Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nelegalūs migrantai šturmuoja valstybės sieną: ką daryti?

Baltarusijos valdžios prie šios valstybės sienos sutelkti tūkstančiai nelegalių migrantų bando prasiveržti į Lietuvą ir Lenkiją. Kaip atremti tokias hibridinio karo atakas?

Turėtų būti reaguojama griežtai

Lenkija reagavo gerai, pakankamai stipriai, neįsileido jų per sieną. Tai pirmasis žingsnis, kuris, mano požiūriu, buvo teisingas. Antras svarbus dalykas – mums turbūt nereikėtų tikėtis, kad tokioje situacijoje pavyks išvengti panašių išpuolių. Taip galvoti būtų tiesiog naivu. Vakar per TV žinias mačiau, kad premjerė buvo surengusi vadinamųjų jėgos struktūrų vadovų pasitarimą, ir turbūt buvo priimti atitinkami sprendimai. Negalima sakyti, kad niekas nieko nedaro. Manyčiau, kad, esant tokiai situacijai, pirmiausia turėtų būti stiprinama sienos apsauga. Nežinau, ar yra peržiūrinėjama Valstybės sienos apsaugos tarnybos struktūra, bet reikia suprasti, kad pasieniečiai iki šiol turėjo rūpinti sienos apsauga, o ne jos gynyba. Tad tikėtis, kad be tam tikrų struktūrinių tarnybos pakeitimų, pareigūnų skaičiaus didinimo pavyks apginti sieną, būtų labai sunku. Lenkiu galvą prieš pasieniečius, kad jie dabartinėmis sąlygomis gerai tvarkosi. Manyčiau, nedelsiant turėtų būti pasitelkta kariuomenė, nes bandymų jėga prasiveržti per sieną tikrai bus. Turi būti pasitelktos ir reikiamos techninės priemonės: nepilotuojami orlaiviai, Savanorių pajėgų lengvoji aviacija. Dronai ir lengvieji lėktuvai turėtų nedelsiant pradėti patruliavimą pasienyje, žvalgydami gretimą teritoriją. Nebūna taip, kad vakar kuriame nors pasienio rajone Baltarusijos pusėje nebuvo besigrupuojančių atvykėlių, o šiandien jau yra. Jų judėjimas iš oro yra gerai matomas, todėl telkimosi vietose atitinkamai turėtų būti koncentruojamos ir mūsų pajėgos, kurios būtų pasiruošusios atremti bandymus prasiveržti. Kiek teko matyti TV reportažuose, mūsų pasieniečiai nelabai turi specialiųjų priemonių. Juk turėtų būti skydų, šalmų, kitų priemonių, kad pareigūnai galėtų saugiai atlikti savo užduotis. Čia jau ne 5 ar 10 migrantų bandymas kirsti sieną, akivaizdu, kad Baltarusijos valdžia organizuoja nelegalius migrantus, ir jų srautas nesustos. Todėl manau, atleiskite, kad turėtų būti reaguojama griežtai: minia neturi būti įleista jokiomis sąlygomis. Juk tai yra ne kas kita, kaip mūsų valstybės užpuolimas.

========== (bent 10 zenklu '=')

Tai žaidimas su kraujo kvapu

Jau vasarą buvo aišku, kad toks scenarijus labiausiai tikėtinas. Dar tada man teko apie tai kalbėti ir rašyti. Paprastai nelegalūs imigrantai pasienyje iš pavienių grupių buriasi į didesnes, šios – į dar stambesnes, o paskui formuoja kolonas ir pradeda šturmą, jei čia tinka toks žodis. Visi puikiai supranta, kad prieš žmonių koloną nieko negalima padaryti. Tokiu atveju reikia iš esmės kitaip spręsti. Ir, matyt, tas sprendimas artėja. Dabar tie žmonės sustojo prie Lenkijos sienos, pasistatė palapines, laukia. Manau, tai tęsis dvi savaites. O per tą laiką, matyt, Baltarusijos režimas kels labai didelį triukšmą, jam padės kai kas kaimynystėje, bus būgnijama ir trimituojama per visą pasaulį, įskaitant Jungtines Tautas, įvairias nevyriausybines, žmogaus teisių gynimo organizacijas. Bus garsiai šaukiama, kad su migrantais elgiamasi blogai, kad nepaisoma žmogaus teisių. Lukašenka specialiai tą daro, nes nori parodyti, kad jam skirti priekaištai dėl pamintų žmogaus teisių yra fiktyvūs: atseit pasižiūrėkit, kas aplinkui darosi! Čia toks žaidimas, bet jis su kraujo kvapu. Manau, kad Lietuva turėtų greitai ištiesti pagalbos ranką Lenkijai. Neabejoju, kad vadovai tą daro, ir susiskambina, ir susisiekia, bet reikia tą parodyti. Dabar matome, kad šios krizės akivaizdoje į pasitarimus įsijungia ir Vokietija, ir Prancūzija, ir Europos Komisija neliks nuošalyje. Tokie procesai vyks, bet žmonės jau yra prie sienų, jų gana daug, ir bus vis daugiau. Dalis jų neišvengiamai eis ir į Lietuvą. Reikėtų padaryti vadinamąjį smegenų šturmą ir įvertinti, ką šiuo metu galime padaryti. Manau, kad vis dėlto nemažą dalį teks įsileisti – galbūt moteris, vaikus. Tuo labai spekuliuojama, be to, egzistuoja ir žmogiškumo klausimas, nes tarp tų žmonių yra daug apgautų. Nežinau, ar tokioje situacijoje galima ką nors daryti drastiškai, turbūt reikėtų veikti pasirinktinai. Parodyti, kad aklinai neužsidarome, palaikome europietišką imigracijos politiką. Bet po to, kai Baltarusijos režimas išsisems, o tai neišvengiama, uždėti tokias ES sankcijas Lukašenkai, kad suprastų, jog už viską teks sumokėti labai didelę kainą.

Kalbėjosi Arvydas Praninskas

Rekomenduojami video