Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gribžinių bendruomenė minėjo Atšvaitų dieną

Eismo saugumu besirūpinanti Gribžinių bendruomenė nuo 2015 metų dalyvauja Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos rengiamame konkurse. Antrasis konkursinis „Eismo saugumas bendruomenėse 2022–2023“ renginys Gribžiniuose vyko spalio 20 d.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos iniciatyva trečiasis spalio ketvirtadienis yra paskelbtas Atšvaitų diena. Kasmet gribžiniškiai susitinka su rajono policijos pareigūnais, kurie primena, kaip elgtis gatvėse ir keliuose tamsiuoju paros metu, kaip svarbu taisyklingai nešioti atšvaitus.

Atšvaitų dieną šiemet su gribžiniškiais minėjusi Klaipėdos rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė A. Zbarauskienė Gribžinių bendruomenę vadina iš pačių saugiausių rajone, nes kasmet organizuoja kelis eismo saugumą skatinančius renginius. Nors bendruomenė nėra gausi, į saugaus eismo renginius susirenka kelios dešimtys gribžiniškių, o neretai dalyvauja kaimynai kvietiniškiai ir smilgyniškiai.

„Atšvaitas – pigiausia gyvybės draudimo rūšis. Tamsiuoju paros metu juostinį atšvaitą užsidėkite ant dešinės rankos kiek aukščiau rankos riešo arba ant kojos – blauzdos srityje. Pakabinamą atšvaitą prisisekite prie palto ar striukės kišenės, kad jis būtų suaugusio žmogaus kelių aukštyje – taip pakabintą atšvaitą lengvai apšvies automobilio žibintai“, – pasakojo ir demonstravo A. Zbarauskienė, atvežusi bendruomenei atšvaitų. Prie drabužių atšvaitas turi būti pritvirtintas taip, kad iš visų pusių būtų gerai matomas ir jo neuždengtų kiti daiktai. „Atšvaitų segėjimas ar kitoks naudojimas nėra rekomendacinio pobūdžio. Tamsiuoju paros metu tai privaloma“, – sakė pareigūnė. Atšvaitų dieną ji dėmesio skyrė ne tik pėsčiųjų, bet ir dviratininkų saugumui keliuose ir gatvėse.

„Kai 2015 metais bendruomenė pradėjo organizuoti saugaus eismo renginius, žmonėms buvo nejauku eiti su atšvaitu tiek kaime, tiek Gargžduose, tačiau dabar kiekvienas išeidamas iš namų jaučia būtinybę segėti atšvaitą“, – sakė Gribžinių bendruomenės narė Kristina Martinkutė-Lengvinienė. Gribžiniuose nėra pėsčiųjų takų, o į mokyklą važiuojantiems mokiniams tenka pereiti Kretingos plentą, todėl bendruomenė ypač rūpinasi savo mažųjų narių saugumu. „Atšvaitas padeda vairuotojams geriau pastebėti pėsčiuosius, tačiau neprarasti budrumo reikėtų, net jei tamsiu paros metu vilkime šviesą atspindinčią liemenę“, – atkreipė dėmesį K. Martinkutė-Lengvinienė.

Inga GIEDRYTĖ

Rekomenduojami video