Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ar didina grėsmę Lietuvai bendra Baltarusijos ir Rusijos karinė grupuotė?

Baltarusijos vakarinėje dalyje formuojama bendra su Rusija karinė grupuotė. Remiantis Minsko pranešimais, tai daroma dėl „įtampos paaštrėjimo“ ir tariamų Ukrainos planų surengti atakas Baltarusijos teritorijoje.

Nematau kitokio pasirinkimo

Be abejonės kiekvienas naujas karinis veiksmas prieš mūsų brolius ir seseris ukrainiečius pažeidžia ir mūsų pačių saugumą. Šiandien duodamas interviu baltarusių demokratiškai žiniasklaidai sakiau, kad toks įvykis tampa labai svarbiu pasirinkimu patiems baltarusiams. Mes nuoširdžiai juos matome Europos dalimi, o ne nusikaltėlių suole kartu su Putinu. Nes vis tiek ateis laikas, kai už šituos nusikaltimus bus teisiami juos vykdę asmenys, o gal ir juose dalyvavusios tautos. Šie ir ateinantys metai gali būti išskirtinės svarbos apsisprendžiant, pavyzdžiui, dėl Ukrainos narystės ES derybų pradžios ar galbūt netgi dėl jos narystės NATO. Faktiškai perbraižomi Europos žemėlapiai. Ukrainiečiai nemato jokios kitos išeities: tik Vakarai juos gali apsaugoti nuo tokių karo nusikaltimų. Taigi baltarusiai turėtų suprasti, kad susitepti krauju žudant kaimynus, nustumti baltarusių tautą į nusikaltėlių suolą kartu su rusų tauta – tai Putino interesas. Kad jų abiejų ilgam nenorėtų tarp savęs matyti Europos tautos. Prisiminkime, kad po Antrojo pasaulinio karo dar labai ilgai buvo priekaištaujama vokiečiams, visai tuometinei jų kartai, dėl to, kas įvyko. Manau, kad baltarusiams dabar kaip tik yra galimybė – ypač žinant, kad gal tik 3 proc. jų realiai remia karinius veiksmus prieš Ukrainą, o didžioji dauguma gyventojų pasisako prieš tai, ir tuo jie gana ryškiai skiriasi nuo rusų – padaryti tą posūkį. Ir jeigu Baltarusijos piliečius Lukašenka sumanys stumti į karo mašiną ir nusikaltimą, tai laikas pasipriešinti ir stoti į gretas tų, kurie kariauja su režimu. Tuo labiau kad tą iš esmės daro Baltarusiją jau okupavusios jėgos, kurios naikina baltarusių laisvės ir nepriklausomybės likučius. Tokiu žingsniu jie bando sunaikinti ir tos europinės vilties likučius. Tad kaip tik reikėtų stoti į bendrą kovą, į kurią stojo praktiškai visas civilizuotas pasaulis, išskyrus gal tik kelias teroristines valstybes. Tiesą sakant, nematau jokio kito pasirinkimo. Nejaugi baltarusiai, taikiausia tauta, labiausiai nukentėjusi nuo karo, stos į nusikaltėlių chuntos pusę ir žudys nekaltus žmones Ukrainoje? Aš tuo negaliu patikėti. Manau, kad to nebus.

Kalbėjosi Arvydas Praninskas

========== (bent 10 zenklu '=')

Karas priartėtų prie NATO sienų

Susirūpinti bet kuriuo atveju reikia – ir dėl to, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje, turiu galvoje raketines atakas, o tai reiškia karo eskalaciją, kuri visada plečiasi, ir dėl to, kas dedasi Baltarusijoje. Žinoma, ta bendra Rusijos ir Baltarusijos grupuotė yra papildomas grėsmės faktorius. Tokių įvykių akivaizdoje mums nereikėtų būti vien stebėtojais nuo sofos. Manau, kad mūsų krašto apsauga imasi atitinkamų priemonių. Anksčiau maniau, kad Lukašenka neįsitrauks į Rusijos karą prieš Ukrainą, kad jis stengsis kaip nors „išsivynioti“. Bet vis dėlto atrodo, kad jį įtraukė, ir jis kažkokiu būdu turės sudalyvauti. Aišku, kokioje zonoje vyks tas „dalyvavimas“ – tai šalies pakraštys palei Ukrainą. Manau, kad tai būsimas placdarmas siekiant užkirsti kelią karinės technikos tiekimui į Ukrainą iš vakarų pusės, iš Lenkijos. Manau, kad iš šito Baltarusijos pakraščio bus kažkas daroma. Nežinau, galbūt pulti Ukrainą iš kitų Rusijos okupuotų vietų jiems sudėtingiau, o iš Baltarusijos bus paprasčiau. Todėl manau, kad jie to ir imsis. Kaip, kokio pobūdžio veiksmai bus, aš nežinau. Tai gali būti ne vien tik dronų atakos, bet ir diversinio pobūdžio operacijos, siekiant užimti ar sunaikinti karinių komunikacijų mazgus. Čia gali būti įvairūs dalykai, ne vien bombardavimai, apšaudymai. Mano manymu, šitokio pobūdžio veiksmų Ukraina gali sulaukti iš Baltarusijos teritorijos, ir Lietuvai reikia toliau stiprinti savo gynybinius pajėgumus. Kitokio varianto neturime. O ką būtent stiprinti ir kokiu būdu, Krašto apsaugos ministerija žino geriau.

Jeigu prasidėtų Ukrainos puolimas iš Baltarusijos pusės, ir ukrainiečiai smogtų atsakomąjį smūgį, tai karas labai priartėtų prie NATO sienų. Labai. Jeigu užkliudytų Lenkiją, suprantama, kad Lietuva neliks nuošalyje. Jau negalėsime sakyti, kad mūsų troba – pakraštyje.

Telkdama pajėgas Baltarusijoje, Rusija, manau, darys viską, kad atitrauktų Ukrainos jėgas į kitus regionus. Tie raketiniai Ukrainos antpuoliai, manau, nesiliaus. Gal tik nebebus tokie intensyvūs. O tai reiškia, kad atitinkamai reikės sustiprinti kitų regionų gynybą.

Kalbėjosi Arvydas Praninskas

Rekomenduojami video