Reikia pastebėti, kad
meteorologai pranašauja šaltoką balandį ir pirmųjų grybų pasirodymas
gali nusivėlinti. Tai bobausiai ir briedžiukai, bet šįkart ne apie miške
augančius grybus. Apie tuos, kurie kultivuojami dirbtinėse sąlygose.
Nuo senų laikų gerai buvo mums pažįstami pievagrybiai (šampinjonai), kuriuos daugeliui, kol atsirado prekyboje, teko juos rinkti gamtoje. Vėliau labai išpopuliarėjo kreivabudės.
Bet pastaraisiais metais visame pasaulyje sparčiai populiarėja šitake grybas (lietuviškas pavadinimas – valgomasis dantenis). Šio grybo tėvynė – Pietryčių Azijos šalys. Jau ne vienas tūkstantis metų, kai šis grybas iš gamtos buvo „prijaukintas“ žmogaus.
Šitake, išvertus iš japonų kalbos, reiškia ąžuolo grybas. Natūralioje gamtoje jis auga ant ąžuolų, bukų, šilkmedžių ir kitų lapuočių kietmedžių. Yra keletas šitake auginimo būdų – ekstensyvus ir intensyvus. Pirmiausia apie ekstensyvų metodą. Paruošiami beržo, alksnio, gluosnio rąstigaliai iki 20 cm storio, 1–1,2 m ilgio ir kas 10 cm korio principu išgręžiojamos skylutės, po to rąstigaliai parai užmerkiami. Patys vertingiausi yra ąžuolo, skroblo, kaštono rąstigaliai, bet ir brangiausi.
Į padarytas skyles
inokuliuojama grybiena, angos užtepamos vašku ir rąsteliai pastatomi
pavėsyje, stengiantis kad liestų žemę.
Po metų, per visą šiltą laikotarpį pastoviai drėkinant, galima tikėtis
grybų pasirodymo. Tokiu metodu užauginti grybai laikomi pačiais
vertingiausiais, kaip ir gauti iš natūralios gamtos.
Naudojant intensyvų metodą, pirmiausiai paruošiamas substratas. Jį sudaro šiaudai, kietmedžio pjuvenos, drožlės, grūdai, sėlenos, mineraliniai priedai. Visa tai turi būti labai kruopščiai sterilizuota, kad neliktų kitų grybų užkratų. Bet pastaraisiais metais visame pasaulyje sparčiai populiarėja šitake grybas (lietuviškas pavadinimas – valgomasis dantenis).
Paruoštas substratas specialiuose plastikiniuose maišuose užkrečiamas šitake grybiena. Palaikant optimalią temperatūrą, derlius pasirodo greitai. Valgomasis dantenis (valgomos tik 3–12 cm galvutės) pasižymi subtiliu riešutų skoniu, turi daug vertingų maistinių ir gydomųjų savybių. Medikai itin akcentuoja į esantį šitake lentinaną, kuris, kaip manoma – veiksminga priemonė gydant vėžį.
Pasaulyje užauginama
apie milijonas tonų šio grybo, kas sudaro ketvirtadalį visos grybų
produkcijos, auginamos dirbtinėmis sąlygomis. Nors šitake kaina gana
aukšta, apie 15 eurų/kg, tikėtis didelio pelno iš jų auginimo vargu ar
galima.
Priežastis aiški – mūsų rinka per sekli, o daugumai gyventojų
tai dar per brangus produktas.
Be to, kas mėgsta grybus, jais galima ir patiems pasirūpinti. Bet savo
poreikiams užsiauginti patį vertingiausia grybą namų sąlygomis tikrai
verta pabandyti.