Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kurios žolelės padėtų persivalgius?

„Per Kalėdas persivalgiau ir pajutau, kad sutriko virškinimas, ėmė pūsti pilvą. Namie turiu įvairių žolelių, bet nežinau, kurios tiktų virškinimui pagerinti. Ką galėtumėte patarti?“ – klausia 49 m. Dominykas iš Alytaus.

Atsako vaistininkas-fitoterapeutas, žolininkas Marius Lasinskas.

Geras skrandžio draugas yra paprastasis raudonėlis. Šis augalas visada gali pagelbėti, ypač jei skrandis nevirškina dėl per mažo rūgštingumo. Galima stipresnės raudonėlių arbatos išgerti prieš valgį arba valgio metu. Iš jų žiedelių galima pasidaryti prieskonių – perbraukti per kiaurasamtį, pasmulkinti rankomis – ir taip pat vartoti su maistu virškinimui gerinti.

Jei raudonėliai nepadėjo, galima pavartoti pelynų (karčiųjų kiečių), kurie turi daug kartumo ir ne tik pagerina virškinimą, bet ir kepenų veiklą, numalšina pilvo pūtimą. Tai gana stiprūs augalai, tad jautresniems žmonėms reikėtų vartoti atsargiai. Virškinimo sulčių susidarys tik pakramčius ir burnoje palaikius, praryti nereikia. Ypač atsargiai turėtų vartoti tie, kurių didelis skrandžio rūgštingumas, – tiesiog vartoti mažesnę dozę arba maišyti su raudonėliais, kitais augalais.

Būna, kad kitiems skrandis persivalgius nevirškina dėl didelio rūgštingumo. Šiuo atveju palanku vartoti siauralapius gauromečius, svilarožes, saldymedį. Todėl renkantis vaistažoles patariama žinoti savo sveikatos bėdas – ar jūsų rūgštingumas didelis, ar mažas, o gal yra kitų nevirškinimo bėdų.

 

Rekomenduojami video