Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Bukonyse branginama ir kuriama istorija

Bukonys (Jonavos r.) yra įsikūrę netoli Ukmergės–Kėdainių kelio, prie kurio baltuoja kukli Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia, pasitinka įrengtas parkas, seniūnija, kultūros centras, mokykla, buvęs dvaras... Čia gyvena darbštūs žmonės, puoselėjantys istoriją ir kuriantys dabartį.

Iškilo dvaras ir bažnyčia

XVI a. netoli Bukonių ėjo svarbus traktas Varšuva–Sankt Peterburgas. Tačiau XIX a. pradžioje naujai tiesiamas plentas nuo Jonavos pasuko kita kryptimi, ir Bukonys liko nuošalėje, prie plento Ukmergė–Šėta.

Manoma, kad ši strategiškai patogi vieta XVI a. nulėmė ir Bukonių dvaro atsiradimą. Dvaro sodyba XVIII a. priklausė Hoppenams, kurią pasistatė ir valdė LDK iždo tarybos narys, Ukmergės pavieto teisėjas Juozapas Hoppenas. 1787 m. jis pastatė pirmąją Bukonių medinę bažnyčią, o 1829 m. – dabartinę mūrinę. Apie tai byloja legenda, pasakojanti dvarininko sapną, jog po viena jo namo kerte esąs užkastas lobis. Sapne angelas jam įsakė iškasti lobį ir pastatyti mūrinę bažnyčią. Dvarininkas atsikėlęs iš tikrųjų rado lobį, už kurį pastatė ne bažnyčią, o naujus rūmus. Po tokio negarbingo poelgio dvarininką ėmė kankinti blogi sapnai ir tuomet jis pastatė mūrinę bažnyčią.

Dabartiniai dvaro pastatai iškilo XIX a. pirmoje pusėje. Tarpukariu dvaro žemės buvo išparceliuotos – išdalintos naujakuriams, taip pat įsteigta mokykla, veikusi iki 1980 m. Šiuo metu yra išlikę tik dvaro sodybos fragmentai: tinkuoto mūro vienaaukštis ponų namas su medine mansarda, akmens mūro priestatas, senų obelų sodas. Gyvenamasis namas yra stipriai apgriuvęs, nesulaukiantis dabartinio savininko dėmesio.

Šiuo metu yra išlikę tik dvaro sodybos fragmentai: tinkuoto mūro vienaaukštis ponų namas su medine mansarda, akmens mūro priestatas, senų obelų sodas.

Vieninteliai rajone

Klasicizmo stiliaus mūrinė Bukonių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia yra daug kuklesnė už kitas to laikotarpio bažnyčias. Bukoniškiams ji labai svarbi: prieš kelerius metus bendruomenės nariai, matydami irstančią bažnyčią su apipelijusiomis ir suaižėjusiomis sienomis, siūbuojančiu balkonu ir nuo lubų krentančiomis lentelėmis, surėmė pečius ir ją atnaujino, išgražino. Į darbą kibo Bukonių mokyklos-daugiafunkcio centro darbuotojai ir mokiniai, seniūnijos atstovai, būrys savanorių. Visiems darbams vadovavo Elena Tuzovienė – buvusi ilgametė mokyklos direktorė, bažnyčios pastoracinės tarybos narė, įtraukta į 800 žymiausių ir Jonavos kraštui labiausiai nusipelniusių asmenų pirmąjį enciklopedinį biografijų žinyną „Kas yra kas Lietuvoje. Kraštiečiai. Jonava“. Teigiama, kad toks atvejis, kuomet maldos namai buvo prikelti antram gyvenimui pačių gyventojų rankomis ir lėšomis – pirmasis Jonavos rajone, o galbūt ir Lietuvoje.

2019 m. Bukonyse naujomis spalvomis sušvito kultūros centras.

Asociacija „Bukonių krašto šeimos namai“ tikisi, kad artimiausiu metu bus rekonstruoti ir parapijos namai bei sutvarkyta jų aplinka. Parapijos namuose šiuo metu glaudžiasi „Dienos centras“, kurį lanko 15 vaikų iš socialiai remtinų šeimų. Karantino metu asociacija maistu aprūpina ne tik vaikus, bet ir socialiai remtinas, daugiavaikes, socialinės rizikos šeimas bei vienišus žmones. „Maistu aprūpiname net 130 Bukonių seniūnijos žmonių. Lauknešėlius jiems pristato savanoriai“, – pasakojo asociacijos vadovė E.Tuzovienė.

Įgyvendina sumanymus

Prieš dvejus metus bendruomenė sutvarkė ir bažnyčios šventorių, iš žemių iškėlė didžiulį akmenį, kurio prieš tai visai nesimatė. Šis akmuo žymėjo bažnyčios fundatoriaus, dvarininko J.Hoppeno kapą. Dabar sutvarkytoje kapavietėje žydi gėlės.

Tikinčiųjų bendruomenė džiaugiasi, kad Bukonių seniūno Arturo Narkevičiaus ir jo vadovaujamų seniūnijos vyrų pagalba buvo suremontuota šventoriaus tvora, o asociacijos „Bukonių krašto šeimos namai“ projektu inicijuotas kryžiaus pastatymas. Bukoniškiams 7 metrų aukščio ąžuolinį kryžių su užrašu „Dieve, globok Bukonių krašto šeimas“ išdrožė garsus Lietuvos skulptorius ir architektas Vytautas Nalivaika. Kryžių padovanojo Urbų ir Vienažindžių šeimos. Tikimasi, kad šiuo kryžiumi bus globojamos Bukonių krašto šeimos, kurių tikėjimas turėtų dar labiau sutvirtėti.

Pernai prisimenant lygiai prieš 100 metų vykusius istorinius įvykius Bukonių krašte, Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje buvo atidengtas paminklas Vyties Kryžiaus kavalieriams ir 1918–1920 metų savanoriams.

Šviesulys – mokykla

Bukonių šviesulys – pradinė mokykla, kuriai ateinančiais metais sukaks 100 metų, kai buvo įsteigta. Tuo metu ji veikė buvusiame dvare. 1922 m. vasario mėn. duomenimis, pradžios mokykloje mokėsi 46 mokiniai. Dokumentuose nurodoma, kad tais metais iš 1 235 gyventojų Bukonyse 188 vaikai buvo mokyklinio amžiaus. Taigi mokyklą lankė ketvirtadalis mokyklinio amžiaus vaikų.

mokykla

Nuo to laiko Bukonių mokykla ne kartą keitė savo pavadinimą. Dabar ji – Bukonių mokykla-daugiafunkcis centras, esantis pačiame gyvenvietės centre. Ši mokymo įstaiga neeilinė – jai prieš penkerius metus buvo suteiktas „Geros mokyklos“ vardas, nes čia dirbantys pedagogai visą meilę skiria ugdytinių labui. Šios mokyklos direktorė Dalia Autukienė džiaugėsi įstaigos ikimokykliniu ir priešmokykliniu ugdymu, taip pat joje mokosi ir 1–10 klasių mokiniai. Dirba kolektyvas, kuriam rūpi kiekvieno vaiko saugumas, individuali asmeninė pažanga.

Diegiamos šiuolaikinės technologijos, puiki materialinė bazė, puoselėjama mokyklos aplinka ugdytiniams padeda visapusiškai stiprinti įvairias kompetencijas. Pedagogų skatinami mokiniai aktyviai dalyvauja sportinėje, skautų, lyderystės ugdymo, sveikatos stiprinimo, meninėje, robotikos, informacinių technologijų įgūdžių tobulinimo veiklose. 2019-ųjų pabaigoje Nacionalinio sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo ir aktyvių mokyklų veiklos koordinavimo komisija, įvertinusi mokyklos bendruomenės veiklą sveikatos stiprinimo srityje, pratęsė sveikatą stiprinančios mokyklos statuso galiojimo laiką.

Kultūrinis gyvenimas

Pasak D.Autukienės, Bukonyse nuolat įgyvendinami įvairūs sumanymai. Praėjusiais metais šalia seniūnijos buvo pastatytas meniškas knygų namelis, kurį kartu su mokiniais sukūrė technologijų mokytojas Vidmantas Smilgaitis. Smagu, jog bukoniškiai aktyviai skaito namelyje esančią literatūrą, su bendraminčiais dalijasi perskaitytais leidiniais. Juk ne veltui sakoma, kad atsitiktinai perskaityta gera knyga gali visam laikui pakeisti žmogaus likimą.

Bukonių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje atidengtas paminklas Vyties Kryžiaus kavalieriams ir 1918–1920 metų savanoriams.

Pernai Bukonyse naujomis spalvomis sušvito kultūros centras. Po renovacijos pastatas pasikeitė neatpažįstamai. Buvo atnaujinta ne tik jo išorė, bet ir vidus: apšiltintos sienos, pakeistos durys, langai, grindys, įrengta šildymo-vėdinimo sistema, signalizacija. Kultūros centre naujai susikūrė folkloro ansamblis „Žadupė“ ir jaunimo vokalinė grupė „Aidija“, kuriems vadovauja meno vadovė Valerija Degutienė, o jai talkina muzikantas Vytautas Mitrulevičius. Bukoniškius ir svečius į renginius, koncertus tiek kultūros centre, tiek Bukonių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje kviečia centro vadovė Karolina Petrenčiuk-Naujokienė.

Bukoniškiai mena šiltą susitikimą su prezidento Gitano Nausėdos žmona Diana.

Parkas su prasmingomis aikštelėmis

Seniūno A.Narkevičiaus iniciatyva Bukonyse įrengtas parkas, trinkelėmis iškloti takeliai su aikštelėmis ir poilsiui skirtais suoliukais. Aikštelės turės savo paskirtį. Pirmoji aikštelė skirta šachmatų mėgėjams – joje pastatytas akmeninis šachmatų stalas. „Artimiausiu metu ant stalo bus pritvirtinta lentelė su užrašu: „Mokytojo Stasio Saldūno atminimui“. Šviesios atminties lietuvių kalbos ir kūno kultūros mokytojas buvo šachmatų entuziastas, šia „liga“ užkrėtęs ir savo mokinius, varžybose pelnydavusius prizines vietas. Jis buvo subūręs ir šachmatų klubą „Bokštas“. Ateinančiais metais paminėsime a. a. S.Saldūno 100-ąsias gimimo metines. Šilti atsiminimai apie mokytoją iki šiolei yra išlikę jo ugdytinių, gyvenančių Bukonyse, širdyse“, – sakė D.Autukienė.

Parko aikštelėje esantis akmeninis šachmatų stalas įamžins a. a. mokytojo S.Saldūno atminimą.

Šachmatų stalas yra pagamintas iš Bukonių laukų akmens riedulio, kurį iškėlė kelininkai, ruošdami asfaltavimui kelią Bukonys–Pasoda. Stalą pagamino UAB „Arstonas“, kurios direktorius Arvydas Ivanauskas iš karto suprato idėją ir puikiai ją įgyvendino. Riedulį akmens meistrams nugabeno ir pagamintą stalą parvežė ūkininkas Sigitas Vensbergas, geranoriškai prisidėjęs prie projekto įgyvendinimo.

Šalia aikštelės priklaupė angelas, žvelgiantis į bažnyčią ir saugantis žaidžiančius. Angelo skulptūrą sukūrė medžio meistrai Gintaras Trakanavičius ir Artūras Narkevičius su pagalbininkais.

Kitos parko aikštelės taip pat atras savo temą ir bus panaudotos pagal paskirtį.

Bukonyse akį patraukia Vladimiro Sadovskio sodyba su išpuoselėta aplinka.

Asociacijos „Bukonių kaimo bendruomenė“ pirmininkė D.Autukienė pasakojo, kad minėti darbai buvo atlikti dėka projekto „Savanoriškas jaunimas – per amatus į lyderystę“, įgyvendinto kartu su VšĮ „Deko resto“. Jaunimas ir bendruomenės nariai lankėsi ne tik akmenskaldžių, bet ir dailininkų, medžio meistrų užsiėmimuose, dalyvavo karių, ugniagesių, policininkų pratybose, domėjosi poetų kūryba, krašto istorija.

Bukonyse pradedamas auginti ir vaikystės sodas. E.Tuzovienė pasidžiaugė, kad jame veši vardinės vaikų, gimusių Bukonyse, obelaitės. Šis sodas kiekvienais metais tik didės.

Rekomenduojami video