Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Slyvos pagerins savijautą

 Rugsėjį džiugina slyvomis aplipusios medžių šakos. Nors šie kaulavaisiai sultingi ir saldūs, kalorijų jie turi mažai, o nauda sveikatai – neišmatuojama.

Mėsingame slyvų minkštime ir odelėje gausu pektinų ir ląstelienos. Būtent dėl šios priežasties slyvos taip puikiai reguliuoja virškinimą ir yra puikus vaistas nuo vidurių užkietėjimo. Slyvose labai daug mineralinių medžiagų, itin naudingų širdininkams ir hipertonikams. Šiuose kaulavaisiuose yra vitamino K, gerinančio kraujo sudėtį bei užkertančio kelią trombozei, ir vitamino P, stiprinančio tiek stambiųjų arterijų, tiek smulkiųjų kapiliarų sieneles. Yra ir kalcio bei natrio, pakankamai fosforo, cinko, jodo, chromo, vario ir fluoro.

Nepagailėta slyvoms ir vitaminų C, A, PP, B grupės vitaminų. Todėl valgydami slyvas pagerinsite ne tik sveikatą, bet ir savijautą: pakils nuotaika, pagerės atmintis, jausitės žvalesni ir darbingesni.

Toks mineralų ir vitaminų derinys daro slyvas nepaprastai naudingas žmonėms, kenčiantiems dėl padidėjusio kraujospūdžio, pernelyg silpnų kraujagyslių sienelių ar anemijos. Be to, slyvose esančios sveikatai naudingos medžiagos išlieka net kaulavaisius perdirbus.

Kuo naudingos džiovintos slyvos?

  • Vertingų medžiagų koncentracija jose yra didesnė, negu šviežiuose vaisiuose.
  • Saugo dantų emalį nuo pažeidimų, jį stiprina, užkerta kelią ėduonies atsiradimui.
  • Pasižymi gana stipriu antibakteriniu poveikiu.
  • Didina darbingumą, palaiko gerą organizmo tonusą.
  • Reguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme.
  • Jaunina ir gerina visų vidaus organų būklę.

Slyvų čatnis

Flickr.com nuotr.

Reikės: 450 g mėlynųjų slyvų, 200 g saldžiarūgščių obuolių, 1 mažo svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto tarkuotos imbiero šaknies, 250 ml raudonojo vyno acto, 250 g cukraus, 1 žiupsnelio džiovintos aitriosios paprikos, druskos, 1 šaukštelio kiniškų penkių prieskonių mišinio.

Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais. Susmulkinkite česnakus.

Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės. Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.

Vištiena su slyvomis

vištiena

Reikės: 4 vištienos ketvirčių, 2 šaukštų medaus, 3 šaukštų skystų garstyčių su grūdeliais, 2 raudonųjų svogūnų, 6 raudonųjų slyvų, šlakelio aliejaus, čiobrelių, 15 g sviesto, mėgstamų prieskonių.

Vištienos ketvirčius perpjaukite pusiau. Dubenyje sumaišykite garstyčias su medumi ir gauta tyre aptepkite vištienos gabalėlius. Svogūnus supjaustykite vertikaliai į 6–8 dalis, slyvas perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Sumaišykite slyvas ir svogūnus su aliejumi ir čiobreliais bei mėgstamais prieskoniais. Sudėkite į kepimo formą kartu su vištiena (odele į viršų). Ant viršaus retais tarpais išdėliokite sviesto gabalėlius. Kepkite 200°С orkaitėje 40 minučių.

Vokiškas slyvų pyragas

Flickr.com nuotr.

Reikės: 600 g slyvų, 180 g miltų, 80 g saldžios grietinėlės sviesto, 80 g cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 kiaušinio trynio.

Sviestą, kad suminkštėtų, palaikykite kambario temperatūroje ir išmaišykite su cukrumi ir kiaušinio tryniu. Į gautą masę suberkite kepimo miltelius ir miltus. Išminkykite tešlą. Apvalią kepimo formą išklokite tešla. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir padalykite jas į keturias dalis. Slyvų puseles dėkite minkštimu į viršų – taip užpildykite visą kepimo formą. Geriausia pirmą eilę pradėti dėti nuo krašto ir artėti kepimo formos vidurio link. Kepkite 180°С įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.

 

Rekomenduojami video