Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pažeidėjai vis dar priešinasi policijos pareigūnams

Nors policijos reitingai gana aukšti, o jie rodo gyventojų pasitikėjimą, tačiau yra kategorija žmonių, kuriems priešintis pareigūnams – savotiškos garbės reikalas. Kaip pranešė Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, šiemet dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams pradėti 79 ikiteisminiai tyrimai. Tiesa, tai gerokai mažiau nei ankstesniais metais.

Spiria ir grasina

Tačiau tie 79 ikiteisminiai tyrimai nevisiškai atspindi policijos pareigūnų darbo pavojingumą. Pasak Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos grupės vyriausiosios specialistės Violetos Ginaitienės, jeigu pažeidėjas bando priešintis, bet po pareigūno įspėjimo paklūsta teisėtiems policijos pareigūnų reikalavimams ir jų nesužaloja, ikiteisminis tyrimas dažnai nė nepradedamas. „Apskritai tai situacijos gan įprastos, darbinės, sunkių atvejų šiais metais, laimė, nebuvo, – sakė vyr. specialistė. – Tačiau pagal LR BK 286 straipsnį – pasipriešinimas valstybės tarnautojams ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui – yra pradėta 15 ikiteisminių tyrimų, 13 iš jų – nesmarkiai sumušti pareigūnai, jiems sukeltas fizinis skausmas“.

Vienas iš šių ikiteisminių tyrimų pradėtas lapkričio pradžioje. Į Utenos apskrities VPK areštinės patalpas, esančias Maironio gatvėje, buvo pristatytas neblaivus uteniškis (27 m.), kuris nenorėjo tikrintis, kiek smarkiai jis apsvaigęs ir girtas. Jaunuolis ir toliau neklausė, kas jam sakoma, negana to pasipriešino komisariato Reagavimo skyriaus vyresniajam tyrėjui: smogė šiam kumščiu į veidą bei spyrė į krūtinę. Ligoninėje pareigūnui buvo nustatytas veido ir krūtinės sumušimas, suteikus medicininę pagalbą, jis išleistas gydytis ambulatoriškai.

Gamtiniai reikalai

Vien per lapkričio pirmąjį dešimtadienį užfiksuota 10 pasipriešinimo pareigūnams atvejų. Lapkričio 2-ąją Kauno apskrities VPK išplatino pranešimą, kad šio komisariato Imuniteto valdybos Korupcijos tyrimų skyriuje atliekamo ikiteisminio tyrimo metu buvo sulaikytas ir į areštinę uždarytas vyras (46 m.). Jam pareikšti įtarimai dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimo (LR BK 145 str. 2 d.) bei dėl grasinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (LR BK 287 str.1 d.).

Kol kas yra pagrįstų įtariamų, jog šis vyras sistemingai terorizavo, baugino bei grasino susidoroti su Kauno apskr. VPK Kauno rajono policijos komisariato vyriausiuoju tyrėju. Grasino suniokoti ir šio pareigūno turtą, naudojo psichologinę prievartą, reikalaudamas, kad pareigūnas, „nematytų“, kaip įtariamasis verčiasi nelegalia veikla.

Lapkričio 3 dieną apie pusę trijų nakties Palangoje, Ganyklų gatvėje, buvo užkluptas besišlapinantis vyriškis (27 m.). Kadangi tai daryti viešoje vietoje draudžiama, pareigūnai pažeidėją sulaikė. Atvestas į tarnybinį automobilį vyras į alkoholio matuoklį pripūtė 1,93 prom. alkoholio. Kai policijos pareigūnai ėmė rašyti administracinio nusižengimo protokolą už viešosio tvarkos pažeidimą, jaunuolis įsiuto, ėmė keiktis, spardyti automobilyje esančią pertvarą, o norėjusiam sutramdyti Klaipėdos apskr. VPK Palangos miesto PK Reagavimo skyriaus vyriausiajam patruliui smogė galva. Pareigūnas dėl veido sumušimo gydomas ambulatoriškai.

Beje, nors „gamtiniai reikalai“, atliekami viešoje vietoje, užtraukia administracinę atsakomybę, jais dar naudojamasi tarsi ginklu. Pareigūnai sako, jog blogiausia, kad žmonės dėl girtumo nesuvokia, ką daro, tad ne naujiena išgirsti ir grasinimą „primyžti“ ar kitaip pridergti automobilį. Laimė, kad naujieji tarnybiniai automobiliai pritaikyti vežti sulaikytuosius, kurie – neretai pasitaiko – ir apsivemia, ir apsišlapina ir kitus „reikalus“ atlieka. Viduje įrengtos plastikinės sėdynės, vandens nubėgimo angos, tad pridergtą automobilį galima išplauti žarna.

„Balti arkliai“

Derėtų priminti, kad Administracinių nusižengimų kodekse (ANK) už statutinių valstybės tarnautojų, karo policijos ar žvalgybos pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymą numatyta bauda nuo 90 iki 850 eurų.

Panevėžio apylinkės teismo Kupiškio rūmuose buvo paskirta bauda šio rajono gyventojui Romui S. už tai, kad „būdamas akivaizdžiai neblaivus, sulaikytas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nusistatyti girtumą, spjovė į alkoholio kiekio matuoklį, vartojo necenzūrinius žodžius uniformuotų policijos pareigūnų atžvilgiu, nevykdė reikalavimo nusiraminti, priešinosi sulaikomas, mosavo ir stangrino rankas, dėl ko prieš jį buvo panaudoti kovinių imtynių veiksmai, uždėti antrankiai, tokiais savo veiksmais jis nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų bei įžeidė pareigūnų garbę ir orumą“.

Romui S., matyt, visai negalima gerti alkoholinių gėrimų, nes išgėręs vyrukas ne tik darosi agresyvus, bet jam kyla ir labai niūrių minčių. Ir tą kartą Romas S. girtuokliavo su savo draugais Jonu Z. ir Roku P. Begeriant pas Joną Z. ir Romą S. „atlėkė balti arkliai, kurie ėmė skatinti juos nusižudyti“, tad draugas iškvietė greitąją medicininę pagalbą. Atvykus „greitukei“, Joną Z. „baltieji arkliai“ jau buvo apleidę, o Romo S. medikai irgi į ligoninę nevežė – patarė kviesti policijos pareigūnus.

Tačiau atvykę policijos pareigūnai niekaip negalėjo su Romu S. gražiuoju susikalbėti: vyrukas niekur nenorėjo važiuoti, keikė pareigūnus, vis taikėsi smogti ar spirti – jis buvo pargriautas ant žemės, jam uždėti antrankiai. Nenurimo vyrukas ir policijos komisariate: kategoriškai atsisakė nusistatyti girtumą, apspjovė alkoholio kiekio matuoklį, iškoneveikė policijos pareigūnus bjauriausiais žodžiais, ir nors surakintas antrankiais, vis tiek dar bandė jiems uždrožti ar įspirti.

Teismas nustatė, kad Romo S. padarytos veikos atitinka ANK 506 straipsnio 4 dalį (statutinio valstybės tarnautojo (policijos pareigūno) teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymas), bei ANK 508 straipsnį, (statutinio valstybės tarnautojo garbės ir orumo pažeminimas).

Skiriant administracinę nuobaudą buvo atsižvelgta, kad Romas S. prieš metus jau baustas už tokius pačius nusižengimus, tad teismas skyrė 130 eurų baudą.

Moterys – aršesnės

Pareigūnai sako, kad agresyvios ir girtos moterys – jų saugotis reikia itin. „Jos ir kandžiojasi, ir draskosi, ir mušasi dar aršiau nei vyrai“, – konstatuoja tvarkos sergėtojai.

Visai neseniai, alytiškė (34 m., 2,09 prom girtumas), taip užsimanė į areštinę, kad išeidama iš Alytaus apskr. VPK pastato, esančio Jotvingių gatvėje, spyrė į komisariato durų stiklą ir jį išdaužė. Šiuo atveju, pikčiurnai areštinės gultai buvo garantuoti.

Panašių patirčių tekę ko ne visiems policijos pareigūnams – ypač tiems, kurie skuba raminti smutaujančiųjų šeimoje. Štai Marijampolės VPK pareigūnai, nuskubėję į dviejų girtų moterų (35 ir 30 m.) konflikto „zoną“ Ugniagesių gatvėje, patys gavo mušti. Viena drožė kumščiu patruliui į veidą, o antroji kitam – įspyrė. Abi keikūnės (1,28 ir 0,91 prom. girtumas) buvo uždarytos į areštinę.

Kuriozinis įvykis nutiko ir Kaune, viename Pagėgių gatvės bute. Policijai paskambinusi moteris (27 m.) pranešė, jog du vyrai jai grasina. Tačiau atvykusiems pareigūnams raminti teko ne grasintojus, o pranešėją. Vedant abu sulaikytus pažeidėjus į tarnybinį automobilį, policiją kvietusi moteris staiga ranka trenkė Kauno apskr. VPK Patrulių rinktinės vyriausiajam patruliui, o bandant ją sulaikyti, ėmė taip priešintis, kad pareigūnams teko panaudoti elektros impulsinį prietaisą „Taser“.

Turi teisę

Policijos veiklos įstatyme parašyta, jog pareigūnas turi teisę duoti sau nepavaldiems asmenims teisėtus nurodymus ar pateikti reikalavimus, o jeigu asmenys jų nevykdo ar priešinasi, panaudoti prievartą. Pareigūno reikalavimai ir nurodymai turi būti vykdomi nedelsiant. Teisėti ir pagrįsti pareigūnų reikalavimai ar nurodymai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, organizacijoms, neturinčioms juridinio asmens statuso, šių organizacijų ir juridinių asmenų padaliniams. Už šių reikalavimų ar nurodymų nevykdymą asmenys atsako įstatymų nustatyta tvarka.

Tame pačiame įstatyme yra numatyta, kada pareigūnas turi teisę panaudoti prievartą. O tai daryti jis gali, kai ginasi ar gina kitus asmenis, nuosavybę, kitas teises, visuomenės ar valstybės interesus nuo pradėto ar tiesiogiai gresiančio pavojingo kėsinimosi ar pavojaus; taip pat sulaikydamas, pristatydamas, konvojuodamas ar atvesdindamas asmenį, padariusį nusikalstamą veiką ar administracinį teisės pažeidimą (nusižengimą) ar įtariamą jų padarymu, taip pat asmenį, kuris vengia sulaikymo, pristatymo, konvojavimo ar atvesdinimo, arba sulaikius ar pristatant asmenį, siekdamas užtikrinti savo ar kitų asmenų saugumą; kai kėsinamasi į policijos saugomą asmenį, objektą, transporto priemonę, specialiąsias policijos priemones ar kitą policijos turtą; kai vyksta riaušės ar kiti žmonių grupių veiksmai, kuriais pažeidžiama viešoji tvarka.

 

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

 

Rekomenduojami video