Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ką išduoda įtampa dėl Vasario 16-osios minėjimo?

Valstybės saugumo organai perspėjo apie neįtakingų atskalūnų rengiamas provokacijas. Visuomenės informavimo priemonės paragino gyventojus nepasiduoti valstybei priešiškų užsienio jėgų kurstymams. Teisėtvarkos pareigūnai ėmėsi papildomų priemonių viešajai tvarkai užtikrinti. Kokiai Vasario 16-ajai šitaip ruošėsi Lietuvos valdžia – 1972 ar 2022 metų?

Reikėtų Lojalumo paso

Man atrodo, būtų paprasčiausia, jeigu pasibaigus galimybių paso galiojimui būtų įvestas lojalumo pasas. Jį, pavyzdžiui, galėtų išduoti savivaldybės kartu su to miesto ar rajono valdančiosios partijos skyriaus vadovais. Gauni lojalumo pasą, ir gali dalyvauti visuose renginiuose, valstybės šventėse. Ir viskas bus gerai: nei triukšmo, nei plakatų, nei pasipiktinimo. Plos kada reikia, šauks kada reikia.

Štai kalbame Vasario 16-osios išvakarėse, nežinau, bus ar nebus kokių ekscesų. Aš džiaugiuosi, kad yra žmonių, kurie neabejingi valstybėje vykstantiems procesams. Geriems, blogiems – nesvarbu. Svarbu, kad nėra abejingi. O atskalūnų, kaip sako Valstybės saugumo departamentas, matyt, buvo ir bus. Matyt, jiems svarbu ne patys procesai, bet noras patiems susireikšminti, gal pasistumdyti.

Jeigu kalbėtume apie vadinamąjį signatarų balkoną, profesoriaus Vytauto Landsbergio pasisakymą, tai reikia pasakyti, kad tokia yra viešojo asmens dalia. Kartais tas viešasis asmuo gauna ordinus ir medalius neaišku už ką, bet jis turi pareigą kartais neaišku už ką ir gauti velnių arba išklausyti žmonių nepasitenkinimą. Jeigu ir bus toks nepasitenkinimas – šito aš irgi nesureikšminu – galbūt ir profesoriui būtų naudinga susipažinti su faktu, kad ne visa tauta turbūt nešioja jį ant rankų. Yra ir kitokių žmonių. Jeigu tokie ekscesai – švilpimas ir panašiai – vyktų per valstybinius renginius, pavyzdžiui, per valstybės vėliavos pakėlimą prie prezidentūros, tai vertinčiau kritiškai, nes vienaip ar kitaip tai yra valstybės atributika. O pasisakymas iš Signatarų namų balkono... Kiek žinau, bent jau Kovo 11 d. akto signatarai nieko nėra delegavę iš ten pasisakyti. Dėl Vasario 16-osios signatarų, tai, atvirai pasakius, nežinau. Irgi neturiu duomenų, kad jie ką nors būtų delegavę. Tai ne valstybės renginys, tai jau suvalstybinta iniciatyva. Dar kartą pasikartosiu: dideliame žmonių susibūrime visokių atskalūnų būna. Manau, kad ir dideli profesoriaus gerbėjai bei šalininkai, ir priešingo nusistatymo žmonės turėtų remtis sveiku protu, neleisti kažkokių ypatingų ekscesų. O jeigu nebus vieningų plojimų, tai ką jau darysi. Atleiskite, bet taip jau būna.

========== (bent 10 zenklu '=')

Bijo, kad bus pasinaudota žmonių nepasitenkinimu

Man maždaug viskas aišku. Situacija yra tokia, kad ir visoje Europoje, ir visame pasaulyje vyksta ekonominė krizė. Vyriausybės bando kažkaip su ja kovoti. Nepasakyčiau, kad ir Europoje, ir Lietuvoje tai daroma protingai. O Lietuvos žmonės savo kailiu jaučia tą keistą valstybės valdymą. Turbūt jaučia ir kaimas, ir miestas. Aš pergyvenu dėl to, kad Lietuvoje buvo trys geros vištos, kurios dėjo auksinius kiaušinius. Tai „Lietuvos geležinkeliai“, Klaipėdos uostas ir prekyba, taip pat ir su rytinėmis kaimynėmis. Į Vakarus su savo prekėmis sunku įsibrauti, nors įsibrauname. Pasirodo, sugebame tas auksinius kiaušinius dedančias vištas pjauti! Pirmiausia, iš mūsų niekas ypatingai nereikalavo, kad uždraustume iš Baltarusijos per Lietuvą geležinkeliu vežioti tas kalio trąšas. Ne, pasirodo, mes būtinai norime pirma garvežio bėgti! Iš mūsų niekas nereikalavo, kad mes įkurtume Taivaniečių atstovybę. Ne, mes patys šokom į priekį. Tada, atsiprašau, aš nesuprantu, kam mes tarnaujame? Lietuvos žmonėms ar Europos Sąjungai, Jungtinėms Valstijoms? Taip, jas reikia gerbti, bet ne gultis po jomis. Reikia santūriau viską daryti.

Valdžia bijo, kad tuo žmonių nepasitenkinimu bus pasinaudota organizuojant įvairius renginius. Žinau, kad tam tikra dalis Lietuvos žmonių, galbūt net dauguma, nenori, kad pas mus ateitų kai kurios Vakarų civilizacijos grimasos. Šeimos niekinimas, vaikų auklėjimas kažkokiame keistame pasaulyje, kur nėra tėčio ir mamos, o yra gimdytojas Nr.1 ir gimdytojas Nr.2. Kol kas Lietuvos dėl to dar neprispaudė, bet tai ateina. Ir lietuviai tuo yra nepatenkinti. Šiuo atžvilgiu lietuvių tauta yra gana sveika. Ji bando išgelbėti savo genofondą. O ta kultūra jį naikina. Europai tas genofondas nereikalingas. Dar vienas dalykas – perdėta tolerancija. Suprantu pabėgėlius, kurie bėga nuo karo, nors tą karą sukėlė tie patys Vakarai. Kokių perkūnų reikėjo naikinti Artimųjų Rytų valstybes? Taip, jos labai nepatiko europiečiams, bet vietoj to atsirado banditų gaujos, kurios kovoja su visais, ir nesuprasi, kuris pabėgėlis nuo karo pabėgo, kuris ieško geresnio kąsnio, o kuris yra banditas, ateinantis pabanditauti. Ir ką dabar – visus priimti, visais pasirūpinti? Kiekvieną žingsnį juk reikia apgalvoti.

Kalbėjosi Arvydas Praninskas

Rekomenduojami video