Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Atsodino seną lietuvišką sodą, čia rado vietą įamžinti poeto Justino Marcinkevičiaus atminimą

Praėjusį sekmadienį grupė visuomenininkų, nepabūgę žvarbaus ir šalto oro vaizdingoje sostinės Karoliniškių parko pievoje rinkosi sodinti medžių? Šioje vietoje puoselėjama idėja įrengti regyklą bei įmažinti poeto Justino Marcinkevičiaus atminimą.

Apie tai pasakoja visuomeninio judėjimo „Basos mamos“ įkūrėja Vitalija Jankauskaitė.

 -Kas gi įvyko Karoliniškų pievelėje praėjusį sekmadienį?

-Visuomenininkai “Basos mamos”, Lietuvos arboristikos centras, skulptorius Mindaugas Jankauskas, gydytojas Vytautas Abraitis ir daugelis kitų Vilniuje Karoliniškių mikrorajone atsodinome seną sodą. Sodinome išskirtinai senąsias Lietuvoje buvusias obelų veisles, kurios šiandien jau retos. Sodinome su mintimi, kad ši graži vieta – nors Vilniaus viduryje, bet primenanti lietuvišką kaimą, labai tiktų poeto Justino Marcinkevičiaus atminimo įamžinimui. Kartu su architektais ir kitais specialistais rengiame vizualizaciją, pagal kurią siūlysime Vilniaus miesto savivaldybei įrengti regyklą su paminklu poetui. Tieisiog pati vieta leidžia pastatyti apžvalgos regyklą, iš kurios atsivertų vaizdai į Vilnių.

Žinoma, tai tik pradinė idėja. Būtų skelbiamas šio užmanymo projekto konkursas. Bet mums atrodo, kad geresnės vietos sunku būtų rasti. Tam pritaria ir poeto giminaičiai. Sekmadienį talkoje dalyvavo ir poeto anūkė Salomėja kartu su savo dukryte. Ji pripažino, kad poeto artimieji išgyvena sunkų laikotarpį dėl netikėto ir skaudos puolimo viešojoje erdvėje, bet tuo pačiu džiaugiasi, kad yra žmonių, kurie siekia įamžinti J. Marcinkevičiaus atminimą, kurie buriasi ir žadina kitus.

-Kaip į tai reaguoja sostinės valdžia?

-Miesto valdžiai oficialiai kol kas nesame išsakę savo idėjos. Buvome gavę leidimą obelims atsodinti, o dabar rengiamės kitam projekto etapui.

-Ar yra tolesnis planas ką daryti?

-Šiuo metu tautos paminklui širdžių poetui J. Marcinkevičiui yra surinkta apie 35 tūkstančiai eurų. Žinoma, tai nėra visa reikalinga suma.

-Kaip galima paremti šią idėją?

Aukoti galima: VšĮ Basos mamos LT863500010014967622 Paskirtis: J. Marcinkevičiaus paminklui

Rekomenduojami video