ir Meironiškių kaimo kapela „Kaimynai“ (vad. Algimantas Kriaučiūnas), Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblio „Vieversėlis“ instrumentinė grupė, Tytuvėnų krašto armonikieriai bei Tytuvėnų kultūros centro moterų liaudiškų šokių kolektyvas „Uliava“.

Šventinę nuotaiką padėjo sukurti seserys Akvelina ir Malvina (Aušrelė Sereikienė ir Irma Marčienė), kurios, metusios visus marčių darbus, atvyko iš Ažytėnų kaimo vesti renginio.“

Krakių kultūros centro Meironiškių skyriaus vadovė R. Tamošaitienė dėkoja visiems, padėjusiems organizuoti smagią Mykolinių šventę.

Rekomenduojami video