Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pilviškiai pasirengę permainoms

Dviejų upių – Šešupės ir Pilvės – santakoje įsikūręs Pilviškių miestelis (Vilkaviškio r.) būna nuostabus vasarą, kai miestelio gėlynuose pražysta gyventojų pasodintos gėlės. Tačiau pilviškiečiai puoselėja ambicijas artimiausiu metu miestelį padaryti patrauklų visais metų laikais.

Tvarkys ir puoš aplinką

Šiemet Pilviškius pasiekė gera žinia – miestelio infrastruktūrai gerinti skirta 1 mln. eurų. Už šias lėšas pilviškiečiai planuoja atnaujinti didžiausią miestelyje Jovarų aikštę, o greta esantį nenaudojamą per 30 m aukščio bokštą paversti miestelio apžvalgos aikštele. Permainų sulauks ir pagrindinės gatvės, teritorijos prie miestelio karjero bei seniūnijos. Atsiras erdvė žmonių poilsiui, bus įrengti suoliukai, pasivaikščiojimo takai. Gerus pokyčius pilviškiečiai turėtų pajusti šių metų pabaigoje–kitų pradžioje.

Sulauks dėmesio ir Šešupės pakrantės. Iki šiol daugiausia dėmesio buvo skiriama upės atkarpai prie bažnyčios. „Šešupę ir jos prieigas reikia tik tinkamai sutvarkyti. Tikimės, kad pamažu tai padarysime“, – vylėsi Pilviškių seniūnas Vytautas Judickas.

Ateityje pilviškiečiai norėtų miestelyje prie Šešupės įsirengti maudyklę, nes dabar nelabai turi kur pasipliuškenti. „Norisi ateityje miestelį matyti jaukų, švarų, ramų ir saugų“, – kalbėjo Pilviškių miestelio bendruomenės pirmininkė Loreta Bieliukienė.

Pilviškių miestelio bendruomenės nariai jau galvoja ir apie 2018-uosius, kai bus minimas valstybės atkūrimo 100-metis. Ta proga ketinama prisidėti prie knygos „Pilviškių valsčius“ leidybos, miestelyje pastatyti paminklą.

Pilviškių bendruomenės narės aktyviai dalyvauja įvairiose šventėse. Rimos Kazakevičienės ir Pilviškių bendruomenės albumo nuotr.

Darbštuolių kraštas

Šiuo metu Pilviškiuose gyvena apie 2 tūkst. gyventojų. Tai vienas iš nedaugelio Sūduvos krašto miestelių, turinčių gimnaziją. Darbo miestelėnams suteikia viena kita pramonės įmonė. Veikia du grūdų elevatoriai, o trečiasis dar statomas. Dirba ir kelio ženklų įmonė, lentpjūvė, trąšomis prekiaujanti bendrovė.  „Įmonėms patogu, nes yra geležinkelis, todėl apyvarta sukasi. Pilviškiai strategiškai geroje vietoje – Marijampolės apskrities viduryje, puikus susisiekimas tiek autotransportu, tiek geležinkeliu“, – pasakojo seniūnas.

Anot jo, daug žmonių dirba Kazlų Rūdoje, kiti važiuoja dirbti į Kauną, Marijampolę ar Vilkaviškį. „Deja, daug gyventojų emigravo, išvažiavo laimės ieškoti į svečias šalis“, – neslėpė V.Judickas.

Nors praėjusieji metai nebuvo lengvi ūkininkams, bet jie rankų nenuleidžia. Pilviškių apylinkėse darbštumu išsiskiria Sigito Žilinsko, Virginijaus Mykolaičio, Kazimiero Venckaus ir kitų ūkiai. Ūkininkai augina javus, cukrinius runkelius, kanapes. Miestelyje ūkininkaujantis Visvaldas Kantauta laiko avis, augina bulves.

Gyvybinga bendruomenė

Pilviškių miestelio žmonės, 2002 m. rudenį susibūrę į miestelio bendruomenę, imasi įvairių iniciatyvų. Jie gražina viešąsias miestelio erdves, skatina gyventojų užimtumą, sveikatinimą, vietos tradicijų puoselėjimą.

Pilviškietės neįsivaizduoja savo veiklos be kelionių. Rimos Kazakevičienės ir Pilviškių bendruomenės albumo nuotr.

Bendruomenės pirmininkės L.Bieliukienės teigimu, kasmet jos nariai rengia gėlių sodinimo akciją – aktyvesni gyventojai pasėja ir užaugina gėlių daigelių ir juos dovanoja miestelio gėlynams apželdinti. Miestelio viešosiose erdvėse vietos jaunimas pastatė penkis suoliukus.

Kasmet vis prasmingesnė pilviškiečių sumanyta kalėdinio pyrago akcija. Bendruomenės narių iškepti pyragai suteikia džiaugsmo sergantiems, vienišiems, neįgaliems miestelio gyventojams. Pastarosios kalėdinio pyrago akcijos skanumynus moterys jau kepė bendruomenės namuose įsirengtoje virtuvėje. Pyragų kepimas suvienijo ir senjores, ir jaunas merginas, žmones įtraukė į savanorystę.

Bendruomenė jau neįsivaizduoja savo veiklos be ekskursijų. Per trejus metus Pilviškių miestelio gyventojams suorganizuota 10 ekskursijų po Lietuvą, Lenkiją.

Apie dešimtmetį Pilviškiuose tęsiasi ir dalijimosi, paramos daiktais akcija. Jau ne tik miestelio gyventojai, bet ir jų draugai, pažįstami žino, kad atlikusius, nereikalingus vaikų išaugtus drabužius, namų apyvokos daiktus galima atvežti į bendruomenės namus. Šie daiktai čia ilgai neužsibūna – juos pasiima nepasiturintys asmenys, senjorai, vaikus auginančios šeimos.

Žiemos vakarus moterys dažnai leidžia Pilviškių miestelio bendruomenės namuose kurdamos rankdarbius. Auksarankių klubui vadovauja ir įvairių rankdarbių paslapčių moko Marija Ščerbienė. Miestelio moterys tapo ant porceliano, gamina papuošalus ir paveikslus iš odos, o pavasarį margins kiaušinius. Tai tik dalis to, ką moterys veikia žiemos vakarais.

Laiko patikrinti dalykai

Dažnas kalbintas pilviškietis džiaugėsi šio miestelio kultūriniu gyvenimu. Kiekvieną pavasarį į Pilviškius suvažiuoja mėgėjų teatrai ne vien iš Vilkaviškio, bet ir aplinkinių rajonų – vyksta teatrų šventė „Teatrališkasis Pilviškių pavasaris“.

„Kultūriniam darbui atidaviau per 18 metų. Džiaugiuosi, kad mes Pilviškiuose turime tiek meno kolektyvų – tris ansamblius ir mėgėjų teatrą“, – pasakojo Kęstutis Brazys, buvęs ilgametis Pilviškių kultūrinių renginių organizatorius. Jis neseniai išėjo į užtarnautą poilsį, bet kultūrinės veiklos neapleido.

Įžengęs į pilviškiečio drožėjo ir dailininko Antano Mykolaičio kiemą bei namus pasijunti tartum parodoje. Kieme šalia meniškos medinės tvoros rymo iš medžio skobtos skulptūros. Namų priebučio sieną puošia tapytas paveikslas, ties durimis pasitinka dar vienas medinukas. Dalį skulptūrų kūrėjas „apgyvendino“ ir pastogėje.

Pilviškių drožėjo A.Mykolaičio namuose daugėja jo sukurtų medinių skulptūrų. Rimos Kazakevičienės ir Pilviškių bendruomenės albumo nuotr.

Daugelis nustemba išgirdę, kad visus šiuos darbus A.Mykolaitis padarė neturėdamas dirbtuvės. „Niekas netiki, kad tokiomis prastomis sąlygomis galima tiek padaryti. Daug ką išdrožiau su kaltukais žiemą sėdėdamas kambaryje ant kėdutės“, – pasakojo guvus drožėjas.

Pilviškiuose A.Mykolaitis gyvena jau 37 metus. Kol buvo stipresnis, ne tik medį droždavo, bet ir akmenį kaldavo. Jo darbai – išskirtiniai. A>Mykolaitis sukūrė ir Pilviškių herbą, stelą Pilviškių miestelio jubiliejaus proga. Jo kūrinys puošia ir rašytojo Vinco Pietario tėviškę.

Rekomenduojami video