Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip apsaugoti greitosios pagalbos medikus nuo išpuolių?

Nuolat girdime pranešimus apie greitosios medicinos pagalbos darbuotojų užpuolimus, smurtą prieš juos, grasinimus ir įžeidinėjimus. Artėjant šventėms grėsmė savo pareigą vykdantiems medikams turbūt vis didės.

Apsvaigusiam įstatymas nerūpi

Matote, jeigu žmogus yra neadekvatus arba neblaivus, labai sunku medikus apsaugoti nuo išpuolių. Nelabai tokiais atvejais apsvaigusiems darys įspūdį ir Seimo svarstomas sprendimas dėl administracinės atsakomybės už viešąsias paslaugas teikiančių asmenų garbės ir orumo pažeminimą. Jeigu jis apsvaigęs ir neadekvatus, greičiausiai nė neprisimins, koks įstatymas yra priimtas. Nuo tokių asmenų išpuolių vargiai apsisaugosi, bet, kiek žinau, jeigu greitosios pagalbos medikai numano, kad gali kilti tam tikra grėsmė, prašo policijos pareigūnų pagalbos. Jie važiuoja kartu pas neramų, agresyvų žmogų. O jeigu kalbėtume apie tuos žmones, kurie nesmurtauja, nekelia kažkokios fizinės grėsmės, o tik atsikalbinėja, nevykdo tam tikrų nurodymų, tai galima pasvarstyti, ką tokiais atvejais daryti. Jeigu tie nurodymai susiję su sveikatos būkle, tai diskusija dėl to nebus lengva: atsimename, kiek klausimų buvo kilę dėl vakcinacijos, ar žmogus turi teisę jos atsisakyti ir panašiai. Jeigu iškviesti medikai duoda medicininį nurodymą, bet nėra tiesioginio pavojaus asmens ar kitų asmenų gyvybei ir sveikatai, tada nėra galimybių varžyti žmogaus laisvių. Jis yra laisvas apsispręsti. Pavyzdžiui, sergantis onkologine liga gali atsisakyti gydymo, nors aišku, kad dėl to jam pačiam bus padaryta didelė žala. O jeigu kalbėtume apie tokius žmones, kurie tiesiog elgiasi chamiškai, nepagarbiai bendrauja su greitosios pagalbos darbuotojais, tai tokiu atveju gal ir galima būtų priimti sprendimą dėl administracinės atsakomybės už jų garbės ir orumo pažeminimą. Statutiniai pareigūnai šia prasme saugomi įstatymo. Tik gali kilti klausimų, kas bus vertinama kaip įžeidimas? Kaip reikės nustatyti, kad į iškvietimą atvykę medikai buvo įžeisti? Ar neteks jiems filmuoti, kaip atlieka savo darbą? Kita vertus, ar galima filmuoti pacientą? Vėl prasidės visokių reikalų... Žodžiu, atrodo tarsi paprasta, bet iš tikrųjų taip nėra, nes iškils įrodymų klausimas ir kiti panašūs dalykai. Šiaip medikai turi neblogą pasitikėjimą visuomenėje. Aišku, tas laukinis kapitalizmas mus gerokai sugadino, nes ir su medikais, ir su mokytojais elgiamės tiesiog kaip su paslaugų teikėjais. O taip elgtis nereikėtų su niekuo.

Kalbėjosi Arvydas Praninskas

========== (bent 10 zenklu '=')

Ir pats esu sulaukęs grasinimų

Galiu patvirtinti, kad tai rimta problema, nes pats savo profesinę karjerą pradėjau dirbdamas greitojoje pagalboje. Iš pradžių – sanitaru, paskui medicinos felčeriu. Teko 5 metus važinėti greitosios pagalbos automobiliu, teikti skubią pagalbą pacientams. Esu ir pats susidūręs su tam tikrais grasinimais, bet, aišku, reikia būti atsargiam: jeigu gavus iškvietimą kildavo įtarimas, kad žmogus gali būti agresyvus, kviesdavome kartu važiuoti policijos pareigūnus. Išpuolių prieš greitosios pagalbos medikus dabar turbūt yra ne mažiau, nei tuo metu, kai pats joje dirbau. Ką reikėtų daryti? Seime dabar pradėtos svarstyti Administracinių nusižengimų kodekso pataisos, šiam įstatymo projektui pritarta po pateikimo. Ten yra numatyta atsakomybė dėl asmenų, kurie teikia viešąsias paslaugas, garbės ir orumo žeminimo. Gali būti, kad Administracinių nusižengimų kodekse bus numatyta atsakomybė už tokius išpuolius ir prieš medikus, ir prieš mokytojus, ir prieš kitų profesijų atstovus. Čia vienas dalykas. Kitas – tikimės, kad reorganizavus greitosios pagalbos tarnybą, ją centralizavus, į tam tikrus iškvietimus, kuriuos atrinktų dispečeriai, būtų iš karto siunčiama ne tik greitoji pagalba, bet ir policijos ar net priešgaisrinės saugos ekipažai. Taip daroma Vakarų šalyse, ir netgi visų iškvietimų atvejais. Mes taip pat bandysime tą daryti, kad į potencialiai rizikingą įvykį, galintį kelti pavojų medikams, iškart vyktų ir policijos pareigūnai. Nors ir dabar jie neatsisako palydėti greitosios pagalbos ekipažų tais atvejais, kai dispečeriai įtaria tam tikrą grėsmę, tačiau ateityje tai daryti jau būtų privaloma. Žinoma, kiekvienam reikia saugotis ir individualiai, kad nebūtų tokių atvejų, kaip su Vilniaus greitosios pagalbos paramediku. Jeigu dėl kito žmogaus agresyvumo ar kitokių aplinkybių nesi įsitikinęs, kad gali saugiai teikti medicinos paslaugas atvykęs į iškvietimą, tokiais atvejais tikriausiai nereikėtų pulti padėti rizikuojant net savo paties gyvybe. Pirmiausia reikėtų įsitikinti, kad ta aplinka yra saugi. Taigi, kaip sakiau, Administracinių nusižengimų kodekso pataisos jau pradėtos svarstyti, ir tai bus pagrindas taikyti atsakomybę už medikams sukeltą pavojų.

Kalbėjosi Arvydas Praninskas

Rekomenduojami video